Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πιλάβιος: "Απώλεια βαθμών ή μηδενισμός"


Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος Βαριά πρόστιμα, απώλεια βαθμών ή μηδενισμός θα είναι οι ποινές για τις ομάδες που οι οπαδοί τους δημιουργούν σοβαρά επεισόδια, όπως ανέφερε ο Σοφοκλής Πιλάβιος σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή". Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ αναφέρθηκε επίσης στα στημένα παιχνίδια, αλλά και για την Εθνική μας ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σοφοκλή Πιλάβιου:

Μέσα σε πέντε μήνες από την εκλογή σας στην προεδρία καταφέρατε, κατόπιν διαπραγματεύσεων, να αποκαταστήσετε τις σχέσεις της ΕΠΟ με το υφυπουργείο Αθλητισμού και τον ΟΠΑΠ και να φέρετε χρήματα στις ενώσεις και την ομοσπονδία. Τώρα οι σχέσεις σας τείνουν να διαταραχθούν με αφορμή τα φαινόμενα βίας. Θα υπάρξει ηρεμία;
"Oι σχέσεις της ομοσπονδίας με την πολιτεία είναι σε πολύ καλό επίπεδο και δεν πρόκειται να διαταραχθούν με αφορμή τα φαινόμενα βίας. Ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιοι έντονοι φραστικοί διαξιφισμοί, ο στόχος για την καταπολέμηση της βίας είναι κοινός. Ο μόνος αντίπαλος είναι η βία και σε αυτή τη μάχη η πολιτεία θα μας βρει αποφασισμένους συμμάχους".

Ο Πλατινί, στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA, έθεσε τέσσερις προτεραιότητες στις οποίες δεν υπήρχε η αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Εδώ συνεχίζει να αποτελεί μείζον και άλυτο θέμα. Μήπως έχουμε μείνει λίγο πίσω;
"Το τραγικό θα ήταν να αναφερόταν και σε μια πέμπτη προτεραιότητα που θα αφορούσε τη βία, αποκλειστικά στην Ελλάδα. Είναι η ώρα να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέπτη μας κι ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα να συζητάμε πόσο έχουμε μείνει πίσω, αλλά πόσο μακρύς είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε μπροστά".

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για να αρθεί ο "οικονομικός αποκλεισμός": α) αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα για επεισόδια κλίμακας, β) διακοπή ποδοσφαιρικού αγώνα λόγω επεισοδίων, γ) επέκταση και συγκεκριμενοποίηση ευθύνης των ΠΑΕ για οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών τους και δ) μέτρα διασφάλισης αξιόπιστης λειτουργίας αθλητικής Δικαιοσύνης. Είστε θετικός στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων;
"Το πνεύμα των προϋποθέσεων είναι σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση. Είναι σαφές πως αυτές οι αποφάσεις παίρνονται κάθε καλοκαίρι, στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ και όχι μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Θα υπάρξει αυστηροποίηση ποινών. Για τη διακοπή αγώνα θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπραξη ατόμων (εκπρόσωποι ομάδων, παρατηρητής αγώνα, εκπρόσωπος αστυνομίας και σταδίου) που θα παίρνουν την απόφαση. Δεν πιστεύω ότι η αθλητική Δικαιοσύνη δεν είναι αξιόπιστη. Η λύση στην οποία θα οδηγηθούμε θα είναι μεικτό σύστημα με πλειοψηφία μη εν ενεργεία δικαστικών".

Οταν λέτε ότι "θα υπάρξει αυστηροποίηση ποινών" τι εννοείτε; Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα των σκέψεων - προθέσεών σας;
"Μεγάλα επεισόδια θα σημαίνουν αυτόματα μεγάλα πρόστιμα και βαθμολογικές απώλειες. Δηλαδή μηδενισμός ή /και αφαίρεση βαθμών".

Yπάρχει στις 24 Απριλίου ο τελικός Κυπέλλου. Με ποιους όρους θα διεξαχθεί ως προς την παρουσία φιλάθλων; Ποια θα είναι η στάση της ΕΠΟ;
"Και μόνο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για περιορισμένη προσέλευση φιλάθλων όταν θα έπρεπε να μιλάμε για μια μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή, ανοιχτή σε κάθε ελληνική οικογένεια είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό. Για την ώρα πάντως δεν έχει τεθεί. Εμείς θα θέλαμε ο τελικός να γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερους φιλάθλους των δύο ομάδων".

Στην υπόθεση των κατά την UEFA "στημένων αγώνων", την οποία ο Πλατινί χαρακτήρισε πρόσφατα τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, σκοπεύετε να κάνετε κάποιες προσθήκες στους κανονισμούς που θα έχουν ως στόχο τη θωράκιση του αθλήματος ή καλύπτεσθε από τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ανακοινωθεί;
"Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι θα μπει στο Πειθαρχικό Δίκαιο η συγκεκριμένη έννοια. Επίσης, η ΕΠΟ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής με τη συμμετοχή όλων των φορέων ώστε να κερδηθεί αυτός ο σκοτεινός πόλεμος. Από εκεί και πέρα, η συνεργασία μας με την ΟΥΕΦΑ είναι πάρα πολύ καλή και όλα τα στοιχεία που έχουν σταλεί έχουν δοθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη".

Υπάρχουν κάποιες φωνές που ρωτούν γιατί αυτή η υπόθεση δεν πηγαίνει στην αθλητική Δικαιοσύνη. Τι απαντάτε;
"Φωνές ατεκμηρίωτες γίνονται φωνές επικίνδυνες. Γι' αυτό θα συμβούλευα τους φωνασκούντες να έχουν καλύτερη γνώση τού τι γίνεται στο ποδόσφαιρο και πώς λειτουργούν κάποιες επιτροπές. Για να προκύψει συμπέρασμα πρέπει να υπάρξει και κρατική εμπλοκή. Η αθλητική Δικαιοσύνη δεν μπορεί ούτε να ανοίξει λογαριασμούς ούτε να παρακολουθήσει τηλέφωνα ούτε να προστατεύσει μάρτυρες. Δεν μπορεί, λοιπόν, στηριζόμενη σε γραφήματα και συμπεράσματα ποσών να πάρει μια απόφαση καταδικαστική για μια ομάδα".

Πώς βλέπετε να τελειώνει αυτή η υπόθεση;
"Aν δεν δημιουργήσουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή και ειδικά νομοθετήματα, φοβάμαι ότι αυτή η υπόθεση θα έχει την τύχη άλλων υποθέσεων που έμειναν ανεξιχνίαστες. Το λέω με λύπη, αλλά και για να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία προκειμένου να βοηθήσει στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος".

Εχετε ειδοποιηθεί ότι θα έρθει και τέταρτος φάκελος από την UEFA;
"Πρόκειται για παιχνίδια που έρχονται σποραδικά και όχι με τη μορφή φακέλων. Υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών".

Ποια εικόνα της Εθνικής στη Νότια Αφρική θα σας έκανε ευχαριστημένο;
"Μία ομάδα που θα τιμά την ελληνική φανέλα με την αγωνιστικότητά της και το πάθος της".

Πώς θα σταματήσουμε τον Μέσι;
"Ο Μέσι είναι ένας ποδοσφαιριστής που πέρα από την τεχνική κατάρτιση είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ταχύτητα και το πέταγμά του. Σας λέω ότι μετά τον αγώνα της περασμένης Τρίτης ήμουν σε μια συζήτηση και κάποιος είπε ?δεν τον παίζουν σωστά άμυνα. Εμείς θα τον παίξουμε μαν του μαν?".

Για τα οικονομικά της ομοσπονδίας:
"Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 10% τουλάχιστον και εκτιμώ ότι μέσα στο προσεχές 7μηνο θα επιτευχθεί περαιτέρω μείωση. Ο ισολογισμός είναι θετικός, πάνω από 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι οφειλές της ομοσπονδίας εξακολουθούν να είναι μεγάλες".

Για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης:
"Το θεωρώ δυσβάσταχτο. Χωρίς να θέλω να φανώ μη κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα μέτρα. Φοβάμαι ότι εισπρακτικά θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: