Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ολοκληρώνεται το θέμα του γηπέδου του Άρη στη Θέρμη


Ολοκληρώνεται το θέμα του γηπέδου του Άρη στη Θέρμη

Εκτός από πολλές και σημαντικές διακρίσεις ένας λαός και μια ομάδα για να προχωρήσουν μπροστά χρειάζονται και ένα μεγάλο όραμα.
Στον Άρη, διοικητικοί παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φίλαθλοι, είναι πεινασμένοι για τίτλους και υψηλούς στόχους αλλά ζουν και αναπνέουν για τη δική τους «ειρηνική επανάσταση». Μια επανάσταση που θα σημάνει την απαρχή για τη «μεγάλη κιτρινόμαυρη αντεπίθεση».
Το «Μ» σκύβει με ευλάβεια και αίσθημα ευθύνης πάνω στο μείζον θέμα που απασχολεί μικρούς και μεγάλους στην «οικογένεια του Άρη» και ξετυλίγει το ένα «μυστήριο» πίσω από το άλλο για να αναδείξει, τις δυσκολίες, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και κυρίως να βοηθήσει στο να λάμψει η αλήθεια για τον ευσεβή πόθο, το μοναδικό όνειρο που έχει να κάνει με την απόκτηση ενός σύγχρονου αθλητικού πολυχώρου στη Θέρμη που θα στεγάσει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα μπάσκετ και ένα αθλητικό κέντρο-προπονητήριο για τις υποδομές του συλλόγου.
Μπορεί όλες οι δυσκολίες να μην έχουν καμφθεί, τα εμπόδια να μην έχουν ξεπεραστεί , αλλά η υλοποίηση του μεγάλου έργου προχωράει και πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί.
Σήμερα ανοίγουμε το φάκελο, παρουσιάζουμε το χώρο των 260 στρεμμάτων που θα γίνει το «νέο σπίτι του Άρη» και παραθέτουμε λεπτό προς λεπτό τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών για να αναδείξουμε πού βρίσκεται το πολύκροτο θέμα και πότε αναμένεται να υλοποιηθεί.

Το θέμα

Ο χώρος των 260 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στη ΓΓΑ το 1991 για να γίνει εκεί το «Κλειστό γήπεδο της Θέρμης», προκειμένου να φιλοξενηθούν όλες οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι η Ευρωλίγκα -τότε- είχε θέσει ως όρο για να συμμετάσχει ένας σύλλογος στην κορυφαία διοργάνωση έπρεπε να έχει γήπεδο 10.000 θέσεων, κάτι που δεν διέθετε ούτε ο Άρης ούτε ο ΠΑΟΚ και φυσικά ούτε και ο Ηρακλής.
Από το 1995 έως το 2005 δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για να προχωρήσει το θέμα και τα σχέδια έμειναν μόνο ως …»σχέδια επί χάρτου».
Να αναφέρουμε ότι υπήρχε ένας όρος ότι «σε περίπτωση που δεν γίνει το γήπεδο μέσα σε δέκα χρόνια ο χώρος επιστρέφει στο Δήμο Θέρμης», αν και από την πλευρά της ΓΓΑ υπήρχε ένα «πάτημα» ότι όλο αυτό το διάστημα δαπάνησε ένα ποσόν της τάξης των 3 δις δραχμών, επί υφυπουργείας του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, για επιχωματώσεις δεδομένου ότι το έδαφος ήταν σαθρό(στο σημείο αυτό υπήρχε βάλτος) και επομένως έπρεπε να είχε και λόγο και δικαιώματα.
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε η παραμικρή παρέμβαση στο οικόπεδο το οποίο παραμένει «μπαζωμένο» και υπερυψωμένο έναντι των άλλων οικοπέδων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Ο ρόλος του «ξανθού»

Πριν από ένα χρόνο, σε μια επίσκεψη του υφυπουργού αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη στη Θέρμη και στη συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο τον κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο, έπεσε στο τραπέζι το μεγάλο όνειρο.
Ο ξανθός, είπε στο Δήμαρχο ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να παραχωρηθεί η έκταση και να στεγαστεί εκεί το νέο σπίτι του Άρη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή αφού ο κ. Παπαδόπουλος δεν είχε καμία αντίρρηση αρκεί, όπως είπε, να πάρει αντίστοιχη έκταση του δημοσίου σε ένα άλλο χώρο, σε μια άλλη περιοχή.
Το μεγάλο εμπόδιο ήταν το γεγονός ότι αυτά που ζητούσε και ζητάει ο Δήμος Θέρμης ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η ΕΙΔΗΣΗ την οποία δίνει σήμερα το «Μ» είναι ότι ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, του οποίου φιλοξενούνται δηλώσεις, μετά από έντονες και συνεχείς πιέσεις του Γιάννη Ιωαννίδη έχει ανάψει το πράσινο φως για την μεταβίβαση αυτών των στρεμμάτων , κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανταλλαγή .
Ο Δήμος Θέρμης, έχει ήδη στείλει επιστολές τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στη ΓΓΑ με τις οποίες πιστοποιεί ότι συμφωνεί για την «τράμπα», εφόσον ικανοποιηθεί και δεν ζημιωθεί από πλευράς αξίας.

Τι μένει να γίνει από δω και πέρα

Για να βγουν όλα τα χαρτιά πρέπει να μπουν ορκωτοί εκτιμητές για να εκτιμήσουν πόσο κοστίζει το ένα γήπεδο (Κλ. Βικελίδης), πόσο κοστίζει το οικόπεδο στη Θέρμη και πόσο στοιχίζουν τα στρέμματα που ζητάει ο Δήμος Θέρμης για να γίνει η τριπλή ανταλλαγή.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο συγκεκριμένο χώρος των 260 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανίων και του ξενοδοχείου Χάγιατ έχει ξεκαθαριστεί και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ότι θα δοθεί μόνο για αθλητικούς σκοπούς . Το πρότζεκτ του Άρη περιλαμβάνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 35.000 θέσεων, ένα κλειστό μπάσκετ 10.000 θέσεων , κατασκευή εμπορικού κέντρου 20.000 τ.μ όπως και βοηθητικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Να διευκρινιστεί ότι για να επιτραπούν εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και οι εμπορικές χρήσεις στην περιοχή της Θέρμης , πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης με ανάλογη πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ .

Η μεγάλη έμπνευση του Γιάννη Ιωαννίδη

Για να αποδώσουμε τα τω Καίσαρος τω Καίσαρη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ανεκτίμητη συμβολή του κ. Γιάννη Ιωαννίδη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι «έβαλαν το χεράκι τους» και έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για να συνεργαστούν αλλά ο υφυπουργός αθλητισμού ήταν αυτός, ο μοναδικός θα λέγαμε που είχε τη μεγάλη έμπνευση να ενεργοποιήσει το θέμα και να συλλάβει τη μεγάλη ιδέα για να γίνει το όνειρο του Άρη πραγματικότητα. Ο Θεσσαλονικιός υπουργός θεωρεί ύψιστο καθήκον του να αποκαταστήσει μια αδικία πολλών χρόνων και να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις-όπως έκανε και συνεχίζει να κάνει- για να ολοκληρώσει αυτό το «έργο ζωής». Βέβαια, τα εμπόδια είναι μεγάλα και η γραφειοκρατία σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει αδάμαστη. Η επιμονή όμως, η πίεση και το ψυχικό σθένος που επιδεικνύει από την αρχή που «τρέχει» το θέμα ο ξανθός ξεπέρασαν πολλά από αυτά και δείχνουν ότι το «αίσιο τέλος» δεν αργεί, αρκεί να υπάρξει ανάλογος συντονισμός και στις επόμενες κινήσεις που πρόκειται να γίνουν .
Το συμπέρασμα πάντως που βγαίνει αβίαστα από το όλο εγχείρημα είναι ότι όλοι όσοι εμπλέκονται (Άρης, Δήμος Θέρμης, Πολιτεία, Δήμος Θεσσαλονίκης, Νομαρχία) έχουν συμφέρον να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο γιατί άπαντες θα βγουν κερδισμένοι.Πηγη Μετροσπορ

Δεν υπάρχουν σχόλια: