Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο ...γνωστός ΠΑΟΚ φθάνει μόνο ως το σεντόνι;

Το πρωτάθλημα άρχισε με τις περισσότερες ομάδες να έχουν άγνωστη ακόμη αγωνιστική ταυτότητα. Ο ΠΑΟΚ δεν ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Ή μήπως όχι;

Ο ...γνωστός ΠΑΟΚ φθάνει μόνο ως το σεντόνι;
Γράφει ο Κώστας Πετρωτός.
Ένα ακόμη πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας ή Superleague όπως την έχουμε "βαπτίσει" τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη από το Σάββατο (27/8). Με πολλά ερωτηματικά ακόμη ως προς τη σύνθεση των ομάδων που το απαρτίζουν, τα οποία οδήγησαν στην αναβολή των τριών από τα οκτώ ματς της πρεμιέρας και τους "μονομάχους" να τρέχουν, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, να συμπληρώσουν τα κενά στο έμψυχο δυναμικό τους.
Λογικό και επόμενο, λοιπόν, οι Έλληνες φίλαθλοι να δηλώνουν άγνοια για την δυναμικότητα της πλειοψηφίας των συλλόγων που ακόμη δεν έχουν αποκτήσει αγωνιστική ταυτότητα. Ο ΠΑΟΚ αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη εξαίρεση στον κανόνα. Διατηρεί τον κορμό παικτών της τελευταίας τριετίας και έχει λίγες προσθήκες, όπως του Λάζαρ, του Γεωργιάδη και του Ρομπέρ που δεν μπορούν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα του σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Θεωρητικά, όλα, αυτά, γιατί θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας παρουσιάσει ο Λάζλο Μπόλονι εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.
Το πρώτο δείγμα γραφής από τα προκριματικά του Europa League φανέρωσε την διάθεση του Ρουμάνου τεχνικού να μας παρουσιάσει μία ομάδα με επιθετική φιλοσοφία, με διάθεση να πιέζει πιο ψηλά τον αντίπαλο και να παίζει ποδόσφαιρο κατοχής σε μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που αυτό επιδιώκει να το πετύχει σταδιακά και όχι με ριζικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επιφέρουν προβλήματα στην χημεία και την ισορροπία της ομάδας.
Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ του Μπόλονι, ως τώρα, εμφανίζεται πιο σοβαρός και συγκεντρωμένος σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, όπου άλλες φορές ήταν ικανός να κερδίσει την Βιγιαρεάλ στην Τούμπα και άλλες να χάσει από τον Ατρόμητο. Με λίγα λόγια, το... γνωστός ΠΑΟΚ είναι ένας όρος που προκύπτει θεωρητικά, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει η παρουσία ενός καταξιωμένου τεχνικού στον πάγκο του.
Θέση στο Champions League ο λογικός στόχος
Τι μπορεί, όμως, να περιμένει ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ από την ομάδα του τη νέα χρονιά; Ποιος μπορεί να είναι ο βασικός στόχος της; Όπως και πέρσι, ασχέτως αν τελικά δεν τα κατάφερε, ο βασικός στόχος είναι η έξοδος στα προκριματικά του Champions League. Η λογική λέει ότι τα δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό είναι άκρως προβληματική, ενώ και η ΑΕΚ δεν δείχνει να έχει ενισχυθεί ουσιαστικά. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ΠΑΟΚ θα είναι ο εαυτός του. Να αποδείξει ότι μπορεί, τουλάχιστον, μέχρι το Δεκέμβριο να πορευτεί παράλληλα σε Πρωτάθλημα-Κύπελλο και Ευρώπη, χωρίς να χάσει "λογικούς" βαθμούς. Εδώ είναι που πρέπει να μιλήσει η εμπειρία του Μπόλονι.
Κυνηγώντας, όμως, το σεντόνι μπορεί ο ΠΑΟΚ να φθάσει να διεκδικεί και πρωτιά από τον Ολυμπιακό, για τον οποίο ο προπονητής του Ερνέστο Βαλβέρδε, δήλωσε ότι φέτος θα είναι πιο δύσκολο να πάρει το πρωτάθλημα, αφού θα πρέπει να παίζει παράλληλα και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σαφώς και οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν να διαθέτουν πιο πλήρες ρόστερ, αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης φρόντισε να ρίξει ξανά κάποια εκατομμύρια ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά με Μπόλονι στον πάγκο του ΠΑΟΚ και Τετάρτη-Κυριακή ματς για την ομάδα του Πειραιά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα...
Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να κυνηγήσει την υπέρβαση ο ΠΑΟΚ είναι να μην "φωνάζει" ότι έχει στο μυαλό του και τον τίτλο. Το "πάμε παιχνίδι-παιχνίδι κι όπου βγει" ήταν πάντοτε η καλύτερη συνταγή για τους 'ασπρόμαυρους".
Υ.Γ. Στην ανάλυσή μου συμπεριέλαβα μόνο αγωνιστικά δεδομένα. Απέφυγα να μπω στον τομέα της διαιτησίας, γιατί ως-πιθανόν αφελώς-καλοπροαίρετος Έλληνας φίλαθλος, θέλω να πιστεύω ότι με όλα όσα έφερε πριν λίγους μήνες στο φως της δημοσιότητας ο υπερκοριός της ΕΥΠ, θα υπάρξει ένα σχετικό... συμμάζεμα σ' αυτό τον τομέα.
Πηγή: olapaok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: