Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ηρακλής-Λάρισα 2-1

Επιμέλεια: Δ.Μ.

Σε ένα παιχνίδι με εκπληκτική διακύμανση στο σκορ αλλά και εναλλαγές συναισθημάτων (τρία γκολ μέσα σε διάστημα επτά λεπτών) ο Ηρακλής επικράτησε με 2-1 της Λάρισας στο άδειο -λόγω τιμωρίας- "Καυταντζόγλειο" και πανηγύρισε την πρώτη του εντός έδρας νίκη στη φετινή Σούπερ Λίγκα.

Η ομάδα του Όλεγκ Προτάσοφ κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο από το 25' όμως βρήκε απέναντί της έναν πολύ σταθερό Μάλαρτζ, για να δει τελικά την υπεροχή του να μετουσιώνεται σε γκολ στο 65', με δημιουργό τον Ντίκα και "εκτελεστή" τον Επστάιν.

Οι "βυσσινί" δεν ήταν αποφασισμένοι να πετάξουν "λευκή πετσέτα" και έφεραν το ματς στα ίσια στο 70' με τον Αμπουχατζίρα, όμως ένα λεπτό αργότερα ήταν η σειρά των γηπεδούχων να προκαλέσουν σοκ στους αντιπάλους τους, κάνοντας το 2-1 με τον Ιάκομπ.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο το παιχνίδι ήταν "ανοιχτό" με αμφότερες τις ομάδες να έχουν την ευκαιρία για ένα ακόμα τέρμα, με το 2-1 ωστόσο να παραμένει και τον Ηρακλή να παίρνει δίκαια τη δεύτερη συνολικά νίκη του στο πρωτάθλημα, μετά το 2-1 της πρεμιέρας κόντρα στον Πανθρακικό στην Κομοτηνή.

Με το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης άφησε πέντε βαθμούς πίσω τη Λάρισα, η οποία εξακολουθεί να αγνοεί τη χαρά της νίκης ύστερα από 4 αγωνιστικές, με τον αρνητικό απολογισμό των 2 ισοπαλιών και ισάριθμων ηττών.

Ο Όλεγκ Προτάσοφ παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-4-2. Κάτω από την εστία του "Γηραιού" κάθησε ο Κοβαλέφσκι, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται (από τα δεξιά προς τα αριστερά) από τους Μάρτο, Κατσαμπή, Λέκι και Γιαννούλη. Ρόλο αμυντικών χάφ ανέλαβαν οι Παπαστεριανός και Ντιέ, με τους Επστάιν και Βουτσιά να καλύπτουν τις δύο πτέρυγες της μεσαίας γραμμής και τον Ντίκα σε ρόλο επιτελικού μέσου πίσω από τον Μπόσνιακ.

Ο ομόλογός του της Λάρισας, Μαρίνος Ουζουνίδης, εμπιστεύτηκε από την πλευρά του ένα σύστημα 4-3-3. Ο Μάλαρτζ κάθησε κάτω από την εστία, ο Μελίσσης πήρε θέση στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Βενετίδης στο αριστερό, ενώ Νταμπίζας και Άαραμπ συνέθεσαν το δίδυμο στην καρδιά της άμυνας. Οι Ιγκλέσιας, Φερέιρα και Ρομέου είχαν την ευθύνη να ελέγξουν την κυκλοφορία στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ενώ οι Μετίν και Σίμιτς ήταν τα δύο επιθετικά στηρίγματα του "φουνταριστού" Αμπουχατζίρα.

Πιο δυνατά η Λάρισα στο παιχνίδι κατάφερε στα πρώτα λεπτά να κλείσει τους γηπεδούχους στα καρέ, ο Ηρακλής μετράει μία καλή ευκαιρία δεν έχει βρει όμως τα πατήματά του στο γήπεδο ακόμα στα πρώτα 15 λεπτά. Δεν είναι ικανοποιημένος ο Προτάσοφ από την πίεση στο χώρο του κέντρου οι Ντιέ και Παπαστεριανός έχουν χάσει μέτρα από τους Φερέιρα και Ρομέου.

Η απουσία των φιλάθλων από τις εξέδρες (ο Ηρακλής εξέτισε σε αυτό το ματς την τιμωρία μίας αγωνιστικής που του είχε επιβληθεί για τα τεκταινόμενα στο ματς με τον Άρη για τη 2η αγωνιστική) ήταν λογικό να επηρεάσει τους παίκτες των δύο ομάδων, που άργησαν να βρουν ρυθμό στο άδειο και... παγωμένο "Καυταντζόγλειο".

Η πρώτη αξιόλογη φάση στον αγώνα σημειώθηκε στο 12' για λογαριασμό των γηπεδούχων, με τον Ντίκα να τροφοδοτεί με γυριστή κεφαλιά μέσα από την περιοχή τον Επστάιν και τον Γερμανό να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Μάλαρτζ (η μπάλα πήρε ύψος από το μονοκόμματο πλασέ του), ωστόσο ήταν η Λάρισα η ομάδα που άφησε καλύτερες εντυπώσεις στο πρώτο 20λεπτο.

Οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούσαν καλύτερα τη μπάλα στο χώρο του κέντρου "κερδίζοντας" μέτρα έναντι των αντίστοιχων του Ηρακλή, με τους "κυανόλευκους" να μη βρίσκουν τα πατήματά τους στο γήπεδο και τον Όλεγκ Προτάσοφ να είναι δυσαρεστημένος από την παρουσία Παπαστεργιανού και Ντιέ στη μεσαία γραμμή.

Η συνέχεια όμως βρήκε τους γηπεδούχους να "ανεβάζουν στροφές" και να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες, φτάνοντας τρεις φορές μέσα σε ένα πεντάλεπτο κοντά στην επιτυχία ενός τέρματος.

Η πρώτη ευκαιρία χάθηκε στο 28': ο Μπόσνιακ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Βενετίδης δεν μπόρεσε να διώξει και έτσι επωφελήθηκε ο Ντίκα, του οποίου το γυριστό σουτ έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μάλαρτζ.

Ένα λεπτό αργότερα, οι Θεσσαλονικείς δημιούργησαν την πιο κλασική ευκαιρία τους μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μετά από κάθετη πάσα του Ντίκα, η μπάλα στρώθηκε στον Μπόσνιακ από κόψιμο του Νταμπίζα, αλλά ο Μάλαρτζ έκανε γρήγορη έξοδο και απέκρουσε το σουτ του Κροάτη επιθετικού από το ημικύκλιο της περιοχής.

Οι γηπεδούχοι είχαν πάρει τα πάνω τους μετά από αυτές τις φάσεις και στο 31' απείλησαν εκ νέου με τον -δραστήριο από αριστερά- Επστάιν, ο οποίος έκανε σουτ από τα αριστερά της περιοχής στέλνοντας τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Η Λάρισα είχε αρχίσει να χάνει τον "αέρα" με τον οποίο μπήκε στο παιχνίδι καθώς αυτός είχε αλλάξει... στρατόπεδο, με τους γηπεδούχους να συνεχίζουν να απειλούν με τις γρήγορες αντεπιθέσεις τους και να αγγίζουν στο 41' το γκολ μέσα από στημένη φάση.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Παπαστεριανός έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Μάλαρτζ και απομακρύνθηκε.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου 45λεπτου ο Ηρακλής είχε μία ακόμα ευκαιρία να φτάσει στο πολυπόθητο γκολ, όταν μετά από εκπληκτική μπαλιά από τον Ντιέ ο Παπαστεριανός βγήκε μόνος του απέναντι στον Μάλαρτζ, όμως δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα όπως θα ήθελε στο "κατέβασμά" της και έτσι ο Πολωνός κίπερ της Λάρισας τη μπλόκαρε σταθερά.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως τελείωσε το πρώτο, δηλαδή με τον Ηρακλή να έχει τα ηνία και να κλείνει τη Λάρισα στην περιοχή της αναζητώντας το γκολ. Και αν ο Μάλαρτζ δεν χρειάστηκε να επέμβει στο 49' και στο 51' στις προσπάθειες των Ντίκα (δεν μπόρεσε να κάνει το πλασέ στην κίνηση) των Επστάιν (σουτ με το δεξί που έστειλε τη μπάλα έξω από το αριστερό δοκάρι) δεν έγινε το ίδιο και στο 52'.

Ο Επστάιν βρήκε με έξοχη κάθετη πάσα τον Βουτσιά μέσα στη μεγάλη περιοχή, αυτός έκανε το δυνατό διαγώνιο σουτ από θέση δεξιά, με τον πρώην γκολκίπερ του ΟΦΗ να αντιδρά σωστά για μία ακόμα φορά στον αγώνα, καθώς έπεσε σωστά στην πορεία της μπάλας και απέκρουσε.

Το μπαράζ διαδοχικών επιθέσεων του Ηρακλή διακόπηκε στο 54' με τους Θεσσαλούς να στέλνουν τη μπάλα στα δίχτυα αλλά να μην πανηγυρίζουν... Ο Νταμπίζας έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με εντυπωσιακή κεφαλιά που νίκησε τον Κοβαλέφσκι, αλλά την ώρα που ήταν στον αέρα έκανε φάουλ με τα χέρια στον Κατσαμπή, που ήταν ο προσωπικός φρουρός του στη φάση.

Το παιχνίδι είχε αρκετά γρήγορο ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο και στο 61' σημειώθηκε μία ακόμα φάση για τον Ηρακλή, με τον Γιαννούλη να βγάζει τη σέντρα από τα αριστέρα και τον προωθημένο Παπαστεριανό να επιχειρεί σουτ πάνω στην κίνηση, αλλά τον Μάλαρτζ να μπλοκάρει χωρίς δυσκολία.

Τελικά, το γκολ που φαινόταν να δικαιούται ο Ηρακλής βάσει ευκαιριών που δημιούργησε ήρθε στο 65' με πρωταγωνιστές τους δύο ποιοτικότερους παίκτες του από τη μεσαία γραμμή και μπροστά.

Το σπουδαίο απόκτημα του καλοκαιριού από την Κατάνια, ο Ρουμάνος Ντίκα, έβγαλε μπαλιά χωρίς να βλέπει στον Επστάιν, με τον Γερμανό να στέλνει τη μπάλα στο αριστερό "παραθυράκι" του Μάλαρτζ για να γράψει το 1-0.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Λάρισα υποχρεώθηκε να βγει πιο μαζικά μπροστά για να κυνηγήσει την ισοφάριση και ευτύχησε να τα καταφέρει στο 70', στην πρώτη της ουσιαστικά μεγάλη ευκαιρία.

Ο Μελίσσης έγινε κάτοχος της μπάλας μετά από απομάκρυνση του Κατσαμπή και έβγαλε ιδανική ασίστ από τα αριστερά στον Αμπουχατζίρα, ο οποίος αφύλακτος στην καρδιά της άμυνας έκανε το 1-1 με ωραίο σουτ.

Το ματς είχε "πάρει φωτιά" και η εντυπωσιακή εναλλαγή συναισθημάτων έμελε να έχει και συνέχεια καθώς ένα λεπτό μόλις ύστερα από την ισοφάριση της Λάρισας, ο Ηρακλής πήρε εκ νέου προβάδισμα στο σκορ!

Κάθετη πάσα από τον Επστάιν στην αντίπαλη περιοχή, προσπάθεια του Ιάκομπ να κάνει το κοντρόλ και σύγχυση από πλευράς Άαραμπ, με τον Ιάκομπ να πιάνει τελικά το σουτ στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Μάλαρτζ για το 2-1.

Στο 77' ο Μετίν πήγε να ισοφαρίσει για δεύτερη φορά για τους φιλοξενούμενους, αλλά ο Κοβαλέφσκι είπε "όχι" μπλοκάροντας το σουτ του, ενώ ο Ηρακλής "άγγιξε" το 3-1 στο 83' με τον Κονέ, αλλά ο Μάλαρτζ έπεσε στα πόδια του και έσωσε την ομάδα του από βέβαιη παραβίαση.

Η Λάρισα είχε μία τελευταία ευκαιρία να "κλέψει" τον βαθμό της ισοπαλίας στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν κέρδισε φάουλ ακριβώς πάνω στη γραμμή της μεγάλης περιοχής με μέτωπο προς την εστία (από λάθος του Κοβαλέφσκι), όμως το τείχος απέκρουσε κρατώντας τους πολύτιμους τρεις βαθμούς για την ομάδα του Όλεγκ Προτάσοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: