Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οι πέντε μεγαλύτερες γκάφες Άγγλων γκολκίπερ

http://www.contra.gr/images/m/green_1306_m.jpg

1. Ντέιβιντ Σίμαν (Βραζιλία-Αγγλία)

Η πρώτη θέση ανήκει σε έναν από τους πιο έμπειρους τερματοφύλακες που έχει βγάλει το "νησί" τα τελευταία 30 χρόνια. Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002, η Αγγλία κοίταζε στα μάτια την Βραζιλία και με το σκορ στο 1-1 θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση.

Ένα μακρινό φάουλ του Ροναλντίνιο από πολύ πλάγια θέση, όμως, άλλαξε το ρου της ιστορίας. Όλοι οι ποδοσφαιριστές περίμεναν πως ο άσος της "σελεσάο" θα επιχειρούσε σέντρα προς την περιοχή των "λιονταριών" αλλά εκείνος σημάδεψε... τέρμα.

Ο Σίμαν αιφνιδιάστηκε από την περίεργη τροχιά της μπάλας και το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα του και λίγο αργότερα τις αποσκευές του (μαζί με τους συμπαίκτες του) για τη μακρινή επιστροφή από τα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

2. Ρόμπερτ Γκριν (Αγγλία-ΗΠΑ)

Το νεότερο μέλος της πεντάδας που έχει κάνει τους Άγγλους φιλάθλους να... αγανακτήσουν, ακούει στο όνομα Ρόμπερτ Γκριν και αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει το σχετικό αφιέρωμα.

Ο γκολκίπερ της Γουέστ Χαμ προσπάθησε να αποκρούσει το μακρινό σουτ του Ντέμπσεϊ (30 μέτρα απόσταση), όμως η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο βάθος της εστίας του. Το 1-1 ήταν γεγονός για τις ΗΠΑ.

3. Σκοτ Κάρσον (Αγγλία-Κροατία)

Ένα αποτυχημένο πείραμα του Στιβ ΜακΛάρεν του στοίχισε την θέση του στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αγγλίας. Στο κρίσιμο ματς με την Κροατία, όπου μία ισοπαλία έφτανε για να χαρίσει την πρόκριση στα "λιοντάρια", ο ΜακΛάρεν αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει τον Ρόμπινσον με τον νεαρό Σκοτ Κάρσον, ο οποίος δεν είχε ξαναφορέσει ποτέ την φανέλα της Εθνικής.

Από πολύ νωρίς φάνηκε ότι η επιλογή του Άγγλου τεχνικού ήταν λανθασμένη καθώς μόλις στο 8ο λεπτό ο Νίκο Κράνιτσαρ επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, το οποίο "τρύπησε" τον άπειρο γκολκίπερ.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Κροατία επικράτησε 3-2 στο "Γουέμπλεϊ" και πήρε εκείνη το εισιτήριο για τελικά του Euro 2008. Μία ημέρα αργότερα, ο ΜακΛάρεν θα αποτελούσε παρελθόν από τον πάγκο της Αγγλίας.

4. Πολ Ρόμπινσον (Κροατία-Αγγλία)

Η Αγγλία ταξίδεψε στο Ζάγκρεμπ με στόχο τη νίκη που θα της έδινε τον πρώτο λόγο για πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008. Φευ... Ο Εντουάρντο είχε αντίθετη άποψη και άνοιξε το σκορ για την Κροατία, η οποία όσο περνούσε η ώρα οπισθοχωρούσε όλο και περισσότερο για να κρατήσει το πολύτιμο 1-0.

Τελικά, η νίκη ήρθε πολύ πιο εύκολα απ' όσο υπολόγιζαν οι γηπεδούχοι, χάρη στο... δώρο των αντιπάλων και τον κακό αγωνιστικό χώρο. Ο Γκάρι Νέβιλ έκανε μία τυπική πάσα προς τον τερματοφύλακά του, τον Ρόμπινσον και ο τελευταίος επιχείρησε βολέ. Η μπάλα όμως του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και αφού αναπήδησε, κατέληξε σαδιστικά στα δίχτυα της εστίας του.

5. Ντέιβιντ Τζέιμς (Αυστρία-Αγγλία)

Όταν ο Αντρέας Ίβανσιτς επιχείρησε ένα μακρινό σουτ στο 73' όλοι πίστεψαν ότι η μπάλα θα κατέληγε χωρίς προβλήματα στην αγκαλιά του Τζέιμς. Δυστυχώς για εκείνον και την Αγγλία, όμως, η "στρογγυλή θεά" πέρασε κάτω από το σώμα του και κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας του για να γίνει το 2-2 κι ενώ τα "λιοντάρια" προηγούνταν μέχρι το 71' με 2-0.

Την επόμενη μέρα, η "Sun" είχε στο πρωτοσέλιδο της τον άτυχο Άγγλο γκολκίπερ με τη μορφή γαϊδάρου, γεγονός που οδήγησε τον τεχνικό της ομάδας, Σβεν Γκόραν Έρικσον να "σπάσει" το νόμο της σιωπής που υπήρχε μέχρι τότε στην Εθνική και να στηρίξει δημόσια τον παίκτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: