Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

”Φταίει ο Ηρακλής, η ΕΠΟ και η Πολιτεία”

Οι τρόποι επιβίωσης του επαγγελματικού αθλητισμού σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης αναζητήθηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν τα τμήματα Αθλητικής Δημοσιογραφίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή Μακεδονίας με εισηγητές τον προπονητή Σάββα Κωφίδη, τον διεθνή βολεϊμπολίστα του Ηρακλή Κώστα Προύσαλη και τον Λέκτορα Χρηματοοικονομικής διοίκησης και ανάλυσης Στέργιο Αθιανό. Ο Σάββας Κωφίδης σχολιάζοντας είπε χαρακτηριστικά :

“Εάν το αρμόδιο υπουργείο εφάρμοζε το νόμο οι περισσότερες ΠΑΕ θα έπρεπε να διαλυθούν” τόνισε εισαγωγικά ο κ. Κωφίδης και συνέχισε: “Η δομή του επαγγελματικού αθλητισμού είναι αρρωστημένη και δεν στηρίζεται στην ανάπτυξη. Ακολουθεί ένα καπιταλιστικό μοντέλο το οποίο έχει ως συνώνυμο τη διαφθορά. Θεωρώ λογικό το κυνήγι του κέρδους στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά θα πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα.


Η Πολιτεία με την ατιμωρησία και τις χαριστικές ρυθμίσεις σε θέματα χρεών στην ουσία ενθαρρύνει τις επαγγελματικές εταιρείες να στηρίζονται σε πήλινα πόδια. Πρέπει να επενδύσουμε όλοι στον αθλητικό πολιτισμό και σε μία νέα ηθική. Κι αν συνεχίζει ο επαγγελματικός αθλητισμός να έχει παθογένειες να πάρουν οι φορείς τη γενναία απόφαση να επιστρέψουν οι ομάδες στην ερασιτεχνική τους μορφή. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να γίνει επένδυση στις υποδομές όπως για παράδειγμα το πρότυπο που ακολουθεί η Ολλανδία”.


Τέλος ο κ. Κωφίδης απαντώντας σε ερώτηση σπουδαστή για το μέλλον του Ηρακλή και την πιθανή συνεργασία του με την αγαπημένη του ομάδα δήλωσε: “Το μέλλον της ομάδας είναι αβέβαιο και γι' αυτό ευθύνες έχει τόσο ο Ηρακλής όσο και η ΕΠΟ. Ο κίνδυνος η ομάδα να κινδυνεύσει και με μεγαλύτερα προβλήματα είναι ορατός. Εάν ο Ηρακλής μου κάνει πρόταση και πεισθώ για την προοπτική που θα έχει η ομάδα θα δώσω και την ανάλογη απάντηση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: