Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Κατέκτησε ο τρόπαιο ο Εθνικός!


Οι αθλήτριες του Εθνικού πανηγυρίζουν... Ο Εθνικός κατέκτησε το τρόπαιο στο LEN Trophy γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2009-10. Η ελληνική ομάδα νίκησε τη Χάντι Μανσίσκ στον Πειραιά με 17-13 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 10-9, παράταση 13-12), στον δεύτερο τελικό της διοργάνωσης και ανέτρεψε την ήττα με ένα γκολ διαφορά που είχε γνωρίσει στη Ρωσία (13-12).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εθνικός πανηγύρισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του και έγινε, παράλληλα, η δεύτερη ελληνική ομάδα μετά το 2003 και τη Βουλιαγμένη, η οποία έχει κατακτήσει το LEN Trophy.

Η "καυτή" ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι των "κυανολεύκων" στο κολυμβητήριο του Πειραιά δεν βοήθησε τις παίκτριες του Κουν Πλασμέγιερ να αποβάλλουν το άγχος, που ήταν εμφανές σε κάθε τους κίνηση. Οι Ρωσίδες, με την θηριώδη φουνταριστό Τιμοφέεβα να δημιουργεί πολλά, άνοιξαν το σκορ περίπου στα μισά της πρώτης περιόδου, χάρη σε πέναλτι που κέρδισε η Τιμοφέεβα και αξιοποίησε η Γκριτσένκο. Από εκεί και πέρα και ως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου το σκηνικό ήταν το ίδιο, με τη Χάντι Μανσίσκ να προηγείται και τον Εθνικό να απαντάει, κυρίως χάρη στην κλάση της Ιφκε Φαν Μπέλκουμ. Στα μισά του αγώνα οι φιλοξενούμενες ήταν μπροστά με 4-3, έχοντας χάσει τουλάχιστον δύο με τρεις ευκαιρίες να σκοράρουν σε κόντρα επίθεση, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα είχε 0/3 με παίκτρια παραπάνω.

Στην τρίτη περίοδο η Χάντι Μανσίσκ ξέφυγε με δύο γκολ (5-3 και 6-4), αλλά η ελληνική ομάδα αντέδρασε με σερί 3-0, χάρη σε γκολ της Φαν Μπέλκουμ με πέναλτι, της Τετζαλίδου με παίκτρια παραπάνω (το πρώτο μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες) και της Κουγιουμτζή, παίρνοντας για πρώτη φορά προβάδισμα με 7-6. Η Τιμοφέεβα ισοφάρισε 34΄΄ πριν τη λήξη του οκταλέπτου, αλλά ο τελικός κρεμόταν πλέον από μία κλωστή. Οι Ρωσίδες ξαναπέρασαν μπροστά (φυσικά) με την Τιμοφέεβα, η Τετζαλίδου ισοφάρισε, η Κανέτι με πέναλτι που κέρδισε στην κόντρα η Φαν Μπέλκουμ έκανε το 9-8 και 3΄24΄΄ πριν τη λήξη η (εκπληκτική στο δεύτερο ημίχρονο) Τετζαλίδου έφερε τον Εθνικό για πρώτη φορά στο "μαγικό" +2. Η αποβολή της Γκριτσένκο με τρεις ποινές στέρησε από την Τατιάνα Πέτροβα ένα σημαντικό επιθετικό "όπλο", αλλά οι "κυανόλευκες" χαράμισαν πολλές επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα και η Κλαμπούκοβα στα 38 δευτερόλεπτα σκόραρε με παίκτρια παραπάνω κι έστειλε το ματς στην παράταση (10-9).

Η Τετζαλίδου με το πέμπτο τέρμα της έδωσε προβάδισμα στις αρχές του πρώτου έξτρα τριλέπτου, αλλά στο ξεκίνημα του δεύτερου υπέπεσε σε πέναλτι, αποβλήθηκε με τρεις ποινές κι έδωσε την ευκαιρία στην Τσεμπότοβα να μειώσει στο γκολ. Στην αμέσως επόμενη επίθεση του Εθνικού, η Κουγιουμτζή πέτυχε ένα πολύ δύσκολο γκολ στη λήξη του χρόνου και λίγο αργότερα η Κανέτι φάνηκε να "σφραγίζει" την κατάκτηση του τροπαίου (13-10, ενάμισι λεπτό πριν τη λήξη). Κι όμως, οι Ρωσίδες δεν παραδόθηκαν. Η Τιμοφέεβα μείωσε αμέσως κι ένα τραγικό λάθος της Οικονομπούλου έδωσε την ευκαιρία στην ίδια παίκτρια να σκοράρει απέναντι από την Τσουρή στα 15΄΄ και να στείλει το ματς στα πέναλτι. Εκεί, τον τελευταίο λόγο είχε η Μαρία Τσουρή, που με τις αποκρούσεις της απέναντι σε Τιμοφέεβα και Σορόκινα χάρισε στον Εθνικό το τρόπαιο, καθώς στο απέναντι τέρμα οι Φαν Μπέλκουμ, Κουγιουμτζή, Αρώνη και Μπίσμπα ήταν 100% εύστοχες.



Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-1, 4-3, 3-2.
Τα τρίλεπτα της παράτασης: 1-0, 2-3


Η «χρυσή βίβλος»

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

2000: Τζίφα Παλέρμο (Ιταλία)
2001: Σκιφ Μόσχας (Ρωσία)
LEN TROPHY
2002: Τζίφα Παλέρμο (Ιταλία)
2003: ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
2004: Ορτίτζια Συρακουσών (Ιταλία)
2005: Ορτίτζια Συρακουσών (Ιταλία)
2006: Χόνβεντ (Ουγγαρία)
2007: Ρόμα (Ιταλία)
2008: Ρόμα (Ιταλία)
2009: Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)
2010: ΕΘΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: