Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ο ΠΑΟΚ δεν θα βγάλει Ρόμπεν, αλλά…!!

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει στο sport-fm.gr για την πρόσληψη του Φρανκ Άρνεσεν από τους Θεσσαλονικείς, η οποία αποτελεί σοφή ποδοσφαιρική κίνηση μα εκτός ελληνικής νοοτροπίας.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα βγάλει Ρόμπεν, αλλά…
Μία wiki περιήγηση και μία αντίστοιχη βόλτα στον ελληνικό Τύπο της τελευταίας εβδομάδας μπορεί να καταστήσει τον Δανό μετρ των Τεχνικών Διευθυντών σε κάτι τόσο οικείο. Οι επαγγελματικές «αγιογραφίες» του είναι απολύτως αληθείς, υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Για να μπορέσει ν΄ αφομοιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο την απόλυτη εξειδίκευση θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια και η παιδεία γύρω από το σπορ να βγάλει πραγματικές ρίζες.

Οι διακριτοί ρόλοι στην Αγγλία του coach, του trainer και του manager μοιάζουν με κινέζικα ιδεογράμματα στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου με τον… κιμπάρη πρόεδρο που «καθαρίζει». Όταν, λοιπόν, ο μέσος Έλληνας φίλαθλος αδυνατεί να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες των επαγγελματιών, που είναι επιφορτισμένοι με την τακτική, την προπόνηση και τη διαχείριση μίας ομάδας, πώς μπορεί ν΄ αντιληφθεί ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης ενός Τεχνικού Διευθυντή;

Η κίνηση του Ιβάν Σαββίδη είναι σοφή, αρκεί και ο ίδιος να την υποστηρίξει μέχρι τέλους. Ο διάσημος Δανός ανέλαβε τον ρόλο του Αθλητικού Διευθυντή στον ΠΑΟΚ, κάτι που σημαίνει πώς όλα όσα διαδραματίζονται γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα θα περνούν από το δικό του μικροσκόπιο. Όχι μόνο μεταγραφές, όπως έχει αντιληφθεί ο περισσότερος κόσμος. Από την υποδομή έως το αγωνιστικό προφίλ η υπογραφή θα είναι μία: Φρανκ Άρνεσεν. Οι ωραίες ιστορίες με Τσέλσι, Αμπράμοβιτς, Μουρίνιο (με τον οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είχαν ποτέ καλές σχέσεις), Τότεναμ κτλ δεν χρειάζονται επαναλήψεις.

Ούτε οι μεγάλες ανακαλύψεις παικτών (Ρόμπεν, Ρονάλντο, Τσαλχάνογλου)… Λίγες ώρες μετά την πρόσληψή του από τον ΠΑΟΚ, ένα δημιούργημα του 59χρονου τεχνοκράτη έπαιζε για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια μπαράζ παραμονής στην Μπουντεσλίγκα. Κι επειδή το κλαμπ αυτό δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ μεταπολεμικά, έχει σημασία αυτή η παράμετρος τής ως τώρα δουλειάς του. Το Αμβούργο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους στη Γερμανία κι επί ημερών Άρνεσεν, μα και στη συνέχεια, βίωσε και βιώνει την απόλυτη παρακμή.

Μπορεί να σημαίνει πολλά αυτό, μπορεί και τίποτε. Ούτε, φυσικά, ευθύνεται αποκλειστικά ο Άρνεσεν για τις αποτυχημένες ημέρες του στη βόρειο Γερμανία, οι οποίες κοστίζουν στους «δεινόσαυρους» ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά την απόλυσή του. Για να μπορέσει να υλοποιήσει το προγραμματισμένο έργο θα χρειαστεί υποστήριξη στον ΠΑΟΚ, με το ρεπορτάζ να λέει πώς την έχει ήδη εξασφαλίσει. Δεν χρειάζεται, όμως, μόνο τη στήριξη του Σαββίδη ο νέος «άρχων» του «Δικεφάλου του Βορρά».

Κυρίως απαιτείται υπομονή από ένα κοινό δύσκολο, το οποίο έχει μάθει να περιμένει (την επιτυχία) και ν΄ ανυπομονεί (γι΄ αυτήν) ταυτόχρονα. Αξίωμα είναι πώς μία πολυτελής επιλογή τύπου Άρνεσεν θα φέρει ακριβές επενδύσεις και προσθήκες. Μοιάζει δύσκολο να προκύψει κάποιος νέος… Ρόμπεν από κάποια Χρόνινχεν, απ΄ όπου θα πάρει έναν ποδοσφαιριστή με τρία εκατομμύρια και θα τον πουλήσει με είκοσι! Δεν είναι, όμως, τούτο το ζητούμενο.

Αν μπορέσει ο Άρνεσεν να σουλουπώσει σε τακτική και τεχνογνωσία το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, ν΄ αποφύγει τα πάθη του – όπως στο Αμβούργο, όπου μέσα στον πανικό χρειάστηκε να κάτσει και ο ίδιος σαν υπηρεσιακός στον πάγκο αλλάζοντας τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα – και να δώσει, εν κατακλείδι, ταυτότητα στο οικοδόμημα του ΠΑΟΚ θα είναι σούπερ επιτυχημένος και θα καταφέρει ν΄ αλλάξει επίπεδο μία ομάδα η οποία, πλέον, είναι υποχρεωμένη για την υπέρβαση ούσα καθαρή από χρέη. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: