Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σπανούλης, "Σόφο" και μετά ...ποιος;

Ο Νίκος Παπαδογιάννης σκέφτεται το καλοκαίρι των Εθνικών ομάδων και ανυπομονεί να ζήσει το μέλλον.
Στην Εθνική Νέων Ανδρών που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μικρό Ευρωμπάσκετ του 2002, στη Λιθουανία, τα πρώτα βιολιά έπαιζαν ο Νίκος Ζήσης και ο Βασίλης Σπανούλης. Στην ίδια ομάδα έπαιξαν και οι Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Καϊμακόγλου.
Πριν συμπληρωθεί διετία, οι δύο πρώτοι έπαιξαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Οι άλλοι δύο μεταγγίστηκαν στην Ανδρών λίγο αργότερα και το κουαρτέτο αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της ακόμα και σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά το Βίλνιους.
Η Εθνική Νέων Ανδρών που έχασε στο νήμα το χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο το 2005 στην Αργεντινή, είχε στην πρώτη γραμμή τους Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο, Μαυροκεφαλίδη, Μαυροειδή, ενώ ο Σχορτσανίτης αποκλείστηκε από την αποστολή την τελευταία στιγμή.
Αυτοί οι 5, μαζί με τον συνομήλικο Στράτο Περπέρογλου, στελέχωσαν και στελεχώνουν την Εθνική Ανδρών ανελλιπώς από το 2005 κιόλας.
Η Εθνική Νέων Ανδρών που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του ευρωπαϊκού βάθρου το 2009 στη Ρόδο, είχε μπροστάρηδες τους Παππά, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Σλούκα, Γιάνκοβιτς.
Αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά ο πρώτος, η πεντάδα θα είχε σοβαρές πιθανότητες να ταξιδέψει σύσσωμη στο Ζάγκρεμπ για το φετινό Ευρωμπάσκετ Ανδρών.
Η Εθνική Νέων Ανδρών που αρχίζει προετοιμασία για το φετινό Ευρωμπάσκετ U20 (και όχι U22 όπως λανθασμένα ανακοίνωσε η ΕΟΚ) αποτελείται από τους Λιάπη, Ζώρζο, Φακοπουλίδη, Σπυριδωνίδη, Χριστοδούλου, Παπαδιονυσίου, Πουλιανίτη, Αθηνιώτη, Μπέμπη, Κεφαλά, Χατζηνικόλα, Κουζέλογλου, Διαμαντάκο, Σπυρόπουλο, Ρεκουνιώτη, Φωτόπουλο, Μαλτέζο, Τσιπίδη, Σκλήβα.
Με όλη την αγάπη και τη συμπάθεια προς τα παιδιά και προς τον προπονητή τους, τον φίλτατο Μάνο Μανουσέλη, δεν πιστεύω να περιλαμβάνονται περισσότερα από 1-2 μελλοντικά στελέχη της Εθνικής Ανδρών σε αυτή τη 16άδα.
Στην πραγματικότητα, αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένας ικανός να παίξει ρόλο άμεσα σε ομάδα της Α1...
Πρόκειται, θυμηθείτε, για παιδιά 20 ετών. Όχι για αμούστακα πιτσιρίκια.  Ετοιμους, υποτίθεται, μπασκετμπολίστες.
Αλλά ο Γιώργος Διαμαντάκος παραμένει θαμμένος στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Ανδρέας Χριστοδούλου στον αντίστοιχο του Ολυμπιακού, ο Μιχάλης Λιάπης και ο Στέλιος Πουλιανίτης έχουν σκόρπιες συμμετοχές στον ΠΑΟΚ και στον Άρη. Ο Βαγγέλης Μπέμπης σπουδάζει στις ΗΠΑ, ενώ ο Γιάννης Κουζέλογλου αγνοείται κάπου στο Βελιγράδι.
Πόσοι έχουν παραστάσεις από μπάσκετ υψηλού επιπέδου; Σχεδόν κανένας. Ο Βασιλόπουλος κέρδισε χρυσό με τους Άνδρες στο Βελιγράδι το ίδιο καλοκαίρι που έπαιξε στη Νέων (U22 όμως), ο Σχορτσανίτης απείχε έναν χρόνο από το θαύμα της Σαϊτάμα, ενώ οι Ζήσης-Σπανούλης μία διετία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είναι, λοιπόν, μία χαμένη γενιά αυτή των ‘95άρηδων; Ισως. Αλλά ας μη βιαστούμε να σηκώσουμε τα μαύρα πανιά και να μιλήσουμε για ζοφερό μέλλον. Πρόκειται για σύμπτωση. Εάν ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ διάλεγε το σωστό διαβατήριο, θα μιλούσαμε τώρα για θωρηκτό...
Άλλωστε, μπορεί να κρύβεται στα αποδυτήρια αυτής της Νέων ένας καινούριος Διαμαντίδης ή Παπαλουκάς. Αυτοί οι δύο άργησαν πολύ ν'ανθίσουν και έπαιξαν ελάχιστα στις μικρές Εθνικές ομάδες.
Γεννάνε αλλού τα κοκόρια, μέσα στο καλοκαίρι που έρχεται.
Εκτός από το Ευρωμπάσκετ U20, υπάρχει στο φετινό καλεντάρι και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19, για αθλητές γεννημένους ως το 1996. Θα διεξαχθεί όχι σε κάποια ξενιτιά, αλλά στη λεβεντογέννα Κρήτη, από τις 27 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου 2015.
Όπως είναι φυσικό, όλοι οι αξιόλογοι 19χρονοι (και …βγάλε) του ελληνικού μπάσκετ διοχετεύτηκαν στην «Εθνική Εφήβων» του μικρού Μουντομπάσκετ. Ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να στελεχώσουν την U20, αλλά η παγκόσμια διάκριση έχει προτεραιότητα.
Αυτή η Εθνική ζαλίζει με το ταλέντο της: Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Σταμάτης, Μήτογλου, Κόνιαρης, Μουράτος, Τσαλμπούρης, Κώττας, ο μόλις 16 Μαϊων Λούντζης και οι Τολιόπουλος, Σκουλίδας, Οικονομόπουλος, Μπιλλλής, Μιλεντίγιεβιτς, Μιχαλούτσος, Ντουζίδης, Χρηστίδης.
Το μοναδικό της πρόβλημα, μέχρι νεωτέρας, είναι η συμμετοχή ορισμένων βασικών στα πλέι-οφ της (ανδρικής) Α1. Δεν νομίζω ότι απέχει αιώνες το ντεμπούτο ορισμένων από τους σημερινούς 19χρονους στην Εθνική Ανδρών…
Ας μη ξεχνάμε και τους κορυφαίους ‘94άρηδες, που δεν έχουν πια δικαίωμα συμμετοχής στις μικρές Εθνικές ομάδες: Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Μποχωρίδης, Αγραβάνης, τέσσερις που ίσως ακούσουν το όνομά τους στο πρώτο φετινό προσκλητήριο του Φώτη Κατσικάρη.
Ποια χαμένη γενιά, λοιπόν; Η μισοπεθαμένη Ελλάδα με τις διαλυμένες υποδομές, τον ανύπαρκτο σχολικό αθλητισμό και τη νυχτωμένη Ομοσπονδία μπάσκετ ανέδειξε από τα σπλάχνα της μία πλειάδα σπουδαίων ταλέντων, που μπορούν να κρατήσουν τη σημαία ψηλά για 10-15 χρόνια.
Ολοι αυτοί οι μάγκες που αναφέρθηκαν στο δεύτερο μισό του κειμένου (αλλά και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι, όπως ο σπουδαίος ‘99άρης Δημήτρης Μωραϊτης του Πανιωνίου, που θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ U18 στον Βόλο) γεννήθηκαν από το 1994 κι έπειτα, δηλαδή μετά το φάιναλ-φορ της Αθήνας.
Το Ευρωμπάσκετ, τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα τους γνωρίζουν μόνο από διηγήσεις. Οι μικρότεροι δεν θυμούνται καλά καλά τον Διαμαντίδη και τον Παπαλουκά στην Εθνική ομάδα! Αδιανόητο δεν είναι;
Το δικό τους σημείο αναφοράς είναι η εκτόξευση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αύριο μεθαύριο, μπορεί να κατακτήσουν και οι ίδιοι τον κόσμο.
* Στη συλλεκτική κεντρική φωτογραφία εικονίζεται η κορυφαία πεντάδα του Ευρωμπάσκετ Εφήβων 2008: Κώστας Σλούκας, Νίκος Παππάς, Ντονάτας Μοτιεγιούνας, Μάριο Ντέλας, Ενές Καντέρ. Ο Λιθουανός και ο Τούρκος αγωνίζονται σε ομάδες του ΝΒΑ.

125028.jpg

Ο Βασίλης Σπανούλης το 2002.

125023.jpg

O Κώστας Καϊμακόγλου, χωρίς το μούσι του, το 2002.

20467.jpg

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, το 1999.

53829.jpg

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, πριν από 15 χρόνια.

72209.jpg

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τον Δεκέμβριο του 2000

125011.jpg

Ο Γιώργος Πρίντεζης, έφηβος το 2002

20356.jpg

Ο Νίκος Ζήσης, τροπαιούχος με την Εθνική Παίδων το 1999

19531.jpg

Ο Αντώνης Φώτσης, στα κόκκινα, το μακρυνό 1999.

125036.jpg

Ο Γιάννης Μπουρούσης, το 2002

191831.jpg

Ο Στράτος Περπέρογλου το 2003

191827.jpg

Κώστας Βασιλειάδης, Ιαν Βουγιούκας και ολίγος Παναγιώτης Βασιλόπουλος, στο Παγκόσμιο Εφήβων του 2003

190667.jpg

O Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, στα 19 του

503433.jpg

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, προ επταετίας

427232.jpg

Ο Κώστας Κουφός, MVP στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων του 2007

1005916.jpg

Παπαπέτρου και Αντετοκούνμπο, το καλοκαίρι του 2013

1129018.jpg

Ο Γιώργος Διαμαντάκος, στο Ευρωμπάσκετ Νέων του 2014.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: