Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Όχι» στη συνδιοργάνωση του 2018!!

Νότια Κορέα είδε την ανάληψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 ως μια ευκαιρία… συμφιλίωσης με τη Βόρεια Κορέα, η ΔΟΕ ωστόσο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης.
Η πόλη Πιεονγκτσάνγκ χρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «οικοδέσποινα» του μεγάλου αθλητικού γεγονότος της χειμερινής περιόδου και το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα έριξε την ιδέα μιας συνδιοργάνωσης των Αγώνων με τη Βόρεια Κορέα, σε μια προσπάθεια να κοπάσει η στρατιωτική ένταση μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται σε εξέλιξη για πάνω από 50 χρόνια.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όμως, σταμάτησε από νωρίς τις όποιες σκέψεις υπήρχαν τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει μια συνεργασία, με τον πρόεδρο Ζακ Ρογκ να εξηγεί: «Η ΔΟΕ ανέθεσε τη διοργάνωση των Αγώνων σε μία πόλη, σε μία χώρα. Η διασπορά των αθλημάτων σε εγκαταστάσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι που δεν το εξετάζουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον Ολυμπιακό Χάρτη, επειδή κάτι τέτοιο θα περιπλέξει περισσότερο τη διοργάνωση».

Παρόλα αυτά, ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ δεν εμφανίστηκε αντίθετος στην πιθανότητα να μετάσχουν οι δύο χώρες με κοινή Ολυμπιακή ομάδα, όπως έγινε και το 2000. «Η πιθανότητα να παρελάσουν μαζί οι ομάδες των δύο χωρών, όπως και στο Σίδνεϊ, ή ακόμη και να αγωνιστούν με κοινή ομάδα είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε στο μέλλον χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά να έχουμε μια διασπορά των εγκαταστάσεων και συνδιοργάνωση των Αγώνων μεταξύ τω δύο χωρών, η ΔΟΕ δεν πρόκειται να το δεχτεί».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφθασαν πέρυσι στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, όταν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις σκοτώθηκαν 50 Νοτιοκορεάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: