Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Καπράλος: «Η Ελλάδα πάντα μετέχει στους Ολυμπιακούς»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλος, μίλησε στον Sentra 103,3 για τη συνάντηση της ΕΟΕ με τους προέδρους των ομοσπονδιών και τον ΓΓΑ, Παναγιώτη Μπιτσαξή και την πρόταση να πάει η Ελλάδα στο Λονδίνο μόνο με τον σημαιοφόρο:«Είπα κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Η Ελλάδα πάντα μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και είναι η μοναδική χώρα μαζί με την Αυστραλία που έχει πάει σε όλους. Μπορεί να έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα, να έχουμε άλλου είδους προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συνεχίζει και έχουμε το προνόμιο να μπαίνουμε πρώτοι στο στάδιο με την ελληνική σημαία που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση. Η Ελλάδα μπορώ να σας πω κατηγορηματικά θα πάει στους Ολυμπιακού Αγώνες και θα πάει με όλους τους αθλητές που θα καταφέρουν να προκριθούν».

Για την κατάσταση των ομοσπονδιών είπε:
«Υπάρχουν πρόεδροι ομοσπονδιών που είναι σήμερα χρεωμένοι όχι γιατί το θέλησαν οι ίδιοι, αλλά γιατί κάποιοι τους ενέκριναν προϋπολογισμούς και  προχώρησαν με αυτούς και έχουν κάνει έξοδα πάνω σε αυτούς και τώρα στο μέσο της χρονιάς τους λένε αυτά που σας είχαμε εγκρίνει δεν θα τα πάρετε και αν τα έχετε ξοδέψει θα πάτε φυλακή. Σε αυτό το σημείο έχουν δίκιο λοιπόν. Και όταν έρχονται προκρίσεις για τους αθλητές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, λένε δεν έχουμε λεφτά να στείλουμε τους αθλητές. Και αυτό είναι κάτι που επιμείναμε και είπαμε ότι κοιτάξτε δεν ξέρουμε από που θα κόψετε τα χρήματα, υπάρχουν τομείς να κόψετε χρήματα και να μειώσετε  τις σπατάλες αλλά για τους αθλητές που είναι να πάνε να δώσουν τον αγώνα τους για την πρόκριση  εκεί απαιτούμε χρήματα για να πάνε».
 
Οι προτάσεις που έκανε η ΕΟΕ: «Κανείς δεν ξεχνά και δεν παραγνωρίζει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα. Δεν έχουμε χρήματα για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις και όλοι λένε στον αθλητισμό θα τα βάλουμε; Και έχουν δίκιο. Ζητήσαμε όμως, από τον γενικό γραμματέα να κόψει τις σπατάλες που υπάρχουν και στον αθλητισμό. Έχουμε στρατούς υψηλόμισθων στη ΓΓΑ και στα στάδια, ας διώξουν το προσωπικό που πλεονάζει κι ας κόψουν τα ψεύτικα εκτός έδρας. Μην κόβουν όμως, από τον αμιγώς ερασιτεχνικό αθλητισμό. Σταματήστε να πληρώνετε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το επαγγελματικό μπάσκετ. Και να σημειώσουμε ότι ο αθλητισμός παίρνει το 0,2 του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας. Μην κόβουμε και από εκεί»

Για την ολυμπιακή προετοιμασία: «Πήγε σχετικά καλά. Η ΕΟΕ, παρότι η πολιτεία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ, εξασφάλισε μία μεγάλη χορηγία από τον ΟΠΑΠ και τον ευχαριστούμε γιατί στάθηκε στυλοβάτης στον ελληνικό αθλητισμό και για πρώτη χρονιά φέτος δίνει χρήματα και μοιράστηκαν όλα για την ολυμπιακή προετομασία. Εξασφαλίσαμε επίσης πολλά χρήματα από ανεξάρτητους χορηγούς, όχι του κράτους, αλλά και την υποτροφία της ΔΟΕ. Αυτά τα χρήματα ήταν ανακούφιση για τις ομοσπονδίες, αλλά δεν είναι απεριόριστα. Τους καταλαβαίνω τους προέδρους γιατί παρόλο που τα χρήματα πρέπει να πάνε στην ολυμπιακή προετοιμασία, όταν δεν έχει να πληρώσει μισθούς ή το ασφαλιστικό ταμείο μερικές φορές βάζει το χέρι στο μέλι που είναι τα χρήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας τα δίνει προσωρινά για αυτές τις ανάγκες και περιμένει να τα πάρει μετά για να τα επιστρέψει”.

Για την συνάντηση του ΓΓΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή και των αθλητών κι αν προέκυψε κάτι, είπε: 
«Να ευχαριστήσουμε τον ΓΓΑ γιατί μίλησε ωραία, ρεαλιστικά. Και αυτός είναι υποχρεωμένος να υπακούσει και να κάνει τον κακό. Ήταν σημαντικό που άκουσε τα προβλήματα και την αγωνία που εκπέμπει όλος ο αθλητικός κόσμος της χώρας και είναι κοινή. Χθες κάναμε έκτακτη ολομέλεια, μετά καλέσαμε και τους προέδρους των ομοσπονδιών και όταν ζήτησαν να έρθουν και οι αθλητές και οι προπονητές και οι εργαζόμενοι των ομοσπονδιών, είπα ας έρθουν. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Έχουμε κοινή αγωνία ο καθένας από το πόστο του».

Για τα προνόμια των αθλητών:
«Όσα είπαν οι αθλητές πρέπει να προβληματίσουν την πολιτεία. Είπαμε ανοιχτά ότι δεν είναι όλα οικονομικά τα θέματα. Μην τους αφαιρείτε τα κίνητρα. Να επαναφέρετε αυτά που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, αυτά που έχουν σχέση με το να μπορεί να μπει ένας καλός αθλητής στο Πανεπιστήμιο. Τι θα πάθει δηλαδή η ελληνική παιδεία. Αν είναι κούτσουρο δεν θα βγάλει το πανεπιστήμιο, αλλά δώστε του αυτό το κίνητρο. Και μην αναγκάζετε τους πολύ λίγους αθλητές, που είναι στην ολυμπιακή ομάδα να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών για να κάνουν προετοιμασία. Υπάρχουν κάποια πράγματα απλά που δεν κοστίζουν οικονομικά. Χρειάζεται κοινή λογική και να καθίσει κάποιος να το κάνει».

Για τους Ολυμπιονίκες που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις:
«Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώνει για πάντα έναν αθλητή που έφερε μια επιτυχία και είναι 35 χρόνια αργόμισθος. Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά τα κίνητρα γίνανε για να μπορούμε από τη μια μεριά να ευχαριστήσουμε τον αθλητή για τις επιτυχίες του, από την άλλη όμως για να συνεχίσει να είναι μέσα στον αθλητισμό. Όταν σταματάει τον αθλητισμό πρέπει να επιλέξει. Η πολιτεία του έχει δώσει τη δυνατότητα να μπεί στο Δημόσιο, αλλά πρέπει να επιλέξει. Μην φτάνουμε σε υπερβολές, γιατί και με τα κίνητρα είχαν γίνει υπερβολές. Σε άθλημα που δεν υπάρχει στο χάρτη, ερχόταν κάποιος τρίτος στους τέσσερις και έπαιρνε όλα αυτά τα προνόμια. Έγιναν και πολλά λάθη. Όταν γίνονται όμως, λάθη τα διορθώνεις και δεν καταργείς τελείως όλο το μέτρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: