Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκη σημαίνει πρόκριση!!

Η Σλοβενία βρίσκεται στο δρόμο μας με την έναρξη του δεύτερου γύρου, δεν είναι τολμηρό όμως να πούμε πως όλο το Ευρωμπάσκετ παίζεται απέναντι στον Λάκοβιτς και την παρέα του για την Εθνική μας.

Νίκη σημαίνει πρόκριση
Γράφει ο Γιάννης Νάτου.
Σε αυτό το σημείο, οι υπολογισμοί κάνουν κουμάντο. Πέρα απ' τη διάθεση που μας διακρίνει ολοένα και περισσότερο, να παίξουμε δηλαδή το μπάσκετ που ξέρουμε και μπορούμε, υπάρχει και η σκοπιμότητα. Αυτή υπαγορεύει νίκη και μόνο νίκη κόντρα στους Σλοβένους, ώστε να χρειαζόμαστε άλλη μία επικράτηση απέναντι στην αποδυναμωμένη λόγω τραυματισμού του Ζάζα Πατσούλια, Γεωργία, για να προκριθούμε. Το concept αυτό είναι, να πάμε στον έναν κι έξω αγώνα, στον προημιτελικό, να παρουσιαστούμε ως αουτσάιντερ και να τα παίξουμε όλα για όλα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, αυτή η Εθνική δεν είναι έτοιμη για μετάλλιο κι αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους διεθνείς μας. Κανείς δεν τους περιμένει!
Νίκη, λοιπόν, με Σλοβενία ώστε να μην περιμένουμε τους Ρώσους για να ρεφάρουμε. Η αποστολή μας μόνον εύκολη δεν είναι κι αυτό, επειδή οι Σλοβένοι έχουν τα τελευταία χρόνια την ίδια ομάδα, άρα μεγάλη ομοιογένεια, βρίσκονται με κλειστά μάτια. Η δύναμη πυρός τους είναι το εκρηκτικό παιχνίδι του Ζόραν Ντράγκιτς των Φίνιξ Σανς, το τρίποντο του Γιάκα Λάκοβιτς, το οργανωτικό πνεύμα του Λάζλο Όζμπολτ που τον θυμόμαστε από την Ολύμπια Λουμπλιάνας, και βέβαια, οι δυο ψηλοί. Εράζεμ Λόρμπεκ και Μίρζα Μπέγκιτς συνθέτουν ένα δίδυμο που υπολογίζει ιδιαίτερα κι όχι άδικα, ο Ηλίας Ζούρος. Εκεί, οφείλουμε να φανούμε ιδιαίτερα δυνατοί.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι Σλοβένοι στερούνται βοήθειας από τον πάγκο, μιας και ο Γκόραν Ντράγκιτς είναι εξαιρετικός αρπάζοντας από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε φέτος, ενώ οι Σμόντις, Σλόκαρ και Ούντριχ προσφέρουν τόνους εμπειρίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα φέτος και δείχνει να έχει εκμοντερνιστεί. Αλλά... το χούι, φεύγει;
Όχι πως δεν έχει τρωτά σημεία η πρώτη μας αντίπαλος. Το κυριότερο αφορά στην πίεση, αν πάρουμε το πάνω χέρι στο σκορ και καταφέρουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας, τότε μπορεί να λυγίσουν. Από την άλλη, και πίσω να βρεθούμε, αν πλησιάσουμε στο τέλος, αυξάνονται οι πιθανότητές μας, και το ' 9 τους κερδίσαμε στον πόντο και το ' 7 με απίστευτη ανατροπή. Ναι, υποψιασμένοι θα είναι οι Σλοβένοι, Παπαλουκάς δεν υπάρχει στην Εθνική, υπάρχουν όμως ο Ζήσης και δυο – τρεις άλλοι για να κάνουν τη δουλειά.
Η νίκη μπορεί να βασιστεί στον έλεγχο των ριμπάουντς, την περιφερειακή άμυνα ώστε να εμποδιστεί το τρίποντο και, κυρίως, η πάσα σε κατάλληλο σημείο στον Λόρμπεκ, και βέβαια στην ευστοχία μας στα μακρινά σουτ. Αν έρθει η επιτυχία, θα μας επιτρέψει να κάνουμε παιχνίδι και, κυρίως, να μην αγχωθούμε, προνόμιο μοναδικό σε αυτήν τη φάση.
Ευτυχώς, παίζουμε καλά με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, δεν χρειάζεται ωστόσο, να προκαλούμε διαρκώς την τύχη μας.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: