Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τουλάχιστον πέντε!

του Βασίλη Μαυρόπουλου


Το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του Π.Α.Ο.Κ. για τη σεζόν 2011-2012 βρίσκεται περίπου στα μισά και έπειτα από τρία φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει ο Δικέφαλος και ισάριθμες ήττες, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε το τι ακριβώς χρειάζεται αυτή η ομάδα για να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν είναι οι ήττες φυσικά (φιλικά παιχνίδια είναι άλλωστε), αλλά η εικόνα της ομάδας που βάζει σε σκέψεις... Σκέψεις για την ανάγκη απόκτησης πέντε, αν όχι οχτώ τουλάχιστον ποδοσφαιριστών. Υπερβολή; Καθόλου!


Δεξί μπακ: Καλός, "χρυσός" ο Έττο, αλλά με πάρα πολλά λάθη σε ατομικό επίπεδο. Αρκετά κενά στην άμυνα, ενώ και οι επιθετικές αρετές του κάθε άλλο παρά σε Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή παραπέμπουν. Κινείται σωστά στο χώρο, άλλα ως εκεί. Ο νεαρός Αποστολόπουλος από την άλλη έδειξε πολύ καλά στοιχεία στα δυο σαρανταπεντάλεπτα που συμμετείχε και, αν μη τι άλλο, αμυντική συνέπεια. Αν συνυπολογίσουμε και τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, η μεταγραφή στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Αριστερό μπακ: Λίνο και Σακελλαρίου είναι δύο περιπτώσεις που απλά δεν πείθουν ότι θα μπορούσαν να καλύψουν με επάρκεια το κενό στην αριστερή πλευρά της ομάδας τους. Ο Σακελλαρίου είναι απλά μια ακόμη άστοχη μεταγραφή, ενώ ο 35άρης Λίνο, παρουσίαζε ήδη από πέρυσι προβλήματα στον αμυντικό τομέα. Υπάρχει και εδώ η περίπτωση που ακούει στο όνομα Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και δεδομένης της οικονομικής κρίσης που υπάρχει, ας δεχτούμε ότι δεν επείγει μια μεταγραφή σ' αυτή τη θέση.

Σέντερ μπακ: Τεράστιο κενό. Η απουσία του Πάμπλο Κοντρέρας είναι ευδιάκριτη (θα απουσιάσει και από τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Π.Α.Ο.Κ., (λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής Χιλής στο Copa America) η επιστροφή Τσιρίλο αστεία και ο Δικέφαλος δείχνει πως έχει μεγάλο πρόβλημα σ' αυτή τη θέση.

Δύο εξάρια: Ο Βιτόλο αποχαιρέτησε (όπως κι αν αποχαιρέτησε, ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε μια σημαντική του μονάδα), ενώ ο Γκαρσία ήδη από πέρυσι (στα 34 του) έδειχνε κάπως "βαρύς", πόσο μάλλον φέτος. Το 4-3-3 που θέλει να παίξει ο κ. Μπόλονι απαιτεί έναν κόφτη με τρομερό "πνευμόνι". Ο Βιτόλο είναι τέτοιος, αλλά έφυγε. Ο Γκαρσία δεν ήταν ποτέ τέτοιος και μόνο σε νεότερη ηλικία θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ' αυτόν το ρόλο, εξάρι άλλο η ομάδα δεν έχει, μέσα από το ρόστερ δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να παίξει ως μοναδικός κόφτης, επομένως τι μένει; Να βρει ένα, αν όχι δύο εξάρια (άντι-Βιτόλο και άντι-Γκαρσία).

Οχτάρι: Το 4-3-3 παίζεται με δύο οχτάρια. Τι κι αν σκόραρε ο Φωτάκης; Τι κι αν ο Τσουκαλάς έπαιζε βασικός για μεγάλο διάστημα πέρυσι; Θαρρώ πως οι παίκτες αυτοί δεν είναι για ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστεί. Ο Φωτάκης είναι μίστερ-φάουλ και σε κάθε παιχνίδι σου δημιουργεί την εντύπωση ότι  θα αποβληθεί. Ο Τσουκαλάς έχει χτυπητές αδυναμίες και πρέπει να δουλέψει πάνω σ' αυτές. Ο Βιεϊρίνια σε θέση οχταροδεκαριού παρουσιάστηκε πολύ καλός. Θέλει δίπλα του ένα οχτάρι για να βγει αυτό το 4-3-3, ή και το 4-2-3-1 ακόμη που επίσης δοκιμάστηκε.

Δεκάρι: Καλός ο Βιεϊρίνια σ' αυτή τη θέση, αλλά αν θελήσει ο Π.Α.Ο.Κ. να έχει μια αξιόπιστη λύση στα εξτρέμ, τι θα κάνει; Ίβιτς πάλι; Έχει ταλέντο, αλλά είναι τέτοια η κοψιά του που πλέον κάνει μόνο για μια αξιόπιστη λύση από τον πάγκο.

Σέντερ φορ: Εδώ το πράγμα είναι κάπως περίεργο. Πολύ καλός και ταλαντούχος ο "Κλάους", αλλά θέλει οπωσδήποτε να πάρει σε μυϊκή δύναμη για να μπορέσει να σταθεί ως βασικός. Είναι πολύ καλός  ως αναπληρωματικός και μπορεί να δώσει λύσεις από τον πάγκο. Ποδοσφαιριστής Σάκης Παπάζογλου δεν υπάρχει στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ενώ η λύση του Σαλπιγγίδη για την κορυφή της επίθεσης προκρίνεται μόνο για αγώνες ιδιαίτερων συνθηκών.

Προπονητής: Σοβαρός ο κ. Μπόλονι, αρέσει γιατί μιλάει με καθαρά ποδοσφαιρικό λόγο. Αν του δοθεί χρόνος, θα δείξει έργο.


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ: σέντερ μπακ, εξάρι (άντι-Βιτόλο), οχτάρι, δεκάρι, σέντερ φορ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: δεξί μπακ, αριστερό μπακ, εξάρι (άντι-Γκαρσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: