Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ξένοι επενδυτές στο αγγλικό ποδόσφαιρο Εν όψει επερχόμενων ισολογισμών τίναξαν την μπάνκα στον αέρα

Μοιάζει με μπάτσελορ πάρτι, την τελευταία βραδιά ελευθερίας πριν από τον γάμο όπου ο γαμπρός (τα τελευταία χρόνια ισχύει και για τις νύφες) διασκεδάζει χωρίς ενοχές. Ο λόγος για κάποιους (ξένους) ιδιοκτήτες αγγλικών συλλόγων που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα ξοδεύοντας 263 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλη χειμερινή μεταγραφική περίοδο!

Μια πρώτη εξήγηση για την αλόγιστη σπατάλη της τελευταίας στιγμής είναι ο επερχόμενος «γάμος» του ποδοσφαίρου με τον «μπαμπούλα» που λέγεται οικονομικό fair play (FFP) της UEFA. Οπως είναι γνωστό από τον ερχόμενο Ιούνιο κάθε ευρώ που θα ξοδεύουν (και θα εισπράττουν) οι σύλλογοι θα βρίσκεται στη «ζυγαριά» που θα ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ετσι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν τα τελευταία ψώνια τους χωρίς άγχος...

Πρωταγωνιστές Τσέλσι, Λίβερπουλ και Σίτι

Το μεγαλύτερο ποσό (150,5 εκατ. ευρώ) ξοδεύτηκε την τελευταία ημέρα, όταν η Τσέλσι του ρώσου μεγιστάνα κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς απέκτησε τον Φερνάντο Τόρες (58 εκατ. ευρώ από τη Λίβρεπουλ) και τον Νταβίντ Λουίζ (25 εκατ. ευρώ από τη Μπενφίκα) και οι αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ κάλυψαν το κενό του ισπανού επιθετικού με τους Αντι Κάρολ (από τη Νιούκαστλ αντί 41 εκατ. ευρώ) και Λουίς Σουάρεζ (από τον Αγιαξ αντί 26,5 εκατ. ευρώ).

Τους πρωταγωνιστές του παζαριού συμπληρώνουν οι σεΐχηδες της Μάντσεστερ Σίτι που δαπάνησαν 37 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του βόσνιου διεθνούς επιθετικού της Βόλφσμπουργκ Εντιν Ντζέκο και ο αμερικανός ιδιοκτήτης της Αστον Βίλα κ. Ράντι Λέρνερ που ξόδεψε 30 εκατ. ευρώ για τους Ντάρεν Μπεντ της Σάντερλαντ και Ζαν Μακούν της Λυών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον τεχνικό της πρωτοπόρου της Πρέμιερ Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον «η τρέλα αυτής της μεταγραφικής περιόδου ξεκίνησε με τη μεταγραφή του Ντάρεν Μπεντ. Από εκείνο το σημείο χάθηκε ο έλεγχος».

Το οξύμωρο των μεταγραφών στην Πρέμιερ Λιγκ σχολίασε και ο εκτελών χρέη προέδρου της Μίλαν κ. Αντριάνο Γκαλιάνι τονίζοντας: «Ολες οι ομάδες προσπαθούν να φέρουν τα βιβλία τους σε ισορροπία και οι αγγλικοί σύλλογοι ξοδεύουν σαν τρελοί. Δεν μπορώ να φανταστώ πότε θα υπάρξει κάποια λογική σε αυτή την ιστορία»...

Το οικονομικό Fair Play
O νέος κανονισμός της UEFA που θα επιχειρήσει να «συνετίσει» οικονομικά τους συλλόγους και να τους αναγκάσει να πορεύονται ανάλογα με τα έσοδά τους, θα τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο 2013-14. Τότε προκειμένου να πάρουν την απαραίτητη άδεια συμμετοχής από την UEFA οι σύλλογοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ισολογισμένα έσοδα και έξοδα των προηγούμενων δύο οικονομικών ετών, δηλαδή αυτού που ξεκινάει τον Ιούνιο του 2011 (ως το 2012) και αυτού που ξεκινάει τον Ιούνιο του 2012. Από εκεί και πέρα τα οικονομικά των ομάδων θα εξετάζονται ανά τριετία! Ετσι η ερχόμενη οικονομική περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα μετρήσει για δυο συνεχόμενες... εξεταστικές περιόδους!

Για την περίοδο (2011-2013), όπως και για την τριετία 2011-2014 θα επιτραπεί στις ομάδες να έχουν συνολικό έλλειμμα που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πρέπει να μειωθεί σε μάξιμουμ 30 εκατ. ευρώ την αμέσως επόμενη τριετία (2014-17), ενώ ως το 2020 οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους τους (τριετείς) ισολογισμούς τους με περιθώριο «τρύπας» που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτρέπονται χρέη προς τρίτους (δημόσιο, ποδοσφαιριστές - προπονητές), ενώ σε περίπτωση που η «οικονομική τρύπα» θα ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να καλύπτεται με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: