Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

O ρόμβος που... μεταμορφώνει την ΑΕΚ

Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, όπως είχε πει άλλωστε ο ίδιος ο Μανόλο Χιμένεθ, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, λίγες μέρες αφότου είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Γράφει ο Μ. Βογιατζάκης.
Ο ρόμβος που... μεταμορφώνει την ΑΕΚ
Ξαφνικά λοιπόν δεν έγινε κάποιο ...θαύμα και η Ένωση παρουσίασε στην Ξάνθη ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με τα τρία προηγούμενα επίσημα παιχνίδια. Απλά ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε για πρώτη φορά φέτος το σύστημα με το οποίο πέρυσι ο δικέφαλος πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις του. Αυτό που όπως φαίνεται ταιριάζει στην Ένωση, με βάση τις ικανότητες των ποδοσφαιριστών που διαθέτει.
Το 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Θα μου πείτε, με το συγκεκριμένο σύστημα δηλαδή η ΑΕΚ δεν πρόκειται να ξαναχάσει; Εννοείιται πως δεν εννοώ αυτο. Δεν είναι το σύστημα αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά από μόνο του. Με βάση όμως το ρόστερ που διαθέτει κάθε ομάδα, τις ικανότητες των παικτών και τη δουλειά που γίνεται στις προπονήσεις, διαμορφώνεται μια αγωνιστική ταυτότητα κι έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος. Στα Πηγάδια ο Χιμένεθ έκανε πολλούς, τουλάχιστον να ...προβληματιστούν με την αρχική ενδεκάδα που επέλεξε, αφήνοντας εκτός τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή της ομάδας έως τώρα, Λεονάρντο, τον πιο ακριβοπληρωμένο άσσο της ομάδας, Γκουντγιόνσεν και τον παίκτη που αποτελεί δική του επιλογή, Χοσέ Κάρλος. Αντίθετα επέλεξε στο αρχικό σχήμα τον Γκερέϊρο, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο ρόστερ, επειδή δεν βρήκε ομάδα πρόθυμη να καλύψει το συμβόλαιό του.
Κι όμως ο Βραζιλιάνος τον δικαίωσε απόλυτα με την απόδοσή του, αλλά και κατά κάποιο τρόπο τον "εξέθεσε", αφού μέχρι και το συγκεκριμένο ματς δεν είχε λεπτό συμμετοχής. Ο Ισπανός ναι μεν κατά κάποιο τρόπο ρίσκαρε μ' αυτές τις επιλογές, αλλά κατάφερε να αιφνιδιάσει απόλυτα τον Ουζουνίδη, ο οποίος είναι δεδομένο ότι περίμενε μια ...άλλη ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο. Με την επαναφορά του ρόμβου στη μεσαία γραμμή η Ένωση έδειξε σαφώς βελτιωμένη και πιο συμπαγής στο κέντρο, με τον Βάργκας να κάνει ό, τι θέλει στο γήπεδο και να δίνει την εντύπωση ότι είναι ο παίκτης που έλειπε από τη μεσαία γραμή της ομάδας. Δίπλα του, Μάκος και Γκέντσογλου έτρεξαν πολύ και βγήκαν κερδισμένοι από τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες, έχοντας κόντρα και τον ισχυρό άνεμο οποίος δυσκόλευε τις προσπάθειές τους.
Στην επίθεση ο Λυμπερόπουλος έκανε τη διαφορά με την παρουσία του, ενώ ο Μπέλεκ αν και έμεινε ξανά μακριά από το γκολ, για δεύτερο συνεχόμενο ματς μοίρασε ασίστ σε συμπαίκτη του. Στα μετώπισθεν, ο Γιάννης Κοντοές έδειξε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία που του έδωσε ο Χιμένεθ. Ο Αραμπατζής ευθύνεται στο πρώτο γκολ, αλλά στο 2-1 κράτησε το σκορ ενεργώντας σωστά και άμεσα στο τετ α τετ με τον Μαρκόφσκι. Μοναδικό μελανό σημείο στην αναμέτρηση για την ΑΕΚ, τα λάθη στο κέντρο της άμυνας, τα οποία στοίχησαν δύο γκολ στα τελευταιά λεπτά και κράτησαν "όρθια" την Ξάνθη στη διεκδίκηση της νίκης.
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: