Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«Ερυθρόλευκο» μπλακ άουτ στα νοκ άουτ!!!

Ο Ολυμπιακός γνώρισε άλλον έναν πικρό αποκλεισμό στην Ευρώπη, αλλά οι αριθμοί της τελευταίας δεκαετίας λένε ότι ο Φεβρουάριος εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη, αφού στα νοκ άουτ παθαίνει μπλακ άουτ!

«Ερυθρόλευκο» μπλακ άουτ στα νοκ άουτ!Η κλήρωση με την Άντερλεχτ στη φάση των «32» του Europa League έφερε χαμόγελα στις τάξεις του Ολυμπιακού, αφού η βελγική ομάδα δεν ήταν κάποιο μεγαθήριο. Έχοντας και πρόσφατη την εικόνα από τα παιχνίδια στη φάση των ομίλων του Champions League, η αισιοδοξία μεγάλωνε. Στην πράξη, όμως, οι ελπίδες να προχωρήσει στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση αποδείχθηκαν φρούδες.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων και αποκλείστηκε από μια ομάδα που δεν ήταν καλύτερη, όπως δήλωσε ο Μάρκο Σίλβα. Ωστόσο, η Άντερλεχτ ήταν που σκόραρε τρεις φορές σε δύο παιχνίδια έναντι μιας των «ερυθρόλευκων» και όπως είπε εύστοχα ο Εστέμπαν Καμπιάσο, μετά τη λήξη του αγώνα στο Φάληρο: «Δεν μπορείς να προκριθείς με ένα εντός έδρας γκολ». Ο πρωταθλητής Ελλάδας ήταν και άτυχος, ήταν και άστοχος, αλλά η ουσία είναι ότι για μια ακόμη φορά έχασε την ευκαιρία…

Έτσι, τελείωσε άδοξα άλλη μια ευρωπαϊκή πορεία, όμως, αν κοιτάξει κανείς την παράδοση της τελευταίας δεκαετίας, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί ένας αποκλεισμός αυτή την εποχή. Οχτώ φορές έχει παίξει στα πρώτα νοκ άουτ της σεζόν τον μήνα Φεβρουάριο ο Ολυμπιακός και μόλις μια(!) φορά κατάφερε να πανηγυρίσει την πρόκριση.

Ξεκινώντας από τη σεζόν 2007-08, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε ως δεύτερος από τον Γ’ όμιλο του Champions League πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης και στη φάση των «16» βρήκε μπροστά του την Τσέλσι. Το εμπόδιο των «μπλε» αποδείχθηκε μεγάλο (και ήταν εδώ που τα λέμε), με τους «ερυθρόλευκους» να αποκλείονται, μετά το εντός έδρας 0-0 και την ήττα 3-0 στον επαναληπτικό του Λονδίνου.

inner

Την επόμενη σεζόν, οι Πειραιώτες συμμετείχαν εξ αρχής στο Europa League. Τερμάτισαν στην τρίτη θέση του Β’ ομίλου, πίσω από Μέταλιστ και Γαλατασαράι και συνέχισαν στους «32» της διοργάνωσης. Πρώτος αντίπαλος στα νοκ άουτ ήταν η Σεντ Ετιέν. Οι Γάλλοι ήταν θεωρητικά στα μέτρα της ελληνικής ομάδας, που παρουσιάστηκε ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Η ήττα 3-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες πρόκρισης, που πήγε στα χέρια των «στεφανουά», οι οποίοι επικράτησαν με 2-1 και στον επαναληπτικό.

Το 2009-10, ο Ολυμπιακός συνέχισε στα νοκ άουτ του Champions League, καθώς πήρε τη δεύτερη θέση στον Η’ όμιλο και μαζί με την Άρσεναλ τσέκαραν το εισιτήριο για τους «16» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η κλήρωση χαμογέλασε και πάλι στους «ερυθρόλευκους», αφού τους έφερε για αντίπαλο τη Μπορντό, που σίγουρα δεν αποτελούσε φόβητρο. Όμως, όπως και την προηγούμενη σεζόν, ο αποκλεισμός ήρθε με δύο ήττες. Οι Γιρονδίνοι έβαλαν τις βάσεις στο «Γ. Καραϊσκάκης», επικρατώντας με 1-0 και πήραν την πρόκριση στη Γαλλία, νικώντας με 2-1.

inner

Η σεζόν 2011-12 είναι η μοναδική που έχει να θυμάται με ικανοποίηση ο Ολυμπιακός, αφού έχει την μοναδική του πρόκριση τον μήνα Φεβρουάριο την τελευταία δεκαετία. Οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν στην τρίτη θέση του ΣΤ’ ομίλου του Champions League και συνέχισαν στους «32» του Europa League. Πρώτος αντίπαλος ήταν η Ρούμπιν Καζάν, την οποία απέκλεισαν με δύο νίκες με το ίδιο σκορ 1-0. Επόμενο εμπόδιο ήταν αυτό της Μέταλιστ. Η ελληνική ομάδα έφυγε με το διπλό (0-1) στο πρώτο ματς, βάζοντας τις βάσεις πρόκρισης στα προημιτελικά, αλλά στη ρεβάνς ηττήθηκε 2-1 και αποκλείστηκε. Τεράστια χαμένη ευκαιρία πρόκρισης στα προημιτελικά…

inner

Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, ο Ολυμπιακός ερχόμενος από το Champions League (τρίτος στον Β’ όμιλο πίσω από Σάλκε και Άρσεναλ), συνέχισε τις υποχρεώσεις του στους «32» του Europa League. Η κλήρωσε έφερε ξανά βατό αντίπαλο, αυτή τη φορά την Λεβάντε. Στο χορτάρι δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού οι Ισπανοί με δύο νίκες (3-0 εντός έδρας και 1-0 εκτός έδρας) πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του Γ’ ομίλου του Champions League πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν, ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση για τους «16» της διοργάνωσης, όπου η κλήρωση του έφερε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι στο Φάληρο, πήραν μια σπουδαία νίκη με 2-0, αλλά το σκορ αυτό δεν αποδείχθηκε αρκετό. Στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ», οι Άγγλοι έκαναν την ανατροπή, φτάνοντας στο 3-0 και παράλληλα την πρόκριση στα προημιτελικά. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία…

inner

Για να έρθουμε στην περυσινή σεζόν, όπου ο αποκλεισμός ήρθε από την Ντνίπρο, μετέπειτα φιναλίστ του Europa League. Ο Ολυμπιακός συνέχισε στους «32» της διοργάνωσης ως τρίτος στον Α’ όμιλο του Champions League πίσω από Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους, αλλά στο πρώτο νοκ άουτ του Φεβρουαρίου δεν τα κατάφερε. Η ήττα με 2-0 στην Ουκρανία αποδείχθηκε μεγάλη για τους «ερυθρόλευκους», που παραχώρησαν ισοπαλία 2-2 στη ρεβάνς και αποκλείστηκαν από την συνέχεια.

inner

Μια πρόκριση σε οχτώ περιπτώσεις νοκ άουτ αγώνων όχι μόνο δεν αποτελεί επιτυχία, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε κακή παράδοση για τον Ολυμπιακό. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως η φετινή, οι εμφανίσεις των «ερυθρολεύκων» στο πρώτο μισό της σεζόν δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Είναι επίσης αλήθεια, ότι τις περισσότερες φορές η κλήρωση έφερε ομάδες, που θεωρητικά ήταν στα μέτρα τους. Όμως, ο καθρέφτης είναι το γήπεδο και την τελευταία δεκαετία, ο Ολυμπιακός ανεξαρτήτως ρόστερ και προπονητών, παθαίνει τον Φεβρουάριο μπλακ άουτ! *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: