Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Τα δύο «6άρια» δεν βοήθησαν τον Φερέιρα!!

Μπορεί τα επεισόδια να στιγμάτισαν το ντέρμπι και την εικόνα του με το αγωνιστικό μέρος να μένει στο περιθώριο, ωστόσο ο αγώνας παρουσίασε μεγάλο τακτικό ενδιαφέρον μέσα σε ένα εντελώς ακατάλληλο για αθλητισμό περιβάλλον.
Τα δύο «6άρια» δεν βοήθησαν τον Φερέιρα
Η προσέγγιση του Φερέιρα
Το ξεκάθαρο 4-2-3-1 του Φερέιρα παρουσίασε αισθητά μειωμένο πλάτος, με συχνές συγκλίσεις και εναλλαγές θέσεων των ακραίων μεσοεπιθετικών για ενίσχυση του άξονα. Επιπλέον ο Πορτογάλος, τοποθέτησε τον Κατσουράνη πίσω από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που κινήθηκε ανάμεσα στους Αβραάμ/ Μέλμπεργκ. Οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν όμως μεταξύ Κατσούρ και Βιτόλο/Σιμάο ήταν αισθητά μεγάλες, και οι Ζέκα/ Κουίνσι δεν μπόρεσαν ποτέ να τις καλύψουν.
Οι μεγάλες αποστάσεις των Βιτόλο και Σιμάο με τον Κώστα Κατσουράνη, και το man to man του Ορμπάιθ
Οι μεγάλες αποστάσεις των Βιτόλο και Σιμάο με τον Κώστα Κατσουράνη, και το man to man του Ορμπάιθ στον μέσο του ΠΑΟ
Σχόλιο: Η έμπνευση του Φερέιρα για δίδυμο 6αρίων δεν ευνόησε το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟ, αφού ο Βιτόλο δεν μπόρεσε να περάσει τη μπάλα κάθετα
Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ανά ημίχρονο (μέχρι το 82' λεπτό)
Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού, ανά ημίχρονο (μέχρι το 82' λεπτό)
Παιχνίδια πλάτους
Ο Φερέιρα επέλεξε να «στενέψει» αισθητά την ομάδα του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο pressing του “μυρμηγκιού”. Ο ρυθμός του ΠΑΟ όμως ήταν πολύ αργός, για την πίεση του Ολυμπιακού λόγω της παράλληλης ύπαρξης και ρόλων των Βιτόλο και Σιμάο. Η επιλογή του Φερέιρα για μειωμένο πλάτος με σκοπό τη διασφάλιση του μηδέν κόστισε στον ΠΑΟ επιθετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν αντί για τον Βιτόλο έπαιζε εκεί ο Κατσουράνης ο ΠΑΟ θα κέρδιζε το ματς.
Σχόλιο: Σημαντικότατο ρόλο στο παραπάνω έπαιξε η μεγάλη εμφάνιση του Πάμπλο Ορμπάιθ που αναλύεται παρακάτω
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να αναλωθεί ο Παναθηναϊκός (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) σε μεγάλες μπάλες στοχεύοντας τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο που δεν είναι… Ολιβερ Μπίρχοφ
Ο Ολυμπιακός πρεσάρει σωστά, με αποτέλεσμα ο Σαριέγκι να σηκώνει την μπάλα από πίσω στοχεύοντας τον Λάζο
Ο Ολυμπιακός πρεσάρει σωστά, με αποτέλεσμα ο Σαριέγκι να σηκώνει την μπάλα από πίσω στοχεύοντας τον Λάζο
Η προσέγγιση Βαλβέρδε
Πιθανότατα τα προηγούμενα άρθρα του overlap.gr για τον Ολυμπιακό, να αρμόζουν και στο χθεσινό ματς… Ο Βάσκος έδωσε ρόλο ακρογωνιαίου λίθου στον Πάμπλο Ορμπάιθ, αναθέτοντας του man to man στον Κώστα Κατσουράνη, και διαχείριση πρώτης μπάλας.
Επιπλέον:
  • Πρέσαρε στην πρώτη μπάλα και τις πλευρές του ΠΑΟ
  • Αύξησε το πλάτος και έδωσε μεγάλες ελευθερίες στους Ρίτσαρντς, Αμπντουν και Μιραλάς
  • Διατήρησε γρήγορο το ρυθμό του ματς, και “έτρεξε” το κέντρο του ΠΑΟ
  • Ελάχιστη επιτήρηση στον Σιμάο
Η φάση του γκολ και η επιβράβευση του ποδοσφαίρου Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός κλέβει μπάλα από πίεση στην πλάγια γραμμή και βρίσκει ανοιχτή την άμυνα του ΠΑΟ κατεβάζοντας 5 παίκτες
Η φάση του γκολ και η επιβράβευση του ποδοσφαίρου Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός κλέβει μπάλα από πίεση στην πλάγια γραμμή και βρίσκει ανοιχτή την άμυνα του ΠΑΟ κατεβάζοντας 5 παίκτες
Σχόλιο: Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που κάνουν οργανωμένη άμυνα οι Ερυθρόλευκοι (όταν δεν πρεσάρουν) βγάζοντας αμυντικούς αυτοματισμούς, διατηρώντας τις αποστάσεις και τις ζώνες τους μικρές και “αλφαδιασμένες”.
Ο Ολυμπιακός κινάει οργανωμένη άμυνα με 9 παίκτες πίσω απ τη μπάλα και τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ελαχιστοποιημένες.
Ο Ολυμπιακός κάνει οργανωμένη άμυνα με 9 παίκτες πίσω απ τη μπάλα και τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ελαχιστοποιημένες.
Σχόλιο: Χαρακτηριστικό του pressing των ερυθρολεύκων είναι η μη ανάπτυξη των μπακ του Παναθηναϊκού- φαινόμενο εντονότερο στο 1ο ημίχρονο
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο (μέχρι το 82' λεπτό)
Η στατιστική εικόνα του Ολυμπιακού, ανά ημίχρονο (μέχρι το 82' λεπτό)
Ο ρόλος του Πάμπλο Ορμπάιθ
Η πίεση του Ολυμπιακού στις πλευρές μείωσε στο ελάχιστο την ανάπτυξη των μπακ του ΠΑΟ
Η πίεση του Ολυμπιακού στις πλευρές μείωσε στο ελάχιστο την ανάπτυξη των μπακ του ΠΑΟ. Πηγη: Galanis Sports Data
Ο Βάσκος ήταν λίρα εκατό για το συγκεκριμένο ματς. Ο ρυθμός του Κατσουράνη του επέτρεψε να τον ακολουθεί στο πλάτος του γηπέδου. Οι βοήθειες στις πλευρές από τους Μακούν και Μανιάτη, δίνονταν στον Ισπανό αμυντικό χαφ όταν ο Κατσούρ ακουμπούσε τη μπάλα.
Επιπλέον, ο Ορμπάιθ ήταν ο διαχειριστής της πρώτης μπάλας της ομάδας του, επιτρέποντας στα μπακ του να παίρνουν μέτρα πάνω στις πλάγιες γραμμές, ενισχύοντας τις πτέρυγες. Η απουσία του Ιμπαγάσα σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του ματς ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα προσόντα του Βάσκου, που όσο βρίσκει χημεία με τον Μανιάτη τόσο πιο αξιόπιστο δείχνει το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού.
Το man to man του Ορμπάιθ στον Κατσουράνη. Και οι βοήθειες από τα δύο κεντρικά χαφ του ΟΣΦΠ
Το man to man του Ορμπάιθ στον Κατσουράνη. Και οι βοήθειες από τα δύο κεντρικά χαφ του ΟΣΦΠ
Συμπέρασμα
Η σκέψη του Φερέιρα για τοποθέτηση δύο αμυντικών χαφ κρίνεται-εκ τους αποτελέσματος- ανεπιτυχής. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει επιθετικά στο “τρέξιμο” του Ολυμπιακού αφού η κατοχή που έκανε γινόταν κάτω απ το κέντρο του γηπέδου, όταν οι ερυθρόλευκοι δεν πρέσαραν. Οι προσωπικές ενέργειες  - για τις οποίες παίζει στην ενδεκάδα του ΠΑΟ – δεν ήρθαν για άλλο ένα ματς από τον Κουίνσι. Η έλλειψη ποιότητας- βάθους ρόστερ και η ατυχής έμπνευση του Πορτογάλου, δεν επέτρεψαν στους πράσινους να πιέσουν τον αντίπαλό τους, δείχνοντας του παράλληλα ότι θέλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν το πρωτάθλημα.
Ο Βαλβέρδε παρουσίασε ένα σαφώς πιο ποιοτικό και με πλάνο σύνολο. Οι ερυθρόλευκοι ήξεραν τι ήθελαν στο γήπεδο και ήξεραν με ποιον τρόπο θα το πετύχουν. Η πεπατημένη Βαλβέρδε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία στο ντέρμπι, δίνοντας στον Ολυμπιακό έναν τίτλο (στα 82 λεπτά του ματς) που πιθανότατα αξίζει με βάση το ρόστερ και την γενικότερη λειτουργία του κλαμπ από την αρχή της σεζόν.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: