Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Κλασικά… Μπαρτσελόνα!

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ CLASICO ΣΤΟ «ΜΠΕΡΝΑΜΠΕΟΥ» ΜΕ 2-0.
Ο Τσάβι μοίραζε τις ασίστ με την συχνότητα που το κάνει ο Στιβ Νας στην μακρινή Αριζόνα. Ο Πικέ έκανε αλάνθαστο παιχνίδι πάνω στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Βαλντές όρθωσε τείχος και οι Μέσι, Πέδρο εκτελούσαν. Κάπως έτσι η Μπαρτσελόνα πήρε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της σε clasico (ρεκόρ για τον Γκουαρντιόλα που είναι ο πρώτος προπονητής των Καταλανών που το πετυχαίνει και μάλιστα στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του απέναντι στην «βασίλισσα»), επικρατώντας με 2-0 της Ρεάλ. Μεγάλο φαβορί πλέον για τον τίτλο οι «μπλαουγκράνα» που πήγαν την διαφορά στο +3 και ενδέχεται να επιστρέψουν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Άλλος τρόπος, ίδια κατάληξη...

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έλεγε τις προηγούμενες μέρες πως σκορ και παιχνίδια σαν το περσινό 2-6 δεν συμβαίνουν κάθε μέρα σε clasico και είχε απόλυτο δίκιο. Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Μαδρίτης δεν έφερνε σε τίποτα με το αντίστοιχο περσινό, που είχε τέσσερα γκολ και καταιγιστικό ρυθμό. Έμοιαζε μόνο στο ότι, η «Μπάρτσα» ήταν αυτή που πήγε και πάλι στα αποδυτήρια προηγούμενη, με το 7ο γκολ του Λιονέλ Μέσι σε παιχνίδια εναντίον της «βασίλισσας» και… 40ο φέτος. Ο Αργεντινός εκτέλεσε πονηρά και γρήγορα ένα φάουλ λίγο κάτω από την μεσαία γραμμή και σε χρόνο dt σκάρωσε ένα αστραπιαίο «1-2» με τον Τσάβι, μπήκε στην περιοχή και αφού ξεπέρασε την αντίσταση του Αλμπιόλ, πλάσαρε εύστοχα τον Κασίγιας στο 33’.

Πήρε τα μέτρα του Κριστιάνο ο Πικέ

Μέχρι εκείνη την στιγμή, το clasico δεν είχε πολλές συγκινήσεις, ενώ πριν την έναρξη του οι 22 ποδοσφαιριστές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του Πολωνού πρωθυπουργού Λεχ Κατσίνσκι. Η Ρεάλ έμοιαζε λίγο πιο δραστήρια, κυρίως χάρις στους Τσάμπι Αλόνσο, Μαρσέλο και Κριστιάνο Ρονάλντο που έδειχναν διάθεση να κουβαλήσουν τους «μερένχες», δίχως όμως να δημιουργηθεί σημαντική ευκαιρία. Το «τρικ» του Γκουαρντιόλα, να τοποθετήσει τον Ντάνι Άλβες σε ρόλο δεξιού χαφ απελευθέρωσε τον Βραζιλιάνο από το match up με τον Ρονάλντο και από ένα σημείο και έπειτα ο Πικέ τα πήγαινε περίφημα πάνω του και μάλλον τον εκνεύρισε.

Κίνδυνοι για Μπάρτσα από Αλόνσο, Ιγκουαΐν

Μετά το γκολ του Μέσι, οι Μαδριλένοι αντέδρασαν αλλά κάπως σπασμωδικά, έχοντας βέβαια πάντα στο νου τους πως στην Μπαρτσελόνα αρκεί ελάχιστος χρόνος και χώρος για να γίνει επικίνδυνη. Ο Τσάμπι Αλόνσο είχε την πρώτη πραγματικά σπουδαία φάση για την Ρεάλ, όταν στο 38’ έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι του Βαλντές με κοντινή κεφαλιά. Μια καλή στιγμή σπατάλησε και ο Ιγκουαΐν στο 41’, όταν κινήθηκε στην πλάτη του Πικέ, στην βαθιά μπαλιά του Σέρχιο Ράμος, όμως βρισκόμενος σε πλάγια θέση απέναντι στην εστία των Καταλανών, σημάδεψε απελπιστικά ψηλά…

Με τέτοιο Τσάβι...

Το δεύτερο ημίχρονο είχε πολύ περισσότερο θέαμα και ήταν κάτι πολύ αναμενόμενο, αφού ήταν βέβαιο πως η «βασίλισσα» θα βγει στην επίθεση και θα ψάξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ισοφάριση. Έτσι και έγινε, με τους Μαρσέλο και Ρονάλντο να δημιουργούν τους πρώτους κινδύνους για την άμυνα της Μπαρτσελόνα, όμως και στις δύο περιπτώσεις ο Βαλντές είχε σωστή τοποθέτηση και δεν καρδιοχτύπησε. Η «Μπάρτσα» όμως είχε τον απαιτούμενο κυνισμό, να «κλειδώσει» το παιχνίδι, ουσιαστικά στην δεύτερη ευκαιρία που δημιούργησε. Δημιουργός ήταν και πάλι ο Τσάβι, που με νέα φοβερή μπαλιά έβγαλε σε επίκαιρη θέση τον Πέδρο, αυτός άφησε πίσω του τον Αρμπελόα και ολοκλήρωσε με ιδανικό αριστερό πλασέ που δεν μπόρεσε να σταματήσει ο Κασίγιας…

Ανίκητος ο Βαλντές

Η αλήθεια είναι πως η Ρεάλ το πάλεψε από εκεί και πέρα και για περίπου 25 λεπτά, πριν πάρει απόφαση το… μάταιο της υπόθεσης. Οι «μερένχες» απείλησαν με δύο σουτ των Γκάγκο και Ιγκουαΐν στο ίδιο λεπτό (58’) και έφτασαν μια ανάσα από το 1-2, όταν στο 59’ ο Γκούτι έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ που όμως σούταρε πάνω στον Βαλντές, αδυνατώντας να ξαναβάλει την ομάδα του στο παιχνίδι. Ο Πελεγκρίνι πέρασε στο ματς και τον Ραούλ και αργότερα τον Μπενζεμά αντί του Ιγκουαΐν, αλλά το πρόβλημα ήταν πως η «Μπάρτσα» έκλεινε καλά τους διαδρόμους και δεν επέτρεπε να φτάσει η μπάλα σε επικίνδυνους –για αυτήν- χώρους. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε την τελευταία καλή ευκαιρία για να δώσει πνοή στο παιχνίδι, αλλά στο 69’ νικήθηκε και αυτός από τον Βαλντές που έδιωξε με τα πόδια και ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο Μεχούτο Γκονζάλες είχε «χαρίσει» την δεύτερη «κίτρινη» στον Ράμος, για πολύ σκληρό μαρκάρισμα στο Μέσι.

Την γλίτωσε από τα χειρότερα ο «Άγιος Ίκερ»

Ο Αργεντινός σταμάτησε στα πέντε γκολ αυτήν την εβδομάδα, αν και του δόθηκαν οι ευκαιρίες να δώσει έναν πιο πανηγυρικό τόνο στην νίκη της Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι τον βρήκε με… κλειστά μάτια στο 72’ και στο 78’ όμως σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο Ίκερ Κασίγιας έσωσε το γόητρο της Ρεάλ από μια νέα ταπεινωτική ήττα μέσα στην ιστορική έδρα της. Οι Μαδριλένοι δεν βρήκαν το κουράγιο για μια τελική αντεπίθεση στο τελευταίο δεκάλεπτο και απλά στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μπενζεμά μπορούσε να μειώσει το σκορ με μια κεφαλιά που έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι των φιλοξενούμενων.

Η Μπαρτσελόνα το έκανε να φαίνεται τόσο απλό, αλλά για την Ρεάλ ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών φέτος μέσα στο «Μπερναμπέου», μετά από 15 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα…

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Αρμπελόα, Αλμπιόλ, Γκαράι, Τσάμπι Αλόνσο, Γκάγκο, Μαρσέλο (56’ Γκούτι), Φαν ντερ Φάαρτ (69’ Ραούλ), Ρονάλντο, Ιγκουαΐν (80’Ιγκουαΐν)

Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Πουγιόλ, Πικέ, Μιλίτο (80’ Μαρκές), Μάξουελ (64’ Ινιέστα), Τσάβι, Μπουσκέτς, Κεϊτά, Ντάνι Άλβες, Πεδρο, Μέσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: