Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Περί εμπιστοσύνης και ουσίας!!

Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν οι φίλοι της ΑΕΚ αυτές τις μέρες σχετίζεται με το εγχείρημα «Supporters A.E.». «Εχει πιθανότητες να πιάσει;», είναι το πιο συνηθισμένο ερώτημα που δέχομαι.
Περί εμπιστοσύνης και ουσίας
Γράφει ο Βασίλης Σαμπράκος...
Η απάντηση είναι πολύ εύκολη: ερώτηση: εσύ; Διότι δεν έχει απολύτως καμιά σημασία η άποψη που έχουν οι δημοσιογράφοι, οι αναλυτές του ποδοσφαίρου, οι «ειδικοί» και οι επαγγελματίες παρατηρητές της ζωής και της δράσης αυτής της αγοράς, αυτής της κοινωνίας, της ποδοσφαιρικής. Σημασία έχει, στην υπόθεση που συζητάμε, η απάντηση που θα δώσουν, με πράξεις, οι οπαδοί της ΑΕΚ. Αυτοί θα απαντήσουν στο προσεχές διάστημα αν θα πιάσει αυτή η πρόταση ή θα μείνει στα χαρτιά.
Αυτό που έχει σημασία να υπογραμμίσει κανείς σε αυτή την ιστορία είναι ότι η εντύπωση που έχουν δώσει μέχρι σήμερα όλοι αυτοί που είχαν αποκτήσει, πληρώνοντας ακριβά, την ιδιότητα του Supporter είναι ότι κανείς μπορεί να τους εμπιστευθεί τη διαχείριση του υστερήματός του. Μοιάζει βέβαιο, γι’ αυτόν που τους έχει παρατηρήσει από απόσταση στην εξέλιξη του χρόνου, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ρίξουν στο πορτοφόλι της ΠΑΕ ΑΕΚ, και μάλιστα με μεγάλη προσοχή, όσα χρήματα συγκεντρώσουν από τις εισφορές των μελών που θα αποκτήσουν. Είναι άνθρωποι που χρόνια τώρα πληρώνουν ακριβά για να υποστηρίζουν με χρήματα την ΠΑΕ ΑΕΚ. Δεν έχει λόγο κανείς για να βάλει δεύτερες σκέψεις στο κεφάλι του.
Το έχω ξανασημειώσει, αυτό το εγχείρημα πονάει επειδή δεν έχει ένα πρόσωπο που εμπνέει για να το υποστηρίξει και να ταυτιστεί με αυτό. Για την ΑΕΚ όμως θα ήταν μάταιο να μπει αυτή την εποχή στη διαδικασία της αναζήτησης αυτού του προσώπου. Διότι δεν υπάρχει τέτοιο. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει πρόσωπο «κοινής αποδοχής», έτσι όπως έχει καταφέρει να διαμελίσει το σώμα των υποστηρικτών της η ΑΕΚ. Είναι κυρίως το ότι, και αν υπήρχε, το πρόσωπο αυτό μπορεί να ήταν αποδοχής, αλλά δεν θα είχε ερείσματα και δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ενθουσιασμό και ρεύμα. Συνθήκες 2004 δεν ήταν δυνατόν να δημιουργηθούν σήμερα. Αντίθετα, αυτό που είναι δυνατόν να συμβεί είναι η δημιουργία ρεύματος μέσα από το σχέδιο. Αυτήν την απάντηση όμως, δηλαδή αν τον έπεισε ή όχι το σχέδιο για την προοπτική του, θα τη δώσει μόνο ο κόσμος. Με τις πράξεις του.
Ανέκαθεν στην υπόθεση της ΑΕΚ, όπως και σε αντίστοιχες των άλλων, μικρών ή μεγάλων, ομάδων, η στάση μου ήταν μία: δεν απορρίπτω αν δεν έχω κάτι άλλο να προτείνω. Η ΠΑΕ ΑΕΚ έχει περιέλθει σε τέλμα. Οσο λοιπόν δεν κατεβάζει το κεφάλι μου τη φοβερή ιδέα που θα τη βγάλει από το τέλμα, δεν μπορώ να απορρίψω μια πρόταση ή, πολύ περισσότερο, να χλευάσω ανθρώπους που επεξεργάστηκαν μια. Ακόμη και αν αυτή δεν τη θεωρώ ρεαλιστική, ή δεν της βρίσκω τίποτα ελκυστικό για να την πιστέψω και να διαβάσω πίσω της το ρεαλιστικό όραμα για μια μεγάλη ΑΕΚ.
Είτε δηλώσει συμμετοχή στο «Supporters A.E.» εγχείρημα, είτε όχι, ο ΑΕΚτσής πρέπει να έχει ένα «μπράβο» για ανθρώπους που σκέφτηκαν κάτι και μπήκαν στη διαδικασία να το επιχειρήσουν με στόχο την επιβίωση, την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της αγαπημένης τους ομάδας.
Δεν έχω κουραστεί να το σημειώνω: στους δημοσιογράφους και τους opinion makers να δίνετε τη σημασία που τους πρέπει. Οχι μεγαλύτερη, ούτε μικρότερη. Στην υπόθεση της ΑΕΚ λοιπόν μην περιμένετε κανέναν να σας πει αν πρέπει ή όχι να υποστηρίξετε αυτήν την προσπάθεια. Ο ΑΕΚτσής πράττει κατά συνείδηση. Με ό,τι καταλαβαίνει, όπως μπορεί, με ό,τι διαθέτει. Αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην όλη υπόθεση, το ξανασημειώνω, είναι ο κίνδυνος να κάψει η ΑΕΚ και το χαρτί του κόσμου της. Διότι καιρό τώρα οι μέτοχοί της φωνάζουν ότι δεν την αντέχουν (οικονομικά έστω) την ΠΑΕ ΑΕΚ και ότι δεν βρίσκουν κανέναν για να του τη φορτώσουν (την ευθύνη χρηματοδότησης). Αν μέσα από όλο αυτό φωνάξουν ότι δεν θέλει ή δεν μπορεί να την χρηματοδοτήσει, την ΠΑΕ ΑΕΚ, ούτε ο κόσμος της, ποιο είναι το επόμενο χαρτί;
Πηγή: Εξέδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: