Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Βασσάρας: «Με στοχοποιούν διαρκώς»

Για διαρκή στοχοποίησή του για όσα συμβαίνουν στην ελληνική διαιτησία έκανε λόγο ο Κύρος Βασσάρας μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6, ενώ πήρε σαφώς θέση κατά του ορισμού ξένου διαιτητή στο ντέρμπι αιωνίων.

Βασσάρας: «Με στοχοποιούν διαρκώς»
Για συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης του ίδιου και της οικογένειάς του για όσα ζητήματα αφορούν στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας, από αμφισβητούμενες φάσεις μέχρι ορισμούς, έκανε λόγο ο Κύρος Βασσάρας μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης των διαιτητών ξεκαθάρισε το ρόλο του, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί στο μέλλον με ορισμούς στη Super League, ενώ τόνισε πως θα πρέπει όλοι να προστατεύσουν το υγιές κομμάτι του αθλητισμού.

Αναλυτικά, ο Κύρος Βασσάρας μίλησε στον Αντώνη Καρπετόπουλο για:

-την πιθανότητα να υπάρχει ξένος διαιτητής στο ντέρμπι αιωνίων: «Υπήρχαν παλιά τέτοιες ανταλλαγές. Όλες οι χώρες θέλουν να αναπτύξουν τους διαιτητές τους και έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. Και σε μας, όπως και σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη με την UEFA αποφεύγουν να χρησιμοποιηθούν ξένους διαιτητές. Γιατί να είναι καλύτεροι οι ξένοι διαιτητές;».

-το αν βάσει κανονισμού προβλέπεται ορισμός ξένου διαιτητή: «Είναι κάτι που δεν το επιτρέπει η συνθήκη διαιτησίας, γιατί είναι ένα σκαλοπάτι πίσω. Υπάρχει ένα πρόγραμμα που επιδοτείται για την εκπαίδευση των διαιτητών και την ανάπτυξη της διαιτησίας».

-το ρόλο του στην ΚΕΔ: «Εγώ δεν έχω καμία θέση στην ΚΕΔ. Επομένως δεν ορίζω διαιτητές. Είχα πρόταση να πάρω μια θέση το 2013, στην οργάνωση και τους ορισμούς των διαιτητών. Ξεκαθάρισα πως δεν μπορώ να αποδεχτώ αυτή την πρόταση, από τη στιγμή που είμαι και πρόεδρος της ΚΕΔ της Ρουμανίας. Είναι κάτι πολύ σοβαρό και απαιτεί χρόνο, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ασχοληθώ στην Ελλάδα με ορισμούς, προαγωγές κλπ. Αυτά που βιώνω είναι απερίγραπτα. Υπάρχει μια διαρκής στοχοποίηση του εαυτού μου και της οικογένειάς μου από συγκεκριμένα μέσα. Υπάρχει μια απίστευτη οξύμωρη συμπεριφορά, καθώς χρεώνεσαι λάθη διαιτητών ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Αυτό δεν γίνεται πουθενά αλλού. Εγώ ευθύνομαι για την εκπαίδευση. Από το πρωί ως το βράδυ δουλεύω κάνοντας ένα συστηματικό έργο για την ανάπτυξη της διαιτησίας. Έχω μια επικουρική συνεργασία με τον Χιου Ντάλας, που είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης διαιτητών Super League και Football League. Η συμφωνία μου με την ΕΠΟ είναι να ασχοληθώ από τη βάση, να δημιουργήσω σχολές μέχρι και τη Γ’ Εθνική και επικουρικά να συνεργάζομαι με τον κ. Ντάλας, όταν με χρειάζεται ο ίδιος ή δεν μπορεί ο ίδιος. Αυτή τη στιγμή είμαι καθηγητής διαιτητών στην UEFA και διδάσκω παιδιά που έχουν προοπτική να γίνουν διεθνείς. Δεν έχω καμία ανάμειξη σε ό,τι αφορά στους ορισμούς ή τις επιλογές. Η απόφαση για τους διεθνείς είναι της εκτελεστικής επιτροπής και όχι της ΚΕΔ. Η ΚΕΔ υποβάλλει μια αιτιολογημένη πρόταση και η εκτελεστική επιτροπή αποφασίζει. Εγώ σε οποιοδήποτε πόστο ήμουν στην ελληνική διαιτησία, δούλεψα για οποιονδήποτε Έλληνα διαιτητή για να πάει μπροστά. Με καμάρι νιώθω ότι η δουλειά μου απέδωσε καρπούς με τη χώρα να αντιπροσωπεύεται από διεθνή διαιτητή, τον κ. Σιδηρόπουλο. Σε αυτό που κάνω έχω σεβασμό παγκοσμίως, αλλά δυστυχώς στη χώρα μου δεν είναι έτσι… Είναι αυτό που λέμε ουδείς προφήτης στη χώρα του».

-την αντιμετώπιση που έχουν οι διαιτητές: «Στο ποδόσφαιρο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Να ξέρουμε ότι υπάρχει το υγιές κομμάτι και το στηρίζουμε. Εγώ όταν άρχισα την καριέρα μου, έξω από την πολυκατοικία του σπιτιού μου δέχτηκα χειροβομβίδα το 2009. Το 2012 δέχτηκα δολοφονική απόπειρα, που θα μπορούσα να χάσω και τη ζωή μου. Τέτοια ίδια ευαισθησία δεν υπήρξε τότε. Ακόμη τα πράγματα αυτά είναι ανοιχτά. Γίνονται προσχηματικές δίκες, ελαφρά τη καρδία σπιλώνονται υπολήψεις… Έχουμε καταγράψει ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς κλπ. σε μέλη της ΚΕΔ, σε δημοσιογράφους. Αυτό το πράγμα γίνεται βία. Πρέπει να προστατέψουμε τα υγιή κομμάτια του ποδοσφαίρου».

-το αν μίλησε σε σεμινάριο για φάση αντίστοιχη με εκείνη του Ιντέγε στη Βέροια: «Δυστυχώς στην Ελλάδα ασχολούμαστε με αυτά που ονομάζουμε σημεία που προκαλούν συζητήσεις. Ουδέποτε αποτέλεσε ύλη του σεμιναρίου, ουδέποτε αναφέρθηκε. Μίλησα και τον Χιου Ντάλας και μου είπε πως ούτε κι εκείνος είπε κάτι τέτοιο. Μόνο ειδικοί στη διαιτησία δεν υπάρχουν γιατί όλοι μπορούν να γίνουν. Στο διαιτητή όλοι μπορούμε να τον απορρίψουμε, να τον παρερμηνεύσουμε κλπ. Κάθε χρόνο φτιάχνουμε ένα εκπαιδευτικό υλικό με 28 θέματα. Σε αυτά έγινε ενημέρωση στις ομάδες. Πρωταρχικός σκοπός είναι να ενημερώσουμε τον ποδοσφαιριστή και τον προπονητή, ακόμη και τους δημοσιογράφους. Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

-το ζήτημα με το κατά πόσο επηρεάζει τη φάση ένας παίκτης στο οφσάιντ: «Μετά από πρόταση της UEFA για συγκεκριμένες φάσεις, το συμβούλιο πέρασε την ερμηνεία στο θέμα επηρεάζω αντίπαλο ή τη φάση. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τη γνώμη του διαιτητή θα πρέπει να δίνεται οφσάιντ ακόμη κι αν δεν ακουμπά την μπάλα εφόσον επηρεάζει τη φάση».

-το «κατά την κρίση του διαιτητή» και αν προσπαθεί να περιοριστεί αυτή η ευχέρεια στους κανονισμούς: «Θα γίνουν κάποιες συντακτικές αλλαγές την επόμενη χρονιά. Όλες οι αποφάσεις του διαιτητή είναι κατά τη γνώμη του διαιτητή κι αυτή η διάταξη θα περιλαμβάνεται συγκεντρωτικά κι όχι σποραδικά σε επί μέρους περιπτώσεις».

-το πώς τιμωρείται το trash talking από τους διαιτητές: «Οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρείται. Η επικοινωνία με τους παίκτες είναι ένα ατού του διαιτητή και θα πρέπει να καλμάρει έναν ποδοσφαιριστή. Όταν υπερβαίνει τα όρια και ο παίκτης έχει την πρόθεση να διαμαρτυρηθεί, θα πρέπει ο διαιτητής να τον τιμωρήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: