Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες «βόμβες» Πάγκαλου!!

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος παραχώρησε συνεντεύξεις στις ελβετικές εφημερίδες Tribune de Geneve και 24 Heures.

Σε αυτές αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από τα νέα μέτρα μέχρι την πώληση της ΔΕΗ, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του με την εξαίρεση της Εκκλησίας από τη φορολόγηση.

Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις που θα καταργηθούν «όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις» θα είναι 70.000 ενώ υποστήριξε ότι εάν το συνδικάτο εργαζομένων της ΔΕΗ αντιταχθεί στο θέμα του φόρου επί των ακινήτων, «τότε θα λογοδοτήσει».
Κατάργηση 70.000 θέσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις

Ο κ. Πάγκαλος στην συνέντευξη του με τίτλο «Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν, ακόμη και η Εκκλησία», αναφέρεται στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τονίζει ότι δεν υπήρξε ρήξη ή αναθεώρηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αλλά μία καθυστέρηση από πλευράς μας και μία απογοήτευση από την άλλη.

Η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί και μας έχει στερήσει έσοδα αναφέρει ο κ. Πάγκαλος σημειώνοντας ότι «υπάρχουν επίσης πολιτικά εμπόδια στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, που έχει φουσκώσει το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη βασική αιτία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με το νόμο Πεπονή, το κόμμα μας έκανε ένα βήμα προς την κατάργηση της εξαγοράς ψήφου με αντάλλαγμα την απασχόληση στο δημόσιο. Πρέπει να συνεχίσουμε (προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά η πίεση είναι μεγάλη και εντός του σοσιαλιστικού κόμματος».

Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνει την κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας ο κ. Πάγκαλος απαντά ότι «το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις».

Έντονη κριτική στους αυτοαπασχολούμενους
Όσο για την κριτική από τους Έλληνες αυτοαπασχολούμενους ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση, γιατί διόγκωσαν υπέρμετρα το δημόσιο τομέα ο κ. Πάγκαλος σημειώνει ότι «και αυτοί ζουν από το κράτος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πελάτες τους και επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Π.χ. οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Έτσι όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων. Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. ο ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι «ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;». Αυτό πρέπει να αλλάξει..» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Κυρώσεις για την αντίσταση κατά του φόρου στα ακίνητα
Ο κ. Πάγκαλο, σχολιάζοντας τη στάση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο θέμα της είσπραξης του τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, λέει ότι «αν το συνδικάτο αντιταχθεί στην πολιτική της Κυβέρνησης και στους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη».
Φυσιολογικό να πληρώσει η Εκκλησία

Στη διαπίστωση των Ελβετών δημοσιογράφων ότι θα φορολογηθούν ακόμα και οι άνεργοι και οι ανάπηροι, «αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πληρώσει» ο κ. Πάγκαλος δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με αυτή την εξαίρεση: «Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ’ αυτό».

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πώληση της ΔΕΗ
Τέλος, ερωτηθείς για τις επικρίσεις των αγανακτισμένων ότι η κυβέρνηση ξεπουλά επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όταν η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ χαμηλή ο κ. Πάγκαλος παραδέχεται ότι «δεν είναι η καλύτερη στιγμή. Η χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό, είναι στο δέκατο της αξίας της ακίνητης περιουσίας της. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό. Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας, θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον».-


Πηγή Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: