Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Can’t stop Ροζίτσκι!!

Το αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι Red Hot Chili Peppers! Ίσως βάλει όρο στο συμβόλαιο να έχει VIP εισιτήρια, εάν έρθει στον Ολυμπιακό! Ποιος είναι ο Τόμας Ροζίτσκι.


Can’t stop Ροζίτσκι!

1. Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1980 στην Τσεχία, γιος του Γίρι και της Εύα. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής στην Σπάρτα Πράγας, όπου έγινε γνωστός και ο Τόμας, ενώ και ο αδελφός του ήταν ποδοσφαιριστής με αξιοπρόσεχτη καριέρα. Έπαιξε μεταξύ άλλων σε Μπρέγκενζ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Σπάρτα Πράγας, όμως οι τραυματισμοί τον ανάγκασαν να παρατήσει την καριέρα του.

+1! Στην Τσεχία είναι σούπερ σταρ όχι μόνο για την επαγγελματική του επιτυχία, το όνομα που έχει φτιάξει διεθνώς και την καριέρα του, αλλά και για τη σχέση του. Παρότι δεν είναι παντρεμένος, είναι εδώ και σχεδόν μια πενταετία μαζί με την Ράντκα Κοτσούροβα, αναπληρωματική Μις Τσεχία του 2002 και πασίγνωστο μοντέλο στη χώρα.

2. Η καριέρα του άρχισε να εκτοξεύεται από το 2001, όταν η Ντόρτμουντ δαπάνησε 14,5 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του, ειδικά τα πρώτα χρόνια εκτόξευσαν την τιμή του, με την Ίντερ να προσφέρει τον Ιανουάριο του 2002, δηλαδή έξι μήνες μετά, 50 εκ. ευρώ για να τον πάρει στο Μιλάνο. Η διοίκηση της Μπορούσια αρνήθηκε με την αιτιολογία ότι ο Τόμας είναι η καρδιά της ομάδας.

+2! Εκτός από τις επιτυχίες στον αγωνιστικό χώρο, είχε τα... τυχερά του και έξω από το γήπεδο. Παρότι δήλωνε ότι τον ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και όχι οι σχέσεις, είχε χαρακτηριστική πέραση στον γυναικείο πληθυσμό και ειδικότερα στις νεανικές ηλικίες. Στην Γερμανία τον παρομοίαζαν με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. «Ο στόχος μου είναι να μείνω στην ιστορία ως τέλειος ποδοσφαιριστές. Η σύγκριση με ένα ποπ ή κινηματογραφικό είδωλο όπως ο Ντι Κάπριο, δεν με ενδιαφέρει. Είναι κάτι εντελώς εκτός θέματος για μένα».

3. Το πρώτο παρατσούκλι που του έδωσαν όταν πήγε στη Γερμανία ήταν «σνίτσελ», λόγω της αδύνατης σωματοδομής του, ωστόσο σύντομα έφτασε να είναι ο δικός τους, «μικρός Μότζαρτ». Στο Ντόρτμουντ έκαναν το τέλειο δίδυμο μαζί με τον φίλο του και συμπατριώτη του Γιαν Κόλερ, με τον έναν να δημιουργεί και τον άλλο να εκτελεί. Έζησαν την ακμή, με την κατάκτηση ενός τίτλου και τον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά και την παρακμή όταν τα οικονομικά προβλήματα της Μπορούσια την ανάγκασαν να χάσει ό,τι πιο ποιοτικό είχε.

Ο Τόμας Ροτζίσκι δέχτηκε προτάσεις απ’ τις περισσότερες και μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες (σ.σ. Ίντερ, Ρεάλ, Τσέλσι,) , ωστόσο η Ντόρτμουντ ήταν εκείνη που είχε πάντα τον τελευταίο λόγο. Το γυαλί ανάμεσα στον παίκτη και τον σύλλογο ράγιδε, όταν η γερμανική ομάδα επέλεξε να πουλήσει ουσιαστικά τα δικαιώματά του σε έναν μάνατζερ. «Ούτε εγώ δεν μπορούσα να καταλάβω πως έγινε αυτό, αλλά ήταν πολύ περίεργη και δύσκολη η κατάσταση. Μετά από κάτι τέτοιο νιώθεις προδομένος και δεν θα μπορούσα να νιώθω καλά με την ομάδα μου. Και φαινόταν. Δεν είμαι από τους τύπους που πάω σ’ έναν αγώνα και λέω «όχι πάλι!». Παίζω με την καρδιά μου και όταν δεν το ένιωθα πια, όλοι μπορούσαν να το καταλάβουν».

+3! Ο μεγαλύτερός του στόχος ήταν να παίξει στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ένα ταξίδι που έκανε σε ηλικία 14 ετών για να δει τον αδελφό του στη μαδριλένικη ομάδα, τον έκανε να δεθεί με την ισπανική ομάδα και να ονειρεύεται την ημέρα που θα παίξει εκεί. Η Ατλέτικο ήταν πολύ κοντά στην απόκτησή του το 2006, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία με την Μπορούσια!

4. Εκείνοι που κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία ήταν οι «κανονιέρηδες» και ο Αρσέν Βενγκέρ. Το ποσό δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο εικάζεται ότι ήταν κοντά στα 10 εκ. ευρώ με την Άρσεναλ να τον αποκτά το καλοκαίρι του 2006. Άφησε το νούμερο «10» που τον είχε καθιερώσει στη Γερμανία και στην Εθνική ομάδα και επέλεξε το «7», με το οποίο θα έκανε μια καινούρια καριέρα στην Αγγλία. «Αυτή η μεταγραφή για μένα είναι σα να κέρδισα το ΛΟΤΤΟ. Πήγα στην ομάδα, η οποία μαζί με την Μπαρτσελόνα παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη».

Το πρώτο κομμάτι στο οποίο έπρεπε να αντεπεξέλθει ήταν να καλύψει το κενό του Ρομπέρ Πιρές, αφού αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του και επέλεξε και τον αριθμό του. «Όταν πήγα στη Ντόρτμουντ ήμουν η πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της και τώρα είμαι αρχηγός της Εθνικής Τσεχίας. Η πίεση είναι κάτι συνηθισμένο για μένα. Ξέρω, όμως, ότι δεν θα είναι εύκολο να καλύψω το κενό του Πιρές».

+4! Τα όνειρά του απ’ όταν ήταν παιδί είχαν σχέση με το ποδόσφαιρο. Δεν ήταν, όμως, η μόνη του αθλητική δραστηριότητα. Μέχρι να επιλέξει ότι θα ακολουθήσει επαγγελματικά τον δρόμο του πατέρα του και του μεγάλου του αδελφού, ο Τόμας Ροζίτσκι έπαιζε χόκεϊ και, όπως λέει, ήταν και καλός. «Είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία και ήμουν 50% ποδόσφαιρο και 50% χόκεϊ. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ ότι θα έκανα ένα κανονικό επάγγελμα, αλλά αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής, νομίζω θα ήμουν επαγγελματίας σε κάποιο άλλο σπορ. Κι αν όχι χόκεϊ, τότε ίσως τένις, το οποίο επίσης είχα δοκιμάσει ως παιδί».

5. Ο πρώτος χρόνος στην Άρσεναλ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος σε προσωπικό επίπεδο, ενώ τον Δεκέμβριο θα κέρδιζε και το βραβείο του καλύτερου Τσέχου παίκτη για το 2006. Ήταν η δεύτερη φορά στην καριέρα του που θα το κατακτούσε, μετά το 2002, χρονιά που πανηγύρισε την κατάκτηση της Μπουντεσλίγκα. Τα προβλήματα για τον Τσέχο μέσο θα ξεκινούσαν τον Ιανουάριο του 2008. Κόντρα στην Φούλαμ, στις 19/1 θα χτυπήσει στο γόνατό του, ωστόσο μια εβδομάδα αργότερα, σε ματς με τη Νιουκάστλ αυτή τη φορά θα αγωνιστεί κανονικά. Το πρόβλημα θα μεγαλώσει και μια ατελείωτη περιπέτεια θα ξεκινήσει για τον Τόμας Ροζίτσκι.

Η διάγνωση θα είναι ρήξη συνδέσμων στο γόνατο και κάθε επιδίωξη επιστροφής, έφερνε και νέο τραυματισμό. «Ήταν πολύ δύσκολα. Όταν κάνεις δύο εγχειρήσεις και συνεχίζεις να νιώθεις έναν διαρκή πόνο, φυσικά και περνάει απ’ το μυαλό σου ότι δεν θα παίξεις ξανά. Έκανα μέσα σε μερικούς μήνες, όσες ακτινογραφίες δεν κάνουν άλλοι άνθρωποι σε όλη τους τη ζωή». Ο εφιάλτης του τελείωσε 14 μήνες μετά, αφού είχε χάσει το Euro 2008 και όλη τη σεζόν 2008-09 με την Άρσεναλ. Ξεκίνησε προπονήσεις τον Μάιο, έκανε προετοιμασία, ωστόσο έπαιξε ξανά σε αγώνα στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009.

+5! Στη διάρκεια της αποθεραπείας του και της προσπάθειας να ξεπεράσει τον τραυματισμό του, ο Τόμας Ροζίτσκι στράφηκε στη μουσική. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα όταν είδε ένα show στην τηλεόραση και του φάνηκε ενδιαφέρον. «Μ’ αρέσει πάρα πολύ να παίζω, αλλά δεν είμαι και τόσο καλός, μαθαίνω ακόμα», έλεγε εκείνη την εποχή. «Η κιθάρα έγινε το χόμπι μου... Στη διάρκεια που ήμουν τραυματίας έπρεπε κάπως να απασχολώ το μυαλό μου για να μην τρελαθώ. Χρειάζεται, όμως, πρακτική και εξάσκηση, δεν είναι εύκολο να μάθεις». Τον Δεκέμβριο του 2010, στην απονομή του επάθλου για τον καλύτερο Τσέχο παίκτη εμφανίστηκε στη σκηνή με τον συμπατριώτη του ροκ σταρ Λου Φάνακεν Χέιγκεν.

6. Όσο κι αν θα το ήθελε ο ίδιος ή ο Αρσέν Βενγκέρ, ο Τόμας Ροζίτσκι δεν ήταν ποτέ ο ίδιος παίκτης. Εμφάνιζεται συχνότατα μυϊκούς τραυματισμούς και οι 18 μήνες που έμεινε μακριά
από ανταγωνιστική δράση άφησαν τα σημάδια τους στο σώμα του. Έχασε μέρος από την εκρηκτικότητά του, την ταχύτητά του και δεν κατάφερε να καθιερωθεί ξανά στους βασικούς της Άρσεναλ. Τουλάχιστον, όχι σε διάρκεια. Παρόλα αυτά, το 2010 υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με τους «κανονιέρηδες» για 2,5 ακόμα χρόνια, δηλαδή ως το καλοκαίρι του 2012.

«Νιώθω σαν στο σπίτι μου από τότε που έφτασα στην Άρσεναλ και πιστεύω ότι σύντομα θα πετύχουμε κάτι πολύ μεγάλο», έλεγε ο ίδιος τότε, ενώ ο Βενγκέρ εξήρε την προσωπικότητα του παίκτη του. «Έχω μιλήσει πολλές φορές για την κλάση και τη συνεισφορά του Τόμας, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και εκτός. Πιστεύω ότι το νέο συμβόλαιο αντανακλά όσα έχω πει».

+6! Το πρώτο είδωλο που είχε, απ’ τη στιγμή που ο πατέρας του ως αριστερό μπακ μάλλον δεν τον ενέπνεε και πολύ,ήταν ο Λόταρ Ματέους, παρακολουθώντας το μουντιάλ του 1990. Μεγαλώνοντας, άλλαξε εικόνες... «Είναι δύσκολο να συγκρίνω τον εαυτό μου με κάποιον και να πω ότι θέλω να του μοιάσω, ωστόσο όταν ήμουν μικρότερος πραγματικά θαύμαζα τον Ζινεντίν Ζιντάν για την ποδοσφαιρική του ευφυΐα. Ήταν σαν καλλιτέχνης μέσα στο γήπεδο». Ο ίδιος παρότι δεν έχει πρόβλημα να παίζει είτε αριστερά, είτε δεξιά στο γήπεδο, δηλώνει ότι προτιμά τον κεντρικό άξονα.

7. Παράλληλα με το συλλογικό κομμάτι, ο Τόμας Ροζίτσκι έχει κάνει σπουδαία καριέρα στην Εθνική ομάδα της χώρας του. Διεθνής σε όλες τις μικρές Εθνικές, προωθήθηκε κι έκανε ντεμπούτο στην Αντρών πριν κλείσει τα 20 του χρόνια και εκπροσώπησε την Τσεχία στα Euro 2000 και 2004, όπως και στο Μουντιάλ του 2006. Η καλύτερή του στιγμή και παράλληλα μια από τις πιο δύσκολες ήταν ο αποκλεισμός από τον τελικό το 2004 από την Ελλάδα, ενώ από το 2006 και την αποχώρηση του Πάβελ Νέντβεντ πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Έχει να παίξει με την Εθνική του ομάδα από τον περασμένο Φεβρουάριο και το φιλικό με την Κροατία.

+7! Το όνομά του είχε μπλεχτεί σε σκάνδαλο στην Τσεχία το 2008, όταν στο ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα για τον αγώνα με την Γερμανία κάποιοι παίκτες το παράκαναν. Ο Τόμας Ροζίτσκι, μαζί με τους Γίναρεκ, Πόλακ και Τσεχ έκαναν πάρτι γενεθλίων για τον Ουϊφαλούσι, το οποίο κράτησε ως τις 5.30 το πρωί. Τιμωρήθηκαν με πρόστιμο από την ομοσπονδία και απολογήθηκαν δημοσίως. «Δεν υπήρχαν πόρνες και δεν ξεφύγαμε με το αλκοόλ, ωστόσο η τιμωρία μας είναι δίκαιη», είπε ο Τόμας που ξέρει ότι στην Ελλάδα ζει σε ρυθμούς ενός διαφορετικού πάρτι. Εκείνο των Red Hot Chili Peppers, που μαζί με τους Metallica είναι τα αγαπημένα του γκρουπ.

πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: