Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Να πουλάει ξέρει, να αγοράζει;

Από την εποχή της προεδρίας του Ντέμη Νικολαΐδη και έπειτα η ΑΕΚ έχει δείξει με τις μεταγραφικές της κινήσεις το πότε ξέρει να πουλάει καθώς οι περιπτώσεις δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο, αλλά εφτά την τελευταία πενταετία!
Να πουλάει ξέρει, να αγοράζει;
Ο… κύκλος των πωλήσεων που απέφερε πολλά εκατομμύρια ευρώ στην «ένωση» ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006. Η επιτυχία από την κατάκτηση του Euro 2004, μπορεί να μην άλλαξε σχεδόν τίποτα στο… άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως άλλαξε την μοίρα και την τύχη σε πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Κώστας Κατσουράνης. Ο διεθνής αμυντικός μέσος το καλοκαίρι του 2006 και έχοντας βγάλει την ΑΕΚ στο Champions League (κατετάγη δεύτερη) δέχτηκε την πρόταση να συνεχίσει στην Μπενφίκα. Μεσάζων ο Φερνάντο Σάντος.
Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, έφυγε μαζί με τον «Κατσουρ» και τον πήρε μαζί του στους «αετούς» της Λισσαβόνας. Η ΑΕΚ έβαλε στα ταμεία της το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ η επιτυχία της είναι η ρήτρα που είχε βάλει ο Ντέμης Νικολαΐδης σε ενδεχόμενη επιστροφή του. Το 2009 ο Παναθηναϊκός ντύνει στα πράσινα τον Κατσουράνη και οι «κιτρινόμαυροι» καρπώνονται το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Υπόθεση Ντάνιελ Τόζερ. Ο Ούγγρος είχε αποκτηθεί από την Φερεντσβάρος το 2006, ως μία λύση για το κέντρο που στο μέλλον θα μπορούσε να δώσει πολλά και να ηγηθεί των προσπαθειών της ομάδας. Ενώ του είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Ούγγρος Λάμπαρντ», από τον Μπόμπι Ντέιβισον.
Μία διετία έκατσε στην Αθήνα, χωρίς να δείξει πολλά πράγματα είναι η αλήθεια. Οι 35 συμμετοχές του και τα τρία γκολ που σκόραρε δεν δικαίωσαν τους ιθύνοντες της ομάδας που τον απέκτησαν και το 1,5 εκατομμύριο της Γκενκ τον Ιούνιο του 2008.
Ο Κώστας Κατσουράνης «άνοιξε» τον κύκλο των κερδοφόρων μεταγραφών για την ΑΕΚ
Αποκτώντας τον Ριβάλντο στα 35 προς 36 δεν περιμένεις ν' αποκομίσεις κάποιο κέρδος εκτός από το αγωνιστικό μέρος και το να γίνει «δάσκαλος» για κάποιους νεαρούς παίκτες της ομάδας. Και όμως μετά από ένα χρόνο στην ΑΕΚ, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ αποχωρεί για το Ουζμπεκιστάν και την Μπουνιόντκορ και η «ένωση» βάζει στο ταμείο της ακόμα ένα 1 εκατομμύριο.
Η απόκτηση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου από την ΑΕΚ βάσει αριθμών είναι η πιο σωστή επένδυση που έχει κάνει ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός που από το 2005 φοράει την φανέλα των «κιτρινόμαυρων» χρόνο με το χρόνο ανεβάζει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, μέχρι που το καλοκαίρι του 2008 έρχεται η στιγμή που η Ελλάδα δεν τον κρατάει.
Η πρόταση της Τζένοα του ύψους των 4 εκατομμυρίων ευρώ δελεάζουν την τότε διοίκηση. Ποσό μεγάλο, που κάλυπτε την ομάδα και το μέλλον του παίκτη που δεν μπορείς να του «κόψεις» τον δρόμο. Μετά από δύο χρόνια στους «ροσομπλού» ο «Πάπα» γίνεται «ροσονέρο» και η Μίλαν καταβάλει ακόμα 135.000 ευρώ βάσει μίας ρήτρας που υπήρχε.
Επόμενη πώληση εκείνη του Σωτήρη Κυργιάκου. Λίγο πριν αρχίσει το ελληνικό πρωτάθλήμα, «σκάει» η είδηση πως η Λίβερπουλ, θέλει τον τότε κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ. Η τεράστια φιλοδοξία του «Sotis» για να συνεχίσει σε μία εκ των μεγαλύτερων ομάδων στην Ευρώπη, αλλά και τα 3 εκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύει ο Ράφα Μπενίτεθ ντύνουν στα κόκκινα τον διεθνή κεντρικό αμυντικό.
Προτελευταία πώληση που φέρνει «καλά» λεφτά στα ταμεία της ΑΕΚ είναι η υπόθεση του Εντίνιο. Το 2008 οι «κιτρινόμαυροι» αποκτούν δανεικό τον Εντίνιο από την Βιτόρια Σετούμπαλ. Οι καλές του εμφανίσεις πείθουν την τότε διοίκηση και αποκτάται με κανονικά μεταγραφή, έναντι 500.00 ευρώ. Ένα χρόνο μετά η ισπανική Μάλαγα καταβάλει το διπλάσιο ποσό με την ΑΕΚ να πουλάει τον Εντίνιο στους «Boquerones».
Οι μεγάλες μεταγραφικές εισπράξεις της ΑΕΚ:
Κατσουράνης: 2 εκατ.-Μπενφίκα (2006)
1 εκατ. ευρώ-Παναθηναϊκός (2009)
Τόζερ: 1,5 εκατ.-Γκενκ (2007)

Κέρδη και από τον Ριβάλντο...
Ριβάλντο: 1 εκατ.-Μπουνιόντκορ
Παπασταθόπουλος: 4 εκατ.-Τζένοα
135.000-Μίλαν
Κυργιάκος: 3 εκατ.-Λίβερπουλ
Εντίνιο: 1 εκατ.-Μάλαγα
*Τα ποσά υπολογίζονται σε ευρώ.
ΠΗΓΗ: sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: