Ο Κώστας Πετρωτός αναλύει τα συν και τα πλην της πρεμιέρας του ΠΑΟΚ κόντρα στην Ξάνθη στο πρωτάθλημα, αλλά και την οπτική που χρησιμοποίησε στην κριτική του ο Λάζλο Μπόλονι μετά το ματς.
Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο έχει σημασία από ποια οπτική γωνία το βλέπεις. Ποιο είναι το κριτήριο με βάση το οποίο κάνεις την κριτική σου, τι είναι αυτό που προτάσεις.Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, συμφωνώ με τον Μπόλονι ότι τη μεγαλύτερη αξία, τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει το γεγονός ότι η εβδομάδα "έκλεισε" με μία ευρωπαϊκή πρόκριση και το πρώτο τρίποντό του στο πρωτάθλημα.
Ο “Δικέφαλος” ξεπέρασε αλώβητος τα ουκ ολίγα προβλήματα τραυματισμών και απουσιών που είχε και μπαίνει σε μία περίοδο ανασύνταξης με την ψυχολογία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Και μάλιστα, με τον Μπόλονι να έχει “κερδίσει” παίκτες μέσα από τα δύο δύσκολα τελευταία παιχνίδια με την Καρπάτι και την Ξάνθη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Μπαλάφα που άρπαξε τις δύο “κολλητές” ευκαιρίες από τα μαλλιά.
Τι άλλο μπορούμε να θεωρήσουμε ως κέρδος από την έως τώρα παρουσία του ΠΑΟΚ στα επίσημα παιχνίδια (τα τέσσερα ευρωπαϊκά και το ένα στη Superleague); Την ξεκάθαρη διάθεση που δείχνει η ομάδα-έργο Μπόλονι-να παίξει πιο επιθετικά (και με πρώτο βιολί τον Βιεϊρίνια που θα φλερτάρει φέτος με τις κορυφαίες θέσεις του πίνακα των σκόρερ) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδικά στο ματς με την Ξάνθη, στο οποίο δεν κρινόταν πρόκριση, φάνηκε ξεκάθαρα η επιθυμία του Ρουμάνου να εμφανίσει ένα σύνολο σαφώς πιο επιθετικό. Έντεκα τελικές προσπάθειες είχε ο “Δικέφαλος” κόντρα στους “Ακρίτες”, πολλές από τις οποίες προήλθαν από τα 37 συνολικά κλεψίματα (22 είχε η Ξάνθη) που έκαναν οι παίκτες του, απόρροια της τακτικής να πιέζουν πιο ψηλά απ' ότι συνήθως τον αντίπαλο.
Τα κενά που "απαιτούν" δουλειά
Πιο θεαματικός, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ, αλλά από την άλλη και πιο ευάλωτος αμυντικά. Δεκατρείς τελικές είχε η Ξάνθη, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο επικίνδυνες για την εστία του Κρέσιτς. Στα μετόπισθεν υπήρχαν κενά και δεν είναι απλή δικαιολογία η απουσία πέντε βασικών ποδοσφαιριστών (Γκαρσία, Κοντρέρας, Λάζαρ, Τσιρίλο, Ίβιτς), οι τέσσερις πρώτοι από τους οποίους, μάλιστα, έχουν καθοριστική συμβολή στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.
Ακόμη, όμως κι αν αγωνίζονταν κι αυτοί, δεν θα εξαφανιζόταν το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στη δεξιά πτέρυγα με τον Έτο να αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ανεπαρκής αμυντικά. Ο Μαρσελίνιο έκανε πάρτι με τον Βραζιλιάνο και η προβληματική αυτή εικόνα έκανε τους οπαδούς της ομάδας να αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν θα έρθει η ώρα ο Έτο να βρει απέναντί του τον “πυραυλοκίνητο” Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ.
Δεν ξέρω αν η αναμενόμενη απόκτηση του Νέλοσν Ρίβας μπορεί να δώσει λύση σ' αυτή τη θέση και όχι μόνο στο κέντρο άμυνας όπου υπάρχει πρόβλημα στα ψηλά, το σίγουρο, όμως, είναι ότι ο Μπόλονι προβληματίζεται έντονα, ασχέτως αν αποφεύγει να το λέει δημόσια. Ο 58χρονος τεχνικός πολύ θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του ακόμη ένα σέντερ φορ και ένα μέσο, αλλά και μία από τις δύο θέσεις να καλυφθεί μεταγραφικά, ικανοποιημένος θα είναι.
Κοντολογίς, το ποτήρι του ΠΑΟΚ γεμίζει σταθερά από την αρχή της περιόδου και το ζητούμενο είναι αν θα φθάσει κάποια στιγμή στα... πρόθυρα ξεχειλίσματος.
Υ.Γ. Ο διαιτητής Θάνος από τα Γρεβενά διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι της Τούμπα εξαιτίας των υβριστικών συνθημάτων που ακουγόταν από την κερκίδα, εφαρμόζοντας τον νέο αυστηρό πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ. Μετά το τέλος του αγώνα, σε συζητήσεις του με ανθρώπους του ΠΑΟΚ, υποσχόταν ότι το ίδιο θα κάνει και σε οποιοδήποτε άλλο γήπεδο βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση, ακόμη και στην περίπτωση που ακουστεί το γνωστό αντεθνικό σύνθημα που εξοργίζει κάθε υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο. Δεν μένει παρά να το δούμε στην πράξη.
Πηγή: sport24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου