Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τουρκία: Εστηναν ακόμα και παιχνίδια της εθνικής ομάδας

O τούρκος επιχειρηματίας και πρόεδρος της Σάμσουνσπορ Ισμαϊλ Ουγιανίκ ισχυρίζεται ότι η διαφθορά στο τουρκικό ποδόσφαιρο έχει πλήξει και την εθνική ομάδαΤα στημένα παιχνίδια ανθούσαν όχι μόνο μεταξύ των ομάδων αλλά και στο επίπεδο της εθνικής, ισχυρίστηκε ο τούρκος επιχειρηματίας και επί δεκαπέντε χρόνια πρόεδρος της Σάμσουνσπορ Ισμαίλ Ουγιανίκ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Radikal».


«Οι έρευνες για τα στημένα παιχνίδια θα μπορούσαν να καθαρίσουν το τουρκικό ποδόσφαιρο, με την προϋπόθεση ότι ο καθένας θα κατάθετε όλα όσα γνωρίζει. Τα στοιχεία και οι αποδείξεις που έχει στα χέρια της η αστυνομία, είναι ψίχουλα. Εάν ξεκινούσαν ανακρίσεις για όλα τα περίεργα φαινόμενα στο ποδόσφαιρό μας τα τελευταία 20 χρόνια, πιστέψτε με δεν θα έμενε κανείς έξω από τη λίστα των υπόπτων» δήλωσε ο Ισμαίλ Ουγιανίκ.

Την άποψή του φέρεται να υποστηρίζει και ο προφυλακισμένος πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ Αζιζ Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet» ο Αζιζ Γιλντιρίμ σε συνομιλία που είχε με φίλους που τον επισκέφτηκαν στη φυλακή, παραδέχτηκε ότι τα στημένα παιχνίδια ανθούσαν και πριν από αυτόν. «Εάν μιλήσω για όσα γνωρίζω, όλοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Φενερμπαχτσέ.

Ο Ισμαίλ Ουγιανίκ έδωσε τη δική του εξήγηση στο ερώτημα γιατί στη φάκα της αστυνομίας έπεσε η Φενερμπαχτσέ και όχι κάποια άλλη ομάδα. «Εάν η Φενερμπαχτσέ δεν κατακτούσε το πρωτάθλημα, ούτε καν θα συλλάμβαναν τον πρόεδρό της. Η ομάδα στέφθηκε όμως πρωταθλήτρια τη στιγμή που οι αρχές ψήφισαν και άρχισαν να εφαρμόζουν το νόμο για την πάταξη της βίας και των στημένων αγώνων. Οι μη γνωρίζοντες θα αναρωτηθούν γιατί η Φενερμπαχτσέ να επιλέξει αυτό το δρόμο. Για το λόγο ότι οποιαδήποτε άλλη ομάδα ήτανε στη θέση της θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Αυτό είναι το σύστημα. Το τρένο έφυγε από τις ράγες και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τις περισσότερες ζημιές υπέστη το πρώτο βαγόνι. Γνωρίζω ότι ακόμη και η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία διαμόρφωνε αποτελέσματα. Αγορές γίνονταν σε επίπεδο εθνικής ομάδας. Δίνονταν χρήματα σε αντιπάλους ή διαιτητές προκειμένου να βοηθάνε την εθνική Τουρκίας να κερδίζει. Τώρα όλοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο, παρότι γνωρίζουν τα πάντα. Συμμετείχα στη συνεδρίαση της επιτροπής για τα στημένα παιχνίδια και όταν με ρώτησαν αν στήνονταν παιχνίδια τους απάντησα "και βέβαια στήνονταν και σε αυτά συμμετείχαν άπαντες"», δήλωσε ο πρόεδρος της Σάμσουνσπορτ.

Στο μεταξύ η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης του πρωταθλήματος κατά ένα μήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τα στημένα και να ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτό.

Το Σούπερ Καπ με αντιπάλους την Φενερμπαχτσέ και την Μπεσίκτας που επρόκειτο να διεξαχθεί την Κυριακή 31 Ιουλίου μετατέθηκε για αργότερα χωρίς να ορισθεί ημερομηνία, ενώ η πρεμιέρα του πρωταθλήματος που ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Αυγούστου θα γίνει τελικά στις 9 Σεπτεμβρίου.Πηγη Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: