Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

To «κονκλάβιο» του ποδοσφαίρου εκλέγει νέο «Πάπα»!


To «κονκλάβιο» του ποδοσφαίρου εκλέγει νέο «Πάπα»

Ιστορική είναι η σημερινή μέρα για τη FIFA γιατί οι εκλογές της παγκόσμιας ομοσπονδίας σηματοδοτούν το τέλους της 41χρονης πορείας του Ζεπ Μπλάτερ. Ο Ινφαντίνο και ο Σεΐχης του Μπαχρέιν τα φαβορί.

Σήμερα είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι εκλογές της FIFA που αποτελούν τέλος εποχής της 41χρονης παρουσίας του Ζεπ Μπλάτερ.

Η μέρα είναι ιστορική για την παγκόσμια ομοσπονδία αφού αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής, με πέντε πρόσωπα να διεκδικούν την εκλογή στον προεδρικό θώκο και την ευκαιρία να αλλάξουν έναν οργανισμό που έχει στιγματιστεί από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης

Οι εκλογές διεξάγονται με φόντο της υπόθεση διαφθοράς σημαντικών στελεχών της FIFA που φαίνεται να έχουν χρηματιστεί, καθώς και την πρωτόδικη τιμωρία σε οκταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο των Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί.

Ο Σεΐχης του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Εμπραχόμ Αλ Καλιφά, ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, ο πρίγκιπας της Ιορδανίας Αλί μπιν Αλ Χουσεΐν, ο Τόκιο Σέξουγεϊλ και ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της FIFA Ζερόμ Σαμπάιν διεκδικούν την ψήφο διακοσίων επτά ομοσπονδιών, σε μια διαδικασία με ρεκόρ συμμετοχής.

inner

Ο Σεΐχης του Μπαχρέιν στηρίζεται από τις ομοσπονδίες της Ασίας (46) και της Αφρικής (54), ενώ ο Τζιάνι Ινφαντίνο φαίνεται στηρίζεται από την 53 ομοσπονδίες της UEFA με εξαίρεση την Αγγλία και από τις 10 ομοσπονδίες της Νοτίου Αφρικής.

Άλλωστε οι δυο τους θεωρείται πως θα κονταροχτυπηθούν για την νίκη, με τις χώρες που ανήκουν στην CONCACAF (Βόρειος – Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) αλλά και αυτές της συνομοσπονδίας της Ωκεανίας να είναι εκείνες που κρίνουν το «παιχνίδι».

inner

Ωστόσο τίθεται υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορεί να αλλάξει σελίδα η παγκόσμια ομοσπονδία και πόσο μπορεί να μπει σε μια νέα εποχή, όταν τα δύο φαβορί στηρίζονται από εκείνους που κατηγορούνται για διαφθορά.

Ο Σείχης του Μπαχρέιν φαίνεται πως αποτελεί «επιλογή» του Μπλάτερ και στηρίζεται από τον Ελβετό, ενώ ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν εκείνος που πήρε στα μισά της διαδρομής τη σκυτάλη από τον Μισέλ Πλατινί, του οποίου υπήρξε το δεξί – ίσως και το αριστερό – χέρι.

inner

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι ο Σεΐχης του Μπαχρέιν στηρίζεται από τον Μπλάτερ με σκοπό να τον βοηθήσει αργότερα να αποκαταστήσει το όνομα του, την ώρα που και ο Ινφαντίνο στηρίζεται εν μέρει από τον Ελβετό, για εκείνους που δεν θέλουν να ψηφίσουν τον Σεΐχη.

Για να αναδειχθεί κάποιος νικητής πρέπει να λάβει περισσότερο από το 50% των έγκυρων ψήφων, ενώ θεωρείται απίθανο να εκλεγεί κάποιος από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι ο ένατος στην ιστορία της ομοσπονδίας και ο τρίτος μετά το 1974, αφού από τότε ως σήμερα διοίκησαν για 28 χρίνια ο Χαβελάνζε και για 17 ο Μπλάτερ.

Το συνέδριο της FIFA ξεκινάει στις 10 το πρωί - ώρα Ελλάδας – αλλά είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία, αφού το θέμα είναι ενδέκατο από τα δώδεκα της ημερήσιας διάταξης.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: