Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μπερμπάτοφ: Ο… άχρηστος που έγινε ήρωας


Στην Αγγλία όλοι μιλούν για τον Βούλγαρο στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά το χατ-τρικ που πέτυχε επί της Λίβερπουλ. Από το Σεπτέμβριο του 1946, όταν ο Σταν Πίαρσον έβαλε τρία γκολ σε μία νίκη 5-0, είχε παίκτης της Γιουνάιτεντ να κάνει χατ-τρικ απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της. Ο ακριβοπληρωμένος Μπερμπάτοφ, που κατακρίθηκε όσο λίγοι για τη μικρή προσφορά του στην ομάδα του Μάντσεστερ, περνάει τώρα στη χρυσή ιστορία του συλλόγου.

Στο Ολντ Τράφορντ πήγε από την Τότεναμ την τελευταία μέρα και ώρα των μεταγραφών, το καλοκαίρι του 2008. Ο Άλεξ Φέργκιουσον πλήρωσε για να τον πάρει, μέσα από τα χέρια της γειτόνισσας Σίτι, κάτι παραπάνω από 30 εκατομμύρια λίρες (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Χαμένα λεφτά έλεγαν, μέχρι το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ, πολλοί οπαδοί και σχολιαστές. Ο Βούλγαρος δε φρόντισε να κλείσει τα επικριτικά στόματα, καθώς στις δύο πρώτες σεζόν στο Μάντσεστερ έβαλε συνολικά μόλις 26 γκολ και, κυρίως, δεν έδειχνε τη διάθεση να τα δώσει όλα για την ομάδα. Αυτό τουλάχιστον του καταλόγιζαν στις κερκίδες του Ολντ Τράφορντ, ενώ το στιλ του χαρακτηριζόταν από τους σχολιαστές νωχελικό -μια άλλη λέξη για το τεμπέλικο.

Το φετινό καλοκαίρι οι φήμες οργίαζαν ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος θαυμαστής του, ο Φέργκιουσον, είχε χάσει την υπομονή του κι ετοιμαζόταν να του δείξει την πόρτα της εξόδου. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε την αγορά αντικαταστάτη, για διάφορους λόγους όμως δεν αποκτήθηκε φτασμένος επιθετικός και ο Μπερμπάτοφ έμεινε στο Μάντσεστερ.

Αναγεννημένος

Με το ξεκίνημα της νέας σεζόν, τον Αύγουστο, όλοι παρατήρησαν μια αλλαγή στην παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο. Άρχισε να παίζει με μεγαλύτερη όρεξη και να σκοράρει σχεδόν κατά βούληση. Σε συνέντευξή του για το πρόγραμμα του ματς της πρώτης αγωνιστικής απέναντι στη Νιούκασλ, ο 29χρονος παίκτης από το Μπλαγκόεβγκραντ είπε ότι βλέπει το ποδόσφαιρο ως τέχνη και ότι στόχος του είναι να δημιουργεί «όμορφα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο». Άλλωστε και εκτός γηπέδων ασχολείται με την τέχνη. Ζωγραφίζει και έχει σχεδιάσει ο ίδιος τα, καθόλου διακριτικά, τατουάζ που έχει στα χέρια του.

Δικαίωση Φέργκι

Μετά το γκολ και την καλή απόδοσή του στη νίκη επί της Τσέλσι στο Κομιούνιτι Σιλντ, ο Φέργκι δήλωσε ότι ίσως φέτος να είναι η χρονιά του. Στην τακτική του στήλη στο πρόγραμμα πριν από το ματς με τη Λίβερπουλ, ο Σκοτσέζος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις εμφανίσεις του Μπερμπάτοφ και έδωσε τη δική του εκδοχή για τον παίκτη-αίνιγμα και την κριτική από τον κόσμο: «Πρώτα θα έπρεπε να αναρωτηθούν αν ο άνθρωπος έχει πραγματική ικανότητα και για μένα η απάντηση είναι αναμφίβολα ναι. Μετά θα έπρεπε να δουν αν είναι το είδος του παίκτη που ταιριάζει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και, πάλι, νομίζω πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι». Εν συνεχεία, ο προπονητής των Κόκκινων Διαβόλων παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς φαινόταν να δυσκολεύεται, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε εμπιστοσύνη «σε έναν παίκτη που δείχνει σημάδια ιδιοφυΐας» και ότι γι’ αυτή του την εμπιστοσύνη τελικά δικαιώνεται.

Περισσότερες θριαμβολογίες από τον Φέργκιουσον ακολούθησαν το χατ-τρικ που έδωσε στη Γιουνάιτεντ τη νίκη στο ντέρμπι. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί είναι σε εξαιρετική φόρμα, αλλά δεν είχαμε ποτέ αμφιβολίες για την ποιότητά του», είπε στο κανάλι του συλλόγου.

Στους θαυμαστές του Μπερμπάτοφ προσχώρησε και ο προπονητής της αντιπάλου, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά το ματς τού έπλεξε το εγκώμιο: «Ήταν εξαιρετικός σήμερα, ο καλύτερος παίκτης του αγώνα και το ανάποδο ψαλίδι στο δεύτερο γκολ ήταν φανταστικό», είπε ο πολύπειρος Ρόι Χότζσον.

Υπόσχεση για το μέλλον

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του ντέρμπι φάνηκε να διαισθάνεται ότι τώρα έχει την υποχρέωση να διατηρήσει τη νέα εικόνα που έφτιαξε για τον εαυτό του. «Είναι μια μαγική μέρα για μένα», είπε, αλλά πρόσθεσε: «Ήταν προφανώς ένα από τα καλύτερα μου παιχνίδια με τη Γιουνάιτεντ, αλλά δε θέλω να είναι το τελευταίο, γι’ αυτό θα συνεχίσω να δουλεύω και ελπίζω να βελτιωθώ σε αυτά που προσπαθώ να πετύχω».

Με επτά γκολ ήδη στο ενεργητικό του, ο Ντιμίταρ Μπερμπάτοφ έδωσε υποσχέσεις για το μέλλον. Μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική Βουλγαρίας (την οποία πολλοί στη χώρα του θεωρούν προδοσία), έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην προσπάθεια να κερδίσει τις καρδιές των οπαδών της Γιουνάιτεντ. Το χατ-τρικ απέναντι στη μεγαλύτερη αντίπαλό της ήταν μια καλή αρχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: