Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Οι ανοιχτές πληγές των φακέλων αδειοδότησης!!

Ο Γιάννης Γεωργάκης εξηγεί τι καταδεικνύουν τα στεγανά και η αδιαφάνεια για τη χορήγηση των πιστοποιητικών συμμετοχής…
Οι ανοιχτές πληγές των φακέλων αδειοδότησης
Η διαδικασία αδειοδότησης των ΠΑΕ από τις αρμόδιες επιτροπές (σε α' και β' βαθμό) της ΕΠΟ, έφερε στην επιφάνεια πολλά από τα κακώς κείμενα του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στο όνομα του αυτοδιοίκητου και της ρήτρας εμπιστευτικότητας την οποία η UEFA έχει επιβάλει στις εθνικές ομοσπονδίες, το περιεχόμενο των φακέλων αδειοδότησης που κατέθεσαν οι 16 ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας και 8 της Β' Εθνικής δεν το γνωρίζουν ακόμη και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ!

Οπαδοί και παράγοντες _ του Ηρακλή και του ΟΦΗ που «κόπηκαν» _ βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας το... δίκιο (τους), ενώ ακόμη και βουλευτές αμφισβήτησαν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα της Ομοσπονδίας. Τα στεγανά στη διαδικασία αδειοδότησης σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία της ΠΑΕ Καλλιθέας η οποία ανακίνησε το θέμα της χρησιμοποίησης πλαστών εγγράφων, έφεραν στην επιφάνεια τις ακόλουθες 8+1 ανοιχτές πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου:

1. Το μέγεθος της απάτης στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Επισήμως τουλάχιστον δέκα ομάδες έκαναν χρήση πλαστογραφημένων φορολογικών ή ασφαλιστικών ενημερώσεων, προκειμένου να εγκριθούν οι μεταγραφές που πραγματοποίησαν. Ετσι, τον περασμένο Ιανουάριο η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ εξέδωσε 103 κάλπικα δελτία ποδοσφαιριστών.

2. Την αδυναμία των μηχανισμών της ΕΠΟ να υπηρετήσουν τη νομιμότητα. Αν δεν τολμούσε η ΠΑΕ Καλλιθέα να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημερώσεων που κατέθεσαν ο Εθνικός και ο Ιωνικός, ίσως ακόμη δεν είχε αποκαλυφθεί τίποτα...

3. Την ανικανότητα, την ακαταλληλότητα ή την ενοχή της Επιτροπής Ιδιότητας και Μεταγραφών της ΕΠΟ, η οποία δεν έλεγξε ή δεν πήρε χαμπάρι ή ανέχτηκε το πάρτι που έκαναν στην πλάτη της συγκεκριμένες ΠΑΕ και οι παράγοντές τους.

4. Την «απροθυμία» της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να οδηγήσει ενώπιον της αθλητικής και ποινικής δικαιοσύνης τις ομάδες και τους παράγοντες που πλαστογράφησαν δημόσια έγγραφα, υποχρεώνοντας την ΠΑΕ Καλλιθέα να στραφεί εναντίον του Ιωνικού και του Εθνικού και την ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης να κάνει το ίδιο εναντίον της ΠΑΕ Ηρακλής.

5. Την αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί συνολικά το σύστημα της ΕΠΟ, το οποίο όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των βουλευτών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να ανοίξουν ενώπιον επιτροπής εμπειρογνωμόνων όλοι οι φάκελοι, αλλά απαγορεύει ακόμη και την ενημέρωση των μελών του ΔΣ για το περιεχόμενο των φακέλων αδειοδότησης που κατέθεσαν οι 16 ΠΑΕ της Α' Εθνικής και οι 8 της Β' Εθνικής. Μάλιστα, το μέλος του ΔΣ και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βασίλης Χατζηαποστόλου άφησε αιχμές για το αδιάβλητο των ελέγχων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν διακρίσεις σε βάρος του Ηρακλή «ο οποίος αδικείται σε σχέση με άλλες ομάδες».

6. Την υποκειμενικότητα με την οποία λειτουργεί η αθλητική δικαιοσύνη. Για την ίδια υπόθεση (πλαστογράφηση εγγράφων) το δικαιοδοτικό όργανο της Β' - Γ' Εθνικής κάλεσε σε απολογία τον Εθνικό και τον Ιωνικό με το άρθρο 22 του ΚΑΠ το οποίο προβλέπει ανώτερη ποινή την επιβολή προστίμου, ενώ το δικαιοδοτικό όργανο της Σούπερ Λίγκας κάλεσε σε απολογία τον Ηρακλή με τα άρθρα 22, 24 και 26, τιμωρώντας με πρόστιμο 50.000 ευρώ και στέρηση του δικαιώματος να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για έναν χρόνο τον πρόεδρο του Γηραιού και την ΠΑΕ με αποβολή από το πρωτάθλημα. Εκ των υστέρων και έπειτα από αίτημα της ΠΑΕ Καλλιθέα η εκδίκαση της υπόθεσης του Εθνικού και του Ιωνικού αναβλήθηκε για τις 26 Μαίου προκειμένου αυτές να κλητευθούν με κατηγορητήριο αντίστοιχο εκείνου κατά του Ηρακλή _ όπως τελικά έγινε.

7. Την αμφισβήτηση με την οποία οι ομάδες αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που εκδίδουν οι επιτροπές της ΕΠΟ. Ο Ηρακλής και ο ΟΦΗ που δεν έλαβαν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας κατηγόρησαν την ΕΠΟ για πραξικόπημα.

8. Την ετοιμότητα των οργανωμένων οπαδών να υποστηρίξουν τις ομάδες τους αδιαφορώντας για τη νομιμότητα ή μη των αποφάσεων. Η γενικότερη άποψη που επικρατεί στην ποδοσφαιρική κοινωνία είναι ότι πίσω από κάθε απόφαση κρύβονται ποδοσφαιρικά και οικονομικά συμφέροντα. Εν ολίγοις η ΕΠΟ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσχοχής η πολιτική υποκρισία στους κόλπους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία συνεδρίασε εκτάκτως όταν ανακοινώθηκε ο υποβιβασμός του Ηρακλή ζητώντας το άνοιγμα των φακέλων όλων των ΠΑΕ. Αρκετοί βουλευτές με την επιχειρηματολογία τους επί της ουσίας δεν ζήτησαν να τιμωρηθούν και όποιες άλλες ομάδες βρεθούν στον επανέλεγχο ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, αλλά να μην «πληρώσει» τα λάθη του με υποβιβασμό ο Ηρακλής.

Πηγή:Tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: