Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"Καλό είναι να υπάρχει πίεση"...

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του ματς με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ οτι "η πίεση βοηθά τους παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση", ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.
"Καλό είναι να υπάρχει πίεση"...
«Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε βίντεο αγώνες της Μακάμπι. Δεν μπορούμε να πούμε πως ξέρουμε τα πάντα γύρω από την αντίπαλό μας, αλλά ξέρουμε τα σημαντικά πράγματα. Δεν ήμουν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Μακάμπι, αλλά ξέρω πως ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε. Όμως άλλη ομάδα είναι ο Ολυμπιακός και άλλη ο Παναθηναϊκός. Έχουμε κάνει καλή προετοιμασία και ήρθαμε εδώ με στόχο τη νίκη», τόνισε.
Όσο για την πίεση που υπάρχει στην ομάδα του μετά την αποτυχία στα προκριματικά του Champions League, o Πορτογάλος τεχνικός ανέφερε: «Είναι καλό να υπάρχει πίεση. Πάντα υπάρχει πίεση για νίκες σε μία ομάδα με ιστορία και μεγάλους στόχους. Αυτό βοηθά τους παίκτες να είναι συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση. Πιστεύω πως μπορούμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Έχουμε παίκτες που ξέρουν τι χρειάζεται. Ο κόσμος μας και ο Τύπος δεν έμεινε ευχαριστημένος από ό,τι συνέβη με την Οντένσε. Δεν είχαμε καλή απόδοση και η Οντένσε μάς απέκλεισε. Θα πρέπει την Πέμπτη να παίξουμε καλύτερα από ό,τι κόντρα στην Οντένσε. Είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».
O κόσμος ασχολείται περισσότερο με τον Κάστρο και το πώς χάθηκε από τον Παναθηναϊκό και λιγότερο με το παιχνίδι. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για το θέμα;
(Δεν απάντησε ο Φερέιρα και ζήτησε να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση).
-Είναι το οικονομικό, το αγωνιστικό, παίζονται πολλά σε αυτά τα ματς με την Μακάμπι. Που έχει βελτιωθεί η ομάδα από την Οντένσε μέχρι και τώρα; Θα δούμε κάτι διαφορετικό, ετοιμάζετε κάτι καινούργιο, επειδή θα έχετε και κάποιους παίκτες που δεν μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε με την Οντένσε;
«Δεν πρόκειται να πω κάτι νέο, σχετικά με όσα ισχύουν ήδη. Όλη η δουλειά που έγινε μέχρι τα ματς με την Οντένσε, έγινε έχοντας ως βάση την ομάδα της προηγούμενης σεζόν. Όμως, θα έλεγα ότι η ομάδα έκανε ότι μπορούσε να προκριθεί και ήταν καλύτερη. Κάποια ανεπίτρεπτα λάθη και ο περιορισμένος χρόνος προετοιμασίας μας οδήγησαν στο αποτέλεσμα που ξέρετε. Θα έλεγα λοιπόν ότι οι νέοι παίκτες που ήρθαν και στην στιγμή που ήρθαν, βρήκαν την ομάδα σε περίοδο προετοιμασίας ή και αγώνων. Μερικούς τους χρησιμοποίησα επειδή δεν είχα επιλογές.
Μην ξεχνάτε τον τραυματισμό του Λάζαρου. Επίσης, θέλαμε να βάλουμε την ομάδα σε μια νέα ρότα. Κάναμε τα πάντα, όμως δεν βρεθήκαμε να είμαστε τόσο ισχυροί όσο θα θέλαμε. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι τώρα είναι η ομάδα σε καλύτερη φάση, όμως μακριά από αυτό που θεωρώ ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν. Με την ένταξη καινούργιων παιδιών, όχι τη στιγμή που θα θέλαμε αλλά όταν ήρθαν, δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση.
Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Θα παίξουμε με σκοπό τη νίκη. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα είμαστε καλύτεροι. Δεν ψάχνω δικαιολογίες στις ήττες και δεν είμαι υπερφίαλος στις ήττες. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε έναν δρόμο δύσκολο. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Εγώ χτίζοντας και δίνοντας νέα φιλοσοφία προετοιμάζω την ομάδα με σκοπό την νίκη σε όλες τις διοργανώσεις.
Η δουλειά μου εδώ σαν προπονητής, είναι να πω ότι βρίσκομαι για να δουλέψω στον σύλλογο με παίκτες που εκτιμώ, αγαπώ, εμπιστεύομαι και με σκοπό την νίκη. Την περασμένη σεζόν το ίδιο προσπάθησα. Είναι δύσκολο βέβαια. Κάθε μέρα μαθαίνω το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχω σκοπό να αλλάξω τη νοοτροπία. Εάν δουλεύεις σοβαρά, με υπευθυνότητα και με αυστηρότητα, θα πετύχεις. Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι για να παίξω στην ομάδα πρέπει να το αξίζω. Σε μένα δεν μετράει το όνομα, αλλά η δυνατότητα που έχει κάθε παίκτης.
Εγώ, χρειάζομαι 20 παίκτες χωρίς τους τερματοφύλακες. Αυτούς χρειάζομαι για τους αγώνες. Και βεβαίως, αν έχεις τραυματίες το ιατρικό τμήμα μεριμνά ώστε να τους κάνει καλά. Ο στόχος μου είναι να παίζει η ομάδα έντονα και δυναμικά για να έχει καλά αποτελέσματα. Κι αυτό βέβαια δεν είναι μόνο θέμα των παικτών ως ονόματα, αλλά θέμα καλής σωματικής και φυσικής κατάστασης, καλού χαρακτήρα και καλής θέλησης. Όλοι πρέπει να δουλεύουμε με αυτό το σκεπτικό για το καλό του συλλόγου.
Αυτό που προσπαθώ να μεταφέρω στους παίκτες μου καθημερινά στην Παιανία είναι ότι για τη νίκη χρειάζεται σκληρή δουλειά. Μόνο τότε θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης. Με πολύ δουλειά, σκληρή και σοβαρή, πετυχαίνεις τα καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι στον Παναθηναϊκό τώρα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Αν αρχίσεις να λες δεν μπορώ να νικήσω ή άλλες τέτοιου είδους δικαιολογίες, τότε δεν θα τα καταφέρεις.
Εγώ, θέλω την επιτυχία με τη σκληρή δουλειά. Αν δεν καταφέρω να περάσω αυτά τα μηνύματα και αν δεν καταφέρω να περάσω την νοοτροπία, θα φύγω. Και η Παιανία και ο Παναθηναϊκός έχουν εξαιρετικές συνθήκες δουλειάς σαν σύλλογος. Οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και γνωρίζω πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη που έχω δουλεύοντας γι’ αυτό το σύλλογο. Κάθε μέρα δουλεύω σκληρά. Και δουλεύω για την νίκη. Με σοβαρότητα και χωρίς συμβιβασμούς. Έτσι είμαι εγώ και δεν αλλάζω.
Κι αν θέλουν όλοι να είναι νικητές και να κερδίζουν περισσότερες φορές απ’ ότι οι άλλοι, τότε πρέπει να κατανοήσουν ότι χρειάζεσαι πολύ δουλειά για την επιτυχία. Βέβαια στο ποδόσφαιρο και η τύχη παίζει τον ρόλο της. Αλλά μόνο η τύχη; Όχι. Αυτό που παίζει βασικό ρόλο είναι η σκληρή, σοβαρή και εντατική δουλειά. Αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που μιλάω για αυτό το θέμα. Δουλεύω καθημερινά για την επιτυχία και την νίκη. Και όπως δουλεύω εγώ γι’ αυτό, το ίδιο απαιτώ απ’ όλους. Ή τα καταφέρνω και πετυχαίνω, ή φεύγω. Διότι αυτή είναι η υποχρέωσή μου ως προπονητής».
Τους παίκτες του Παναθηναϊκού εκπροσώπησε ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ. «Η Μακάμπι είναι μία ομάδα με τεχνίτες παίκτες. Αγωνίζεται στην έδρα της και μπροστά στον κόσμο της, οπότε θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να παίξει καλά και να κερδίσει. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος για μας, αλλά θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να δείξουμε την αξία μας στο γήπεδο. Ο επαναληπτικός όμως θα είναι στην έδρα μας», ανέφερε ο Γάλλος αμυντικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: