Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Όταν «διάβολοι» και «μπλαουγκράνα» συγκρούονται...

Πηγή: theplayer.gr

Αναμέτρηση Νο11 θα είναι αυτή του Σαββάτου μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα χρονικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Παρότι οι δύο ομάδες μετρούν πάνω από έναν αιώνα ιστορίας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μόλις το 1984. Το Theplayer.gr κάνει μια αναδρομή στις παλαιές κόντρες τους…

Από τον Μαραντόνα και τον Ρόμπσον, στους Στόιτσκοφ-Γιορκ και από κει στον Σκόουλς και τον Λίονελ Μέσι… Οι δύο ομάδες έχουν κατά καιρούς δώσει «τιτανομαχίες», με τα παιχνίδια μεταξύ τους να συγκεντρώνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά εντυπωσιακά τέρματα…

Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν ήταν τη σεζόν 1983-84, όταν η Μπαρτσελόνα είχε στις τάξεις της τον μεγάλο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Οι διπλές αναμετρήσεις ήταν στο πλαίσιο των προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι «μπλαουγκράνα» έδειξαν πως είχαν το πάνω χέρι για την πρόκριση, καθώς στο πρώτο ματς επικράτησαν με 2-0 χάρη σε τέρματα των Μοράν (αυτογκόλ) και Ρόχο. Στον επαναληπτικό του «Όλντ Τράφορντ», όμως, οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν τη μεγάλη ανατροπή και επικράτησαν με 3-0 χάρη στα δύο τέρματα του Μπράιαν Ρόμπσον και ένα του Στάπλετον στις αρχές της επανάληψης.

Το επόμενο ραντεβού καθυστέρησε  επτά ολόκληρα χρόνια (1991). Και ήταν μεγάλο. Οι δύο ομάδες συμμετείχαν και πάλι στο Κύπελλο Κυπελλούχων, και έφτασαν μέχρι τον τελικό, πετυχαίνοντας εξαιρετικές πορείες, με τη Μπαρτσελόνα να αφήνει εκτός μεταξύ άλλων τη Γιουβέντους του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Στον τελικό του Ρότερνταμ, όλα κρίθηκαν στην επανάληψη: Ο Μαρκ Χιουζ σκόραρε στο 67ο και το 74ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Κούμαν να μειώνει στο 79’, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να πάνε το τρόπαιο στο Νησί.

Τρία χρόνια μετά (1994), η τύχη τα έφερε έτσι ώστε οι δύο ομάδες να βρεθούν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μαζί με Γκέτεμποργκ και Γαλατασαράι. Οι Σουηδοί έκαναν σπουδαίες εμφανίσεις και τερμάτισαν στην 1η θέση, με τους «μπλαουγκράνα» να τους ακολουθούν και τους «κόκκινους διαβόλους» να συνεχίζουν στο κύπελλο UEFA, καθώς τερμάτισαν 3οι. Στις μεταξύ τους «μάχες», η Μπαρτσελόνα του Στόιτσκοφ επικράτησε με το ευρύ 4-0, χάρη σε δύο γκολ του Βούλγαρου, ένα του Ρομάριο και ένα του Φερέρ, ενώ στο ματς που είχε γίνει στην Αγγλία οι δύο αντίπαλοι έμειναν στο 2-2 με τους Χιουζ και Σαρπ να σκοράρουν για λογαριασμό των γηπεδούχων και τους Ρομάριο, Μπακέρο να χαρίζουν το βαθμό στην ομάδα τους.

Πέρασε μια τετραετία (1998) για να δούμε παιχνίδι μεταξύ τους. Πάλι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, πάλι στους ομίλους της. Αμφότερες οι αναμετρήσεις ήταν… ματσάρες! Δύο χορταστικά 3-3 σε «Όλντ Τράφορντ» και «Καμπ Νου», με δύο μετέπειτα παίκτες του Ολυμπιακού να πρωταγωνιστούν από πλευράς Καταλανών. Στο πρώτο ματς της Αγγλίας οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι δύο τερμάτων με τους Γκιγκς και Σκόουλς, αλλά οι Άντερσον και Τζιοβάνι (πεν.) έφεραν το ματς στα ίσια μέχρι τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα. Ο Μπέκαμ στο 63’ έκανε το 3-2, αλλά ο Λουίς Ενρίκε στο 70 (πεν.) διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Στο ματς της Βαρκελώνης η εξέλιξη ήταν επίσης εντυπωσιακή. Ο Άντερσον μόλις στο πρώτο λεπτό έκανε το 1-0, αλλά ο Γιορκ 25’ διαμόρφωσε το 1-1 του ημιχρόνου. Ο Ριβάλντο στο 57’ ισοφάρισε το γκολ του Κόουλ στο 53’, αλλά ο Γιορκ και πάλι (68’) έβαλε μπροστά τους φιλοξενούμενους. Το τελικό 3-3 ήρθε από τα πόδια του «Ρίμπο» στο 73ο λεπτό.

Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν (2008) με τις δύο ομάδες να δίνουν ραντεβού στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Ισπανία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κράτησε το 0-0 και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο στον επαναληπτικό, επικρατώντας με 1-0 χάρη στο γκολ που σημείωσε ο Πολ Σκόουλς στο 14ο λεπτό, για να πάρει την πρόκριση στον τελικό, όπου επικράτησε της Τσέλσι στη διαδικασία των πέναλτι, έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων, πριν τον τελικό του προσεχούς Σαββάτου, ήταν πριν από δύο χρόνια και μάλιστα πάλι σε τελικό.  Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά άφησε εκτός με δύο νίκες την Άρσεναλ, ενώ η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε εις βάρος της Τσέλσι στα εκτός έδρας γκολ, αναμετρήσεις στις οποίες οι «μπλε» διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη διαιτησία. Στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου της Ρώμης οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν σχετικά εύκολα με 2-0 χάρη στα τέρματα του Ετό (10’) και του Μέσι (70’) και κατέκτησαν το 3ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας τους, ισοφαρίζοντας αυτά που έχει η αγγλική ομάδα!

Αναλυτικά η προϊστορία τους:

  ΣΕΖΟΝ      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ        ΦΑΣΗ  ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΣ   ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΣ   ΣΚΟΡ
 1983-84    Κύπ. Κυπελλούχων     Προημιτελικά    Μπαρτσελόνα   Μάν. Γιουνάιτεντ    2-0
 1983-84    Κύπ. Κυπελλούχων     Προημιτελικά  
Μάν. Γιουνάιτεντ       Μπαρτσελόνα    3-0
 1990-91    Κύπ. Κυπελλούχων       Τελικός Μάν. Γιουνάιτεντ       Μπαρτσελόνα    2-1
 1994-95    Τσάμπιονς Λιγκ        Όμιλοι Μάν. Γιουνάιτεντ       Μπαρτσελόνα    2-2
 1994-95    Τσάμπιονς Λιγκ        Όμιλοι
 Μπαρτσελόνα   Μάν. Γιουνάιτεντ    4-0
 1998-99    Τσάμπιονς Λιγκ        Όμιλοι
Μάν. Γιουνάιτεντ      Μπαρτσελόνα    3-3
 1998-99    Τσάμπιονς Λιγκ        Όμιλοι
 Μπαρτσελόνα   Μάν. Γιουνάιτεντ    3-3
 2007-08    Τσάμπιονς Λιγκ      Ημιτελικά  Μπαρτσελόνα   Μάν. Γιουνάιτεντ    0-0
 2007-08    Τσάμπιονς Λιγκ      Ημιτελικά
Μάν. Γιουνάιτεντ      Μπαρτσελόνα    1-0
 2008-09    Τσάμπιονς Λιγκ       Τελικός  Μπαρτσελόνα   Μάν. Γιουνάιτεντ    2-0

Δεν υπάρχουν σχόλια: