Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Ισπανία-Ελλάδα: 82-64


Επιμέλεια: Δ.Μ.

Όσο και αν το ήθελαν οι παίκτες, όσο και αν το ήθελε και ο κόσμος, η Ελλάδα γνώρισε την ήττα και αυτή τη φορά από την Ισπανία με 82-64. Για ένα ημίχρονο η Εθνική ομάδα ήταν ανταγωνιστική, αλλά από εκεί και πέρα, φάνηκε η διαφορά δυναμικότητας, αφού αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι Ισπανοί είναι καλύτεροι...

Ο βασικός άξονας και κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει μια ομάδα, για να νικήσει την Ισπανία λέει ότι ο ρυθμός πρέπει να είναι στα δικά σου χέρια. Άρα, ριμπάουντ και ελαχιστοποίηση των λαθών είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις. Όμως, η Ελλάδα στο πρώτο μέρος τα πήγε εξαιρετικά μόνο στον πρώτο τομέα, αυτόν των ριμπάουντ όπου μάζεψε συνολικά 24 εκ των οποίων τα 11 ήταν επιθετικά. Μεγάλος πρωταγωνιστής σε αυτό το κομμάτι ο Αντώνης Φώτσης με 8. Ωστόσο, τα 10 λάθη και τα περισσότερα από αυτά σε πάσες, έδωσαν στους Ισπανούς τη δυνατότητα να τρέξουν και να φτάσουν σε εύκολους πόντους.

Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο οι Ίβηρες πέτυχαν το πρώτο σερί τους στην πρώτη περίοδο και με οκτώ συνεχόμενους πόντους έκαναν το σκορ 24-16, ενώ μέχρι εκείνο το σημείο η Ελλάδα τα πήγαινε πολύ καλά, με τον Γιάννη Μπουρούση να τροφοδοτείται συχνά και να προκαλεί προβλήματα στο κέντρο της ισπανικής άμυνας. Επίσης, η κακή απόδοση του Ρίκι Ρούμπιο δεν άφηνε τον Πάου Γκασόλ, τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και τους υπολοίπους να... αναπνεύσουν όπως θα ήθελαν και με τον Κάρλος Καμπέθας τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα για τον Σκαριόλο.

Ο Γιόνας Καζλάουσκας έκανε και αυτός με τη σειρά του μια καλή, πρώτη, κίνηση. Έβαλε στο παρκέ τον Γιώργο Πρίντεζη στη θέση του Στράτου Περπέρογλου που ήταν εκτός κλίματος και αυτό απέδωσε, αφού η Εθνική "ψήλωσε", δυνάμωσε και ανάγκασε τους Ισπανούς να αλλάξουν πρόσωπα και τρόπο άμυνας. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με 26-21 και σίγουρα η ελληνική άμυνα, θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα, αλλά σημειώστε ότι οι 7 πόντοι των Ισπανών προήλθαν ύστερα από τρεις λάθος πάσες των Ελλήνων.

Στη δεύτερη περίοδο η Ελλάδα ξεκίνησε... κολλημένη. Η ασφυκτική πίεση στον Βασίλη Σπανούλη, η κούραση από το ματς με την Τουρκία και η έλλειψη συγκέντρωσης σε ορισμένα σημεία, έφεραν αστοχία, για μια ακόμη φορά λάθη και τη συνέπεια που δεν ήθελε κανείς: ένα νέο σερί από τους Ισπανούς, οι οποίοι προηγήθηκαν αρχικά με 32-21 και στη συνέχεια με 34-21 (οι 13 πόντοι ήταν η μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο μέρος). Για κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά η Ελλάδα έμεινε χωρίς πόντο και ο Καζλάουσκας έπρεπε να κάνει κάτι.

Τελικά, ο Λιθουανός άλλαξε τον Σπανούλη (που είχε πετύχει το μοναδικό σουτ-τρίποντο ως εκείνο το σημείο στο δεύτερο δεκάλεπτο) και φρέσκαρε την ομάδα με τον Νικ Καλάθη, ενώ μια λογομαχία του Μπουρούση με τον Ναβάρο είχε ως συνέπεια το τρίτο φάουλ (υπό μορφής τεχνικής ποινής) του "ψηλού" και την άμεση αλλαγή του με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη (που είχε μπει και στο τέλος της πρώτης περιόδου, αλλά χωρίς να κάνει κάτι σημαντικό). Κάπου εκεί, με ένα τρίποντο του αρχηγού Αντώνη Φώτση, ένα λέι απ του Καλάθη, καλύτερα άμυνα και τον "Σόφο" να κερδίζει μάχες από τον Γκασόλ, η Ελλάδα μείωσε στους επτά πόντους και τελικά πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με σκορ 49-40. Δηλαδή, έδειξε ότι μπορούσε.

Το κακό ήταν ότι στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, η Εθνική έκανε πάλι λάθη και δεν κατάφερε ούτε να απαντήσει στους τέσσερις πόντους που δέχθηκε από την Ισπανία (53-40), ενώ το κοντό σχήμα (Σπανούλης, Ζήσης και Καλάθης) που δοκίμασε ο Καζλάουσκας για να έχει καλύτερη κυκλοφορία και μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα, δεν λειτούργησε καλά και προκάλεσε πρόβλημα και στο αμυντικό ριμπάουντ, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν οι Ίβηρες. Ο Λιθουανός προπονητής άλλαξε άμεσα τη στρατηγική του και έβαλε πάλι τον Πρίντεζη ως τριάρι, αλλά με τρίποντο του Φερνάντεθ το σκορ είχε γίνει 58-42 (η μεγαλύτερη διαφορά στο ματς). Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμενε... ζωντανή με τον Νικ Καλάθη να κάνει σπουδαία εμφάνιση, τον Σπανούλη να προσφέρει, όποτε έβρισκε ανοιχτούς διαδρόμους, πόντους, αλλά το 64-51 με το οποίο έληξε το τρίτο δεκάλεπτο είχε ρίξει κάπως το ηθικό της Εθνικής ομάδας που κυνηγούσε διαρκώς τους Ισπανούς από το πρώτο δεκάλεπτο.

Εν τέλει, δεν υπήρχαν άλλες αντοχές από την Εθνική. Ούτε αγωνιστικές, ούτε ψυχολογικές, ούτε εγκεφαλικές. Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν απλώς διαδικαστικό και οι δύο ομάδες σκέφονταν το επόμενο ματς, τον τελικό και τον μικρό τελικό αντίστοιχα. Οι Ισπανοί εκτόξευσαν τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους, ο Γιόνας Καζλάουσκας έδωσε χρόνο συμμετοχής στους Κώστα Κουφό, Ανδρέα Γλυνιαδάκη και Κώστα Καϊμακόγλου και το παιχνίδι επί της ουσίας είχε... τελειώσει. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ισπανία, έχασε με 82-64, αλλά συνεχίζει, αφού την Κυριακή παίζει για ένα ακόμη μετάλλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: