Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Το ποδόσφαιρο βρωμάει, πρέπει να το φτιάξουμε»

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μίλησε για την υπόθεση των στημένων αγώνων, για τις ποινές που επιβλήθηκαν, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Επίσης, αναφέρθηκε στο αν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και στο τι γίνεται στην Τουρκία.
«Το ποδόσφαιρο βρωμάει, πρέπει να το φτιάξουμε»
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού στον Sentra103.3:
«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή συζήτησης. Δεν πρόκειται να υπάρξει ολιγωρία. Θα φτάσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε για την πλήρη εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Το να φτάσεις στο τέλος θέλει πολύ δουλειά. Στην Αγγλία πήρε πέντε χρόνια και δεν μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε μέτρα, όπως τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στα γήπεδα κ.λπ.
Εχουμε ένα δικαιακό σύστημα, που αν λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει, θα καταφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την εξυγίανση του χώρου. Φαίνεται στην πράξη, παρότι η Δικαιοσύνη χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσει έως εδώ.
Αλλωστε, και προσωπικά μου πήρε αρκετό χρόνο για φτάσω στο βάθος της υπόθεσης. Η δικογραφία αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, από τρεις μεγάλες ενότητες, χρειάστηκε η συνδρομή άλλων χωρών, ενώ έπρεπε να έρθει ακόμη και αντιπροσωπεία της ΟΥΕΦΑ με τράνζιτ και να εξεταστεί στο αεροδρόμιο, όπως και η συνδρομή άλλων υπουργείων.
Η ελληνική Δικαιοσύνη για πρώτη φορά έφτασε μία παρόμοια υπόθεση σε τόσο μεγάλο βάθος, με όποια όπλα διέθετε από πλευράς τεχνολογίας, αξιοποίησης μαρτύρων, συνδρομής άλλων ανθρώπων, το Κράτος βοήθησε σθεναρά, λειτούργησε καλά και ο Υπουργός Πολιτισμούς, κ. Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι κόβεται κάθε δραχμή επιχορήγησης, αν διαπιστωθεί πως κάποιος άνθρωπος του ποδοσφαίρου ενεργεί έτσι που κάθε άλλο παρά προάγει το άθλημα, ορίστηκαν ρήτρες βίας στα συμβόλαια του ΟΠΑΠ.
Ακόμη και η ΕΠΟ αυστηροποίησε το Δίκαιό της, υπήρξε ευρύτερη συνεργασία, ήρθε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Πλατινί και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δύο φορές συγκάλεσε σύσκεψη για τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ ακόμη και οι δημοσιογράφοι έσπρωχναν προς τη διαβάθμιση του θέματος και γενικά ένα μεγάλο τμήμα του κοινωνικού γίγνεσθαι έδειξε αποφασιστικότητα.
Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέδειξε ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση, αλλά εφόσον έκριναν έτσι, έδειξαν αποφασιστικότητα.
Ορθός ο κόσμος είχε αμφιβολίες επί χρόνια ολόκληρα. Εχει παρακολουθήσει ατέρμονες καταστάσεις, έχει ακούσει ένα σωρό εξαγγελίες για νόμους και αποτέλεσμα δεν έβλεπε. Αρα, ο φίλαθλος κό0σμος, που αγαπάει το ποδόσφαιρο, ορθώς κι έχει αμφιβολίες μέχρι να δει αποτέλεσμα και σταθερότητα και π0άνω από όλα να ξαναδεί τον πατέρα, τον παππού και το παιδί να πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει ένα ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων. Και αυτό θα γίνει!
Εμείς δεν θέλουμε το Δίκαιο της Τουκίας. Εμνείς έχουμε το δικό μας Δικαιακό σύστημα, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θέλουμε να καταδικαστεί καποιος χωρίς να έχει δικαστεί.
Εμείς είμαστε μία χώρα του δυτικού πολιτισμού, έχουμε πετύχει πολλά και ο κόσμος καλά κάνει και απαιτεί περισσότερα και πάνω από όλα συνέχεια και συνέπεια.
Εχουμε κάνει αγώνες, είμαστε πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ενωση με Ιστορία και τα κελεύσματα των προγόνων μας, μπορεί να έχουμε περάσει από Εμφύλιους και δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αλλά έχουμε μία δημοκρατία από το '74, που πρέπει να τη στεριώσουμε και να θεμελιωθεί
Για τη δήλωση Γερουλάνου περί «αλλοιωμένων πρωταθλημάτων»
Ο κ. Γερουλάνος έκανε αυτή τη δήλωση απαντώντας σε μία ερώτηση που έθετε το πλαίσιο της απάντησης. Είπε ότι αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε πιθανότατα είναι και αλλοιωμένα τα πρωταθλήματα.
Αντιλαμβάνομαι ότι ακούγεται ως σημαντική είδηση –αν και αμφισβητώ ότι πρόκειται περί είδησης- που όταν διατυπώνεται από τον αρμόδιο Υπουργό, τότε παίρνει άλλη διάσταση. Το πιο σημαντικκό όμως έιναι ότι το ποδόσφαιρό μας βρωμάει και πρέπει να το φτιάξουμε!
Οσο ενθαρρύνουμε τους δικαστές μας όλο και περισσότερο θα φροντίζουν με ανεξαρτησία να προχωρούν σε τέτοιες αποφάσεις. Πήραν 40 δικογραφίες για αγώνες από την ΟΥΕΦΑ, έφτασαν σε βάθος, δύο γυναίκες δικαστίνες με σθένος και όπως έκριναν απέδωσαν κατηγορίες.
Αρα η αθλητική Δικαιοσύνη μοιάζει να βγαίνει και να αποτελεί μπροστάρη στην απόδοσω Δικαίου, χωρίς να παί4ρνω θέση, αν η απόφαση είναι σωστή ή όχι.
Για το αν έχουν προτεραιότητα τα ποινικά δικαστήρια…
Αυτό αφορά το αυτοδιοίκητο και τις λειτουργίες της ΟΥΕΦΑ και της ΕΠΟ. Αφορά το αυτοδιοίκητο και εμείς πρέπει να σεβόμαστε τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε.
Για το αν το πρωτάθλημα πρέπει να αρχίσει
Αλλοι πρέπει να αποφασίσουν γι' αυτό. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η ΕΠΟ και σέβομαι τις αποφάσεις της, ακόμη κι αν μερικές μπορεί να με βρίσκουν αντίθετο. Πάνω από όλα είναι οι θεσμοί και αν οι θεσμοί βγουν κερδισμένοι, τότε θα κερδίσει και η Πολιτεία.
Για τους υπόλοιπους 68 κατηγορουμένους και τα χαρακτηρισμένα ως «ύποπτα» παιχνίδια
Το ερώτημα για το τι θα γίνει, πρέπει να τεθεί στον κ. Πιλάβιο και τη Σούπερ Λίγκα. Αφότου απαντήσουν τότε από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι θεσμικά σωστό, να προκαταβάλει αποφάσεις η Πολιτεία.
Αν λέγαμε ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο, δεν θα είχαμε στη διάθεσή μας ούτε έναν από τους 40 φακέλους με τους «προσυνενοημένους» αγώνες. Αρα χρειαζόμαστε αυτή την τεχνογνωσία της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Πλατινί έχει κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες, με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.
Η Πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτεί ό,τι περισσότερο μπορεί και η Ομοσπονδία να αξιοποιήσει ό,τι έχει να μας προσφέρει»

Δεν υπάρχουν σχόλια: