Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Κάποια επίμαχα σημεία είναι αλλοιωμένα»

Ακόμη και κίνδυνο για τη δημοκρατία βλέπει ο δικηγόρος του Γιώργου Τσακογιάννη, Ανδρέας Πάτσης, καθώς θεωρεί ότι το σύστημα λειτουργεί λάθος στο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες.
«Κάποια επίμαχα σημεία είναι αλλοιωμένα»
Αναλυτικά, όσα δήλωσε στον «Sentra 103,3»:
«Δεν έχω καταλάβει με βάση ποια γεγονότα και αποδείξεις ασκούνται διώξεις. Ποινικοποιούν συνδιαλέξεις, στις οποίες ίσως η αποτύπωση της συζήτησης αλλοιώνει το συμπέρασμα και το νόημα. Έγινε επιλεκτική διοχέτευση των συνομιλιών που είναι απόρρητοι στα ΜΜΕ. Υπάρχουν κάποια επίμαχα σημεία που είναι αλλοιωμένα. Εδώ μιλάμε για το τι είπε ο Αντρέας στον Γιώργο και ο καθένας δίνει τη δική του ερμηνεία».
Για το πώς λειτούργησε το σύστημα στο θέμα των διώξεων είπε:
«Από κεκτημένη ταχύτητα, ίσως και από άγνοια. Έμπλεξαν έναν διαιτητή από τη Χίο γιατί γινόταν αναφορά για την πληρωμή του σε παιχνίδι της Ηλιούπολης. Ο άνθρωπος έχασε τη δουλειά του από την τράπεζα, είναι δακτυλοδεικτούμενος και μετά είπαν κάναμε λάθος. Είναι αστειότητα η υπόθεση και πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία. Υπάρχει ποινικοποίηση συνδιαλέξεων. Πρέπει να αξιολογηθούν πραγματικά. Οφείλουν οι αρχές να σταματήσουν την εύκολη διαπόμπευση ανθρώπων. Αν είναι ένοχοι, τότε εντάξει, αλλά με μόνο στοιχείο τι είπε κάποιος και χωρίς να υπάρχει αλληλουχία των συνομιλιών δεν μπορούν να διασύρονται οικογενειάρχες».
Για το αν έχει πλήρη εικόνα των συνομιλιών:
«Όχι. Πρέπει να ακούσουμε το ηχητικό ντοκουμέντο για τα… σκαμπίλια. Ο Τσακογιάννης το αρνείται και ο Πιλάβιος, κάτι που επικαλούμαστε, είπε ότι δεν θυμάται κάτι τέτοιο. Μην προσάπτετε κατηγορίες χωρίς να είναι τεκμηριωμένες. Πρέπει να γίνει έρευνα με αποδεικτικά στοιχεία.
Για το αν υπήρχε σκοπιμότητα ότι κινήθηκαν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες:
«Είναι προφανές. Υπήρχε δικογραφία έπειτα από την έκθεση της ΟΥΕΦΑ. Μέσα σε μία νύχτα βαφτίζουμε αρχηγούς συμμοριών, τον Χάλκο, έναν ποδοσφαιριστή, τον Τσακογιάννη και τους εμπλέκουν με δις. Όλα αυτά για να γίνει ένα πανηγύρι πέντε μέρες πριν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο. Η όλη ιστορία είναι ένα σόου».
Για το αν δημιουργείται απορία για πρόσωπα που αντίστοιχα δεν έχουν διωχθεί:
«Προφανώς. Πιάνουν έναν προπονητή και όχι τον πρόεδρο ή το αντίθετο. Δεν έχει λογική. Φαντάζομαι υπάρχουν κάποιοι εμπλεκόμενοι και αυτοί δεν έχουν συλληφθεί. Για ποιο ξεκαθάρισμα μιλάμε όταν άλλοι έβγαζαν εκατομμύρια στη Μαλαισία; Βγάζουν συνομιλίες του Τσακογιάννη για το ματς της Κορίνθου. Ο Τσακογιάννης υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τον Μαρινάκη. Ο τρόπος που έγινε το ματς και το γεγονός ότι δεν έγιναν επεισόδια φαίνεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα καταμαρτυρούνται στις συνομιλίες.
Πώς γίνεται ποινική δίωξη για κάτι που δεν έχει γίνει; Η κώδικας ποινικής δικονομίας λέει ότι από το σχεδιάστηκε μέχρι το υλοποιήθηκε η διαφορά είναι τεράστια ποινικά. Δεν ξέρουμε πώς έχει ειπωθεί, δεν το έχω δε. Δεν υπάρχουν στοιχεία. Πρέπει απλά να συντηρείται το θέμα. Όλα αυτά είναι μια τρύπα στο νερό. Να δούμε ποιος θα πέσει… Ο Ολυμπιακός ή μόνο η Ηλιούπολη; Τι άλλοθι δημιουργούν; Κάποιοι έχουν μπει φυλακή και δεν είναι αστείο».
Για την αίτηση να πάρει αντίγραφα DVD των συνομιλιών τόνισε:
«Ο Τσακογιάννης αρνείται πολλά από όσα έχουν γραφτεί. Θα ζητήσει ηχητικά ντοκουμέντα. Να ακούσουμε όλοι και την αλληλουχία των συζητήσεων και τι ειπώθηκε. Ένα κόμμα σε μία σειρά αλλάζει το νόημα. Αν θέλουν εξυγίανση να είναι προσεκτικοί και να κάνουν έρευνα σε βάθος. Καλύτερα 10 ένοχοι έξω φυλακή παρά ένας αθώος μέσα. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα. Κατά τεκμήριο είναι αθώοι. Η Πολιτεία και η αθλητική ηγεσία αντί για φανφάρες πρέπει να εφαρμόσουν πραγματικά το νόμο με κλειστά μάτια. Θα ζητήσουμε τα ηχητικά των συνομιλιών για να χτίσουμε την υπερασπιστική μας γραμμή.
Το σημαντικότερο είναι η προστασία του δικαιώματος κάθε πολίτη. Αν είναι ένοχος να πληρώσει.
Είναι η νοοτροπία του συστήματος. Αντιμετωπίζονται όλοι σαν κακούργοι χειρίστου είδους και με άμεση εντολή να βγουν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα. Λες και η πηγή του κακού για ό,τι γίνεται στο ποδόσφαιρο είναι οι Τσακογιάννης, Χάλκος, Νικολόπολος και Παντέλης. Αν είναι έτσι τους δίνω παράσημο. Έτσι, όπως διαχειρίστηκαν το θέμα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Ακόμα κανείς δεν έχει βγάλει πόρισμα αν έχουν γίνει συναλλαγές και αν έχουν βγάλει χρήματα. Υπάρχει κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος και όχι πόρισμα του ΣΔΟΕ. Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι υπάρχει κίνδυνος για την δημοκρατία με τον τρόπο που λειτουργούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: