Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τα... ένθετα «πρωταθλήματα» της Super League!!


Αν θεωρεί κανείς ότι στη Super League που αρχίζει σήμερα, το ενδιαφέρον μπορεί να εντοπιστεί μόνο στην κορυφή, τότε ας αναθεωρήσει. Το sport-fm.gr αναλύει τις πολύπλευρες μάχες του νέου πρωταθλήματος.

Τα... ένθετα «πρωταθλήματα» της Super League
Ένα Σαββατοκύριακο διαφορετικό απ’ όλα τα προηγούμενα είναι αυτό της 22ης-23ης Αυγούστου, ειδικά για τους ποδοσφαιρόφιλους, διότι η έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Super League είναι πλέον γεγονός.

Παράλληλα σηματοδοτείται και η επιστροφή δύο ομάδων, της ΑΕΚ και του Ηρακλή, με τεράστια ιστορία που με την παρουσία τους προσθέτουν τις απαραίτητες «ενέσεις» δυναμικής σε μια λίγκα που τα προηγούμενα χρόνια, ελέω της απουσίας τέτοιων ονομάτων, ήταν πολύ «φτωχή», γεγονός που αποδεικνυόταν στη χαμηλή εμπορικότητά του.

Η φετινή ιστορία, σε θεωρητικό και αναμένεται και σε πρακτικό επίπεδο, είναι διαφορετική. Η υπόθεση των θέσεων από το «4» έως την τελευταία έχει πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Το sport-fm.gr σας αναλύει όλα τα δεδομένα για τις ομάδες που πρόκειται να παλέψουν τόσο για τις τελευταίες θέσεις που χαρίζουν ευρωπαϊκά εισιτήρια, μέχρι και για το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα εντός... πρωταθλήματος που αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού.

Η ιδιαίτερη φετινή μάχη για τα play-off

Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης τις προηγούμενες σεζόν είχαν –όπως αποδείχθηκε- σίγουρη θέση στην πεντάδα που μεταφραζόταν αυτομάτως και σε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η επάνοδος της ΑΕΚ όμως διαφοροποιεί αυτή την πραγματικότητα, αφού τόσο λόγω της μεταγραφικής της ενίσχυσης, όσο και λόγω της δεδομένης δυναμικής της ομάδας αναμένεται εύκολα ή δύσκολα οι «κιτρινόμαυροι» του Τραϊανού Δέλλα να επιστρέψουν από το 2016 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αυτομάτως τα δύο «αστέρια» να μονομαχήσουν για την 5η και τελευταία προνομιούχο θέση.

Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες ομάδες που «κρυφοκοιτάζουν» στα υψηλότερα στρώματα (Ξάνθη, Παναιτωλικός, Βέροια, Ηρακλής) ότι πλέον διαθέτουν το «know how» για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου ενώ οι ευρωπαϊκές τους περιπέτειες τα τελευταία χρόνια τους έχουν ανεβάσει επίπεδο, προσθέτοντας βάρος στη φανέλα τους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους «μονομαχία» εφόσον επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά, ο Αστέρας Τρίπολης έχει αυξήσει το μπάτζετ του και φαίνεται να έχει πολύ γεμάτο ρόστερ (Γιαννούλης, Γιάννου, Φούντας, Δημούτσος, Χαμντανί, Μπερτόλιο) με περισσότερες εναλλακτικές λύσεις από όσες μπορεί να διαθέσει ο Ατρόμητος κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαντάζει ως μια ποιοτικότερη ομάδα.

Από την άλλη μεριά, οι Περιστεριώτες αναμένεται να έχουν μόλις έναν αγώνα την εβδομάδα (εκτός πια κι αν κάνει το «θαύμα» στην Πόλη κόντρα στη Φενέρ) τη στιγμή που οι Αρκάδες θα έχουν τέσσερις αγώνες ανά 16 μέρες λόγω Europa League και σε τέτοιες περιπτώσεις δύσκολα τα δύο... καρπούζια μπορούν να χωρέσουν στην ίδια μασχάλη.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι ο νέος τεχνικός της ομάδας, Μιχάλης Γρηγορίου φαίνεται να έχει αρχίσει δυναμικά τη θητεία του στους «κυανολεύκους», έχοντας και σπουδαίες λύσεις στο ρόστερ του, όπως οι Γοδόι, Μπίτολο, Ουσέρο, Στόιτσεφ, Λε Ταλέκ και φυσικά οι «παλιοί», Ναπολεόνι, Ούμπιντες, Πίτου, Φυτανίδης.

inner


Δεν θα κινδυνεύσουν, (σχεδόν) ανέφικτη η πεντάδα

Κάθε χρόνο στη Super League υπάρχει και το γκρουπ ομάδων που επί της ουσίας δεν κινδυνεύει να υποβιβαστεί, αλλά παράλληλα δεν παρουσιάζει και την απαιτούμενη συνέπεια για την υπέρβαση ώστε να διεκδικήσει την 5η θέση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι η περσινή σεζόν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, καθώς το φαβορί που ήταν ο Ατρόμητος υπέπεσε σε πολλές «γκέλες» μέσα στη σεζόν, κάτι που έδωσε ελπίδες σε ΠΑΣ Γιάννινα (πρωτίστως), Παναιτωλικό και Ξάνθη, αλλά στο τέλος πάλι οι «κυανόλευκοι» πανηγύρισαν την έξοδό τους στην Ευρώπη.

Φέτος, με τον Ατρόμητο και τον Αστέρα να δείχνουν ένα επίπεδο πιο πάνω, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Βέροια και Ηρακλής είναι οι ομάδες που περιμένουν στη... γωνία για να εκμεταλλευτούν μια κακή πορεία ενός εκ των δύο.


inner


Οι Αγρινιώτες φαίνεται να αποδυναμώθηκαν λόγω της αποχώρησης του Νικολάς Μαρτίνες ενώ και η αποκαρδιωτική εικόνα στα φιλικά δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια για να σκεφτούν μια υπερβατική πορεία ή τουλάχιστον ανάλογα ανταγωνιστική με την περσινή, με τον νέο προπονητή, Λιονέλ Πόντες να μην έχει κερδίσει ακριβώς... πόντους. Μάλλον το αντίθετο ισχύει...

Ο Ηρακλής διαθέτει τον ενθουσιασμό του νεοφώτιστου και μιας ομάδας μάλιστα που της έλειψε η Super League, αλλά και στη Super League έλειψε ο Ηρακής. Έκανε μεταγραφές που προσδίδουν ποιότητα στο ρόστερ (Μπουλούτ, Βέλλιος, Χαντί, Καρλίτος), ωστόσο το φετινό πρωτάθλημα της Super League θα είναι της προσαρμογής για τους Ηρακλειδείς. Βασικό μέλημα θα είναι η γρήγορη παραμονή και από εκεί και πέρα να «χτιστεί» μια ομάδα με μέλλον για επόμενα χρόνια.

Όσο για τη Βέροια, μπορεί να πάρει άξια τον τίτλο της πρωταθλήτριας των μεταγραφών για το επίπεδό της, με την απόκτηση των Γιουσούφ, Αμπντούν, Μαγέφσκι, Εντζεγκέλε, αλλά η απειρία της σε μία είδους πορεία πρωταθλητισμού πιθανότατα δεν θα της επιτρέψει να πετύχει κάτι περισσότερο από μια άνετη παραμονή στην κατηγορία.

Στις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα αναμένεται να βρεθεί και η Skoda Ξάνθη του πολύ καλού προπονητή Λουτσέσκου και του πολύπειρου αφεντικού της ομάδας, Χρήστου Πανόπουλου (έχουν τη δική τους σημασία αυτά τα στοιχεία στην Ελλάδα), η οποία έχει μάθει να επιβιώνει με αυτόν τον τρόπο τα 27 συνεχόμενα χρόνια που βρίσκεται στη Super League. Οι Ακρίτες απέκτησαν παίκτες όπως ο Τόμιτς, Ερέα, Φάρκας κλπ., που μπορούν να εξασφαλίσουν μια χρονιά μακριά από οποιονδήποτε κίνδυνο που αφορά την υπόθεση π-αραμονή, αλλά δύσκολα θα μπουν «σφήνα» στην 5άδα. Αφού δεν το κατάφερε πέρυσι...

Τέλος, σε αυτό το γκρουπ ομάδων μπορεί να βάλει κανείς και τον ΠΑΣ Γιάννινα που ούτε φέτος δεν είχε δικαίωμα μεταγραφών, αλλά κρατώντας τον περσινό πετυχημένο κορμό (Τσάβες, Μανιάς, Βελλίδης, Ίλιτς, Τζημόπουλο, Ακόστα) και έχοντας και τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του, τότε η παραμονή θεωρείται δεδομένη, αλλά σχεδόν ακατόρθωτη η υπέρβαση.


inner


Οι «χλωμοί»...

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στην κορυφή της Super League ξεκαθαρίζει από πολύ νωρίς, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το... πρωτάθλημα της παραμονής, αφού πάντα μέχρι την τελευταία αγωνιστική μπορεί να συμβούν τα πλέον... απίστευτα και παράδοξα περιστατικά. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Πανθρακικός, Λεβαδειακός και Πανιώνιος αναμένεται φέτος να έχουν πολύ δύσκολο έργο.

Η ομάδα της Κομοτηνής είχε περιορισμό στις μεταγραφές, καθώς δεν εξασφάλισε την απαραίτητη αδειοδότηση κι αυτό είχε ως συνέπεια μετρημένες προσθήκες με αυτές των Μαυρουδή Μπουγαΐδη και Χαβίτο. Η περσινή σεζόν σώθηκε στο πάρα... πέντε, ενώ φέτος η χρονιά αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη για την ομάδα του Μάνουελ Ρόκα.

Ανάλογη κατάσταση ισχύει και στον Πανιώνιο που πλέον έχει μάθει να ζει χωρίς αδειοδότηση, αλλά κάθε φορά εύκολα ή δύσκολα καταφέρνει να μείνει στην κατηγορία. Ωστόσο, το καλοκαίρι έχασε ποδοσφαιριστές που ήταν το «Α και το Ω» της ομάδας όπως ο Γιάννου, ο Φούντας, ο Κολοβός και λιγότερο ο Ιμπαγάσα. Απέκτησε τον Βιγιάλμπα που δείχνει να χρειάζεται χρόνο, τον Καραμάνο που ξέρει άριστα την κατηγορία, τον Μπρούνο που έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις στο πέρασμά του από τον Εργοτέλη και τον Ανσαριφάντ που θα χρειαστεί κι αυτός χρόνο.

Τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού θα δώσει και ο Λεβαδειακός που μόλις την Πέρμπτη οριστικοποιήθηκε ότι θα συνεχίσει στη Super League. Ωστόσο, οι Βοιωτοί κάτι... ήξεραν και κράτησαν τους περισσότερους παίκτες από την περσινή σεζόν ενώ απέκτησαν τον Μουλόπουλο και έπονται κι άλλοι. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο όνομα παραμένει ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Γιάννης Κομπότης που αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να… υποβιβαστεί στη Football League.


inner


Η Καλλονή μπορεί να έχει στον πάγκο της έναν προπονητή «new entry», τον Θαλή Θεοδωρίδη, αλλά η διοίκηση της ομάδας φρόντισε να τον στηρίξει με καλές μεταγραφές όπως αυτές των Σάμπα, Μάρκοβιτς, Γεωργίου, Ελλακόπολου και κυρίως του Κλάντρουμπσκι. Το ταλέντο υπάρχει και τα υπόλοιπα θα φανούν εντός αγωνιστικού χώρου.

Τέλος, ο Πλατανιάς μπορεί να έκανε πολλές και καλές μεταγραφές όπως ο Ντίνας, ο Βάντερσον, ο Ανγκούλο κλπ., αλλά το μεγαλύτερο «όπλο» του στην υπόθεση «παραμονή» είναι η παρουσία του Γιώργου Παράσχου που είναι με διαφορά ο πιο έμπειρος προπονητής στη Super League, γνωρίζοντας άριστα τον τρόπο να διατηρήσει μια ομάδα στην κατηγορία. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: