Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να δει το φως το αληθινό...!!

Γράφει ο Στέλιος Γρηγοριάδης

Από τις πρώτες δηλώσεις του, τις χθεσινές, πρέπει να αρχίσει κανείς να βγάζει το καπέλο στον Φρανκ Αρνεσεν. Ο άνθρωπος είπε πολύ σωστές κουβέντες, που δείχνουν πόσο έμπειρος και έξυπνος είναι.  Είπε, στην ουσία, τα αυτονόητα, αλλά τα αυτονόητα στον ΠΑΟΚ είναι ζητούμενα. Και είναι ζητούμενα διότι ούτε εμπειρία υπάρχει, ούτε ιδιαίτερη εξυπνάδα.

Θα είναι, λέει, ηγέτης στα θέματα τα αγωνιστικά. Τεχνικό τιμ, παίκτες, ακαδημίες, σκάουτινγκ. Με άλλα λόγια, θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή του προπονητή, στην επιλογή των μεταγραφών, στην οργάνωση των ακαδημιών και στο σκάουτινγκ, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό. Και, φυσικά, είναι. Ενα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για μια ομάδα που θέλει να λέγεται σοβαρή και να είναι μεγάλη. Στον ΠΑΟΚ μόνο μιλάνε για σκάουτινγκ τα τελευταία χρόνια. Ουδέποτε το υπηρέτησαν και απόδειξη το γεγονός ότι ουδέν απέφερε το (υποτιθέμενο) σκάουντινγκ του ΠΑΟΚ. Ούτε έναν παίκτη. Ούτε έναν, έτσι για δείγμα.

Είπε όμως και κάτι άλλο ο Δανός: “Ηδη στο θέμα των μεταγραφών υπάρχει αργοπορία”. Το κατάλαβαν άραγε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ; “Πιάνουν” τι εννοεί ο “ποιητής”; Αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνεται να κοιμάσαι όρθιος όλον τον χρόνο και να τρέχεις πανικόβλητος στη μεταγραφική περίοδο για να πάρεις του παίκτες που θέλεις; Μπορούν να αναγνωρίσουν αυτή τη στιγμή πόσο επιπόλαια και ερασιτεχνικά κινήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια στις μεταγραφές, τσαλαβουτώντας εδώ κι εκεί και ψωνίζοντας, συνήθως την τελευταία στιγμή, από τα πανέρια των ίδιων και των ίδιων ατζέντηδων;

Είναι πολυτέλεια η παρουσία ενός τέτοιου στελέχους για τα ελληνικά δεδομένα και για τις παθογένειες του ΠΑΟΚ. Διαβάστε το σημερινό αφιέρωμα της Metrosport στον Φρανκ Αρνεσεν και θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, από τα σχόλια που έκαναν γι' αυτόν  διάσημοι παίκτες, με πρώτο και καλύτερο τον Ρονάλντο. Ο Αρνεσεν, με τις ικανότητές του, τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του και τις γνωριμίες του, ενσαρκώνει τη νέα μεγάλη ελπίδα που γεννιέται για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι αληθινά μεγάλη και όχι μόνο στα λόγια. Μιας ομάδας που δεν θα φαντασιώνεται μόνο τίτλους, αλλά θα μπορεί και να τους κατακτά.

Το ζητούμενο είναι να κατορθώσει ο άνθρωπος να κερδίσει το στοίχημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος. Αν νικήσει το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί, ένα περιβάλλον που καμία σχέση  δεν έχει με το γερμανικό, ή το αγγλικό, ή το ολλανδικό, θα πετύχει ο ίδιος στο έργο του και θα ωφεληθεί και ο ΠΑΟΚ. Αν δεν επιβληθεί, αλλά αφομοιωθεί και νικηθεί από την ελληνική και ΠΑΟΚτσήδικη πραγματικότητα, μοιραίο είναι να αποτύχει, οπότε ο ΠΑΟΚ δεν θα κερδίσει τίποτε από τη συνεργασία μαζί του.

Εννοείται -κι αυτό είναι το σημαντικότερο όλων- ότι πρέπει ο Αρνεσεν να παίξει ελεύθερα και ανεμπόδιστα τον ρόλο για τον οποίο προσλήφθηκε. Να βοηθηθεί, να στηριχτεί και να έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να δουλέψει ως πραγματικός ηγέτης στους τομείς που αναλαμβάνει. Χωρίς “εξυπνάκηδες” πάνω από το κεφάλι του, χωρίς τρικλοποδιές από κακοήθεις και χωρίς θολούρα γύρω από τις αρμοδιότητες και και τις δικαιοδοσίες του. Στο κάτω – κάτω, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ μόνο αυτός και ο Πάμπλο Γκαρσία ξέρουν τι πάει να πει ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι, μηδέ εξαιρουμένου του ίδιου του ιδιοκτήτη, δεν έχουν ιδέα.


Αυτό το καλοκαίρι έχει τεράστια σημασία για τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να προσληφθεί ένας ικανός προπονητής, πρέπει και να αποκτηθούν πραγματικά ποιοτικοί παίκτες για να δημιουργηθεί μια πραγματική μεγάλη ομάδα. Για τον Αρνεσεν δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι μπορεί να δει πόσο αδύναμο είναι το υπάρχον ρόστερ και πόσοι παίκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός φιλόδοξου ΠΑΟΚ. Για τους υπόλοιπους, το ευτύχημα είναι ότι ο φετινός ΠΑΟΚ, με το συγκεκριμένο ρόστερ, απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους στόχους. Αυτό τους φέρνει υποχρεωτικά φάτσα με την αλήθεια. Διότι μια πρωτιά στα πλέι οφ, ή η κατάκτηση του Κυπέλλου, θα μπορούσε να δώσει μια λανθασμένη εντύπωση για την αληθινή αξία της ομάδας και των περισσότερων παικτών. Η τεράστια αποτυχία δείχνει ξεκάθαρα ότι για να γίνει ο ΠΑΟΚ μεγάλος αγωνιστικά, πρέπει να απαλλαγεί από τους “μικρούς” παίκτες και να αποκτήσει “μεγάλους”. Αυτό που δεν θα ήθελαν ή δεν θα μπορούσαν να δουν ορισμένοι στην ΠΑΕ, επηρεασμένοι από μια κάποια επιτυχία, προβάλλει τώρα μεγαλοπρεπώς μπροστά στα μάτια τους, οπότε είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις εισηγήσεις του Αρνεσεν. Απ' όλη τη φετινή ζημιά, προκύπτει αυτό το κέρδος. Τώρα ο ΠΑΟΚ έχει την ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή ΠΑΕ και να αποκτήσει μεγάλη ομάδα. Ηδη, με την πρόσληψη του Δανού, έγινε η καλύτερη μεταγραφή. Με τον Αρνεσεν υπάρχει η ελπίδα να δουν όλοι στον ΠΑΟΚ το φως το αληθινό.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: