Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

«Ναι» στη μαντήλα εντός των γηπέδων!!

«Ναι» στη μαντήλα εντός των γηπέδων
Μια απόφαση που εγείρει συζητήσεις μέσα στους κόλπους της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας έλαβε το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο. Στο εξής θα επιτρέπεται η χρήση της μαντήλας προκειμένου οι γυναίκες αθλήτριες να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας, πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο οποίος ταυτόχρονα διατελεί και αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και πρόκειται να εφαρμοστεί δοκιμαστικά. Λεπτομέρειες που αφορούν το χρώμα και το σχέδιο των καλυμμάτων πρόκειται να συζητηθούν το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, σε μια νέα σύσκεψη του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου.

Οι υπερασπιστές της σχετικής απόφασης υποστηρίζουν πως με τα νέα δεδομένα περισσότερες γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ποδόσφαιρο , αφού η ενασχόλησή τους με το άθλημα δε θα αντίκειται στις σχετικές θρησκευτικές επιταγές.

Παρόλα αυτά, το άρθρο 4 του ΚΑΠ της ΦΙΦΑ απαγορεύει κάθε πολιτική ή θρησκευτική έκφραση εντός των αγωνιστικών χώρων. Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο η ΦΙΦΑ είχε απαγορεύσει στην ομάδα του Ιράν να αγωνιστεί κόντρα στην εθνική της Ιορδανίας, σε αγώνα για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, επειδή είχαν καλυμμένο το κεφάλι τους. Τελικά οι Ιορδανές κέρδισαν το ματς με 3-0 χωρίς αυτό να διεξαχθεί.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις, δηλώνουν από την πλευρά τους την ανησυχία τους: «Είναι σαν να συνηγορούμε σε μια πράξη συμβολικής βίας» υποστηρίζει η Κατρίν Λουβό, κοινωνιολόγος εξειδικευμένη σε θέματα αθλητισμού, «αφού στις χώρες όπου έχει υιοθετηθεί η σαρία, όπως η Σαουδική Αραβία, απαγορεύεται στις γυναίκες κάθε αθλητική δραστηριότητα».


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: