Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Τα γαϊδούρια και τα άχυρα!!

O Νίκος Παπαδογιάννης γράφει ότι ο Παναθηναϊκός βγήκε ευνοημένος από την κλήρωση-τερατούργημα της Ευρωλίγκας, ενώ θεωρεί τον Ολυμπιακό αουτσάιντερ.

Τα γαϊδούρια και τα άχυρα
H κλήρωση της β’ φάσης της Ευρωλίγκας μοιάζει με φεστιβάλ ελληνοτουρκικής (λυκο)φιλίας. Στον Όμιλο του Ολυμπιακού διαγκωνίζονται οι 2 από τις 3 ομάδες της Πόλης που θα διοργανώσει το φάιναλ-φορ, ενώ σε αυτόν του Παναθηναϊκού τέθηκε επικεφαλής η τρίτη. Απομένει να δούμε ποιος θα είναι ο …εμπρηστής και ποιος θα δρομολογήσει σχέδιο αποσταθεροποίησης.
Φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας θα πουν οι ρομαντικοί, ειδικά εκείνοι που θυμούνται το τουρνουά των Δύο Εθνών που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με παράλληλη συμμετοχή ΠαναθηναΪκού και Ολυμπιακού. Φεστιβάλ ισπανοϊσπανικής βλακείας, θα απαντήσουν οι κυνικοί.
Τι σόι κλήρωση είναι αυτή, που στρίμωξε 3 ισπανικές ομάδες στον ίδιο Όμιλο; Πόσο δύσκολο μωρέ είναι να χωρισετε δύο γαϊδουριών άχυρα; Τι δουλειά έχουν οι γειτόνισσες Εφές και Γαλατασαράι στον ίδιο Όμιλο;
Πάλι καλά που δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό ή η ΤΣΣΚΑ με την Ούνιξ Καζάν. Οι δύο τελευταίες συμπληρώνουν το σκηνικό των ελληνικών Ομίλων, με ιταλοελληνική γαρνιτούρα αλα-μιλανέζα.
Η επιστροφή του Αντώνη Φώτση στο ΟΑΚΑ, στα μέσα του Φλεβάρη, σηματοδοτεί το μοναδικό πραγματικά αγαπησιάρικο ραντεβού του Τοp-16. Είναι τυχαίο ότι πέφτει την εβδομάδα του Αγίου Βαλεντίνου;
Αν πρώτος στόχος είναι το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ, ο δρόμος του Παναθηναϊκού είναι από σήμερα φωτισμένος. Η κληρωτίδα της β’ φάσης τον κράτησε μακριά όχι μόνο από τη Μπαρτσελόνα, αλλά και από τη Ρεάλ. Η Φενέρμπαχτσε ήταν η προτιμότερη «επικεφαλής» Ομίλου, μία ή περισσότερες κλάσεις κατώτερη από τις άλλες τρεις. Η εκστρατεία της πρεμιέρας στο Μιλάνο μπορεί να βάλει τον Παναθηναϊκό σε τροχιά διάκρισης ή να γεμίσει το μονοπάτι του με λακκούβες. Το ταξίδι στο Καζάν, όμως, πέφτει την καταλληλότερη στιγμή: την τελευταία αγωνιστική, όταν η (καλή αλλά λίγη) Ούνιξ θα κουνάει μελαγχολική το μαντήλι του αποχαιρετισμού στην Ευρωλίγκα. Μάλλον.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους «πρασίνους» είναι το ζευγάρωμα που τους περιμένει στα πλέι-οφ. Το τελευταίο εμπόδιο πριν την Κωνσταντινούπολη θα είναι μία από τις Μπαρτσελόνα, Μακάμπι. Το περυσινό κατόρθωμα απέναντι στους «μπλαουγράνα» αποτελεί φυσικά πυξίδα, αλλά τα θαύματα συμβαίνουν σπάνια. Το βέβαιο είναι ότι ουδείς τον θέλει για αντίπαλο στα προημιτελικά. Ειδικά οι Καταλανοί ακούνε πράσινο και φτύνουν στον κόρφο τους.
Ο Ολυμπιακός καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στο μεγαθήριο με την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στο πάλκο. Δυστυχώς για τους «ερυθρόλευκους», ο αγώνας δεν θα γίνει στη Μόσχα αλλά στο Φάληρο, εκεί όπου οι ήττες πονάνε. Θα είναι ετοιμοπόλεμος ο Βασίλης Σπανούλης για να σύρει το χορό; Θα ενισχυθεί η ομάδα; Θα προφτάσει να ξαναβρεί ρυθμό; Το 5-0 του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ αποτελεί ευπρόσδεκτη πηγή αισιοδοξίας, αλλά το 10-0 της ΤΣΣΚΑ κόβει τα ποδάρια.
Αλλά ποια ΤΣΣΚΑ θα λανσάρουν Καζλάουσκας και Σφαιρόπουλος στο παλαιό τους σπίτι; Το αίνιγμα Κιριλένκο παραμένει άλυτο, χωρίς να φαίνονται στον ορίζοντα εξελίξεις. Μπορεί η 18η του Γενάρη να τον βρει ακόμη κάτοικο Μόσχας. Με τη βαλίτσα ενδεχομένως γεμάτη.
Όταν ξεμπερδέψει με την ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός θα πάει στην Πόλη για να ψάξει ένα μεγάλο διπλό απέναντι στην επικίνδυνη Γαλατασαράι. Αμέσως μετά, τον περιμένει διπλή αναμέτρηση με την Έφες Πίλσεν και «καπάκι» το μαρτυρικό ταξίδι στη Μόσχα. Πώς να αντέξει ο χλιαρός φετινός Ολυμπιακός τόσες δοκιμασίες;
Εάν φτάσει στους 8, πάντως, θα κονταροχτυπηθεί με αντίπαλο βατό. Η Ρεάλ, η Σιένα, η Μάλαγα και η Μπιλμπάο είναι ομάδες που μπορεί να νικηθούν, ακόμα και αν έχουν με το μέρος τους το πλεονέκτημα της έδρας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να ανοίξει την Κερκόπορτα της Πόλης με νίκες εκτός έδρας. Υπενθυμίζω ότι φέτος έχει ρεκόρ 1-4 εκτός Φαλήρου.
Συμπερασματικά, οφείλω να πω ότι μπίλια της κλήρωσης κάθισε σήμερα στο πράσινο. Εάν προκριθεί μία ελληνική ομάδα στο φάιναλ-φορ του Μαϊου, αυτή θα είναι εκτός απροόπτου ο συνήθης Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός εμφανίζεται πλέον ως μακρυνό αουτσάιντερ, ενώ ο πρωταθλητής Ευρώπης θα πρέπει να θεωρηθεί φαβορί για μία θέση στα ημιτελικά.
Αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση. Είδηση θα ήταν το αντίθετο.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: