Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στο ντέρμπι του Μάντσεστερ


Μάντσεστερ Γιουνάιτετ ή Μάντσεστερ Σίτυ;,/b> Το ντέρμπι της πόλης του Μάντσεστερ έρχεται με του «πολίτες» να αμφισβητούν την κυριαρχία των μεγάλων τους αντιπάλων. Το ντέρμπι του Μάντσεστερ έχει αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον εφέτος, έπειτα από την πορεία των «πολιτών». Η ομάδα του Μαρκ Χιουζ μετρά τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και πάει στο «Ολντ Τράφορντ» για να το αλώσει, όπως έκανε το Φεβρούαριου του 2008. Στους τότε σκόρερ ήταν ο Μπενζανί Μβαρουβαρί, ο οποίος λογικά θα χρησιμοποιηθεί από τον Ουαλό προπονητή. Βλέπετε οι Σάντα Κρουζ, Ρομπίνιο, Τέβεζ είναι τραυματίες, ενώ ο Αντεμπαγιόρ τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές για την αντιαθλητική του ενέργεια κατά του Ρόμπι Φαν Πέρσι. Οι γηπεδούχοι, από την πλευρά τους, επιβεβαίωσαν την προηγούμενη αγωνιστική ότι παραμένουν πάντα τα «αφεντικά» της Πρέμιερσιπ, παρά την ήττα από της Μπέρνλι.
Η ιστορία
Πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Νοεμβρίου 1881 ανάμεσα στην Γουέστ Γκόρτον (Μαν. Σίτυ) και την Νιούτον Χιθ (Μαν. Γιουνάιτετ). Οι κόκκινοι κέρδισαν 3-0. Το 1894-95 έγινε ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος με την Γιουνάιτετ να συντρίβει την Σίτυ με 5-2. Στον πρώτο αγώνα για την πρώτη κατηγορία η Σίτυ κέρδισε με 3-0 την περίοδο 1906-07. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι οπαδοί των δύο ομάδων παρακολουθούσαν τα παιχνίδια των αντιπάλων τους!
Στατιστικά
Η κόκκινοι έχουν την πρωτοπορία εδώ καθώς μετράνε 61 νίκες έναντι 41 της Σίτυ ενώ άλλα 49 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Η μεγαλύτερη νίκη ανήκει στην Σίτυ (6-1) το 1926 ενώ και οι δύο έχουν από μια νίκη με 5-0. Ιστορικό παραμένει ακόμα το παιχνίδι όπου ο Ντένις Λοου σκόραρε εις βάρος της Γιουνάιτετ και την έστειλε στην β κατηγορία αφού είχε αγωνιστεί για 19 χρόνια με τους κόκκινους πριν! Η μεγαλύτερη προσεύλευση έγινε το 1948 όπου 78.000 άνθρωποι είδαν το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: