Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μνημονιακό ποδοσφαιρικό καλοκαίρι!!

ΣΤΗΝ ιστορία της ανθρωπότητας η προ και μετά Χριστόν εποχή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας τρόπος για να μετρηθεί ο χρόνος. Γράφει ο Κώστας Καίσαρης.
Μνημονιακό ποδοσφαιρικό καλοκαίρι
Σαν μία ευθεία γραμμή που χωρίζει το πριν από το μετά. Που δεν έχουν όμως καμία διαφορά μεταξύ τους. Η Ελλάδα, ωστόσο, σε ό,τι έχει να κάνει με το προ και μετά μνημονίου είναι μια διαφορετική χώρα. Κι αυτό δεν προκύπτει από τον δείκτη του Χρηματιστηρίου και τις τιμές των μετοχών. Ούτε ένα πακέτο τσιγάρα δεν αγοράζεις με μια Εθνική.
Στο ποδόσφαιρο, παραδοσιακά, κάθε καλοκαίρι εορταζόταν για τρεις μήνες, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, η χαρά του οπαδού: Αραγμα στην καφετέρια ή στην ξαπλώστρα στην παραλία και δύο έως και περισσότερες αθλητικές εφημερίδες. Προς ανάγνωση για άγρα μεταγραφών. Και για ν' αρχίσουμε απ' αυτούς που ακόμα και σήμερα έχουνε λεφτά και το φυσάνε το παραδάκι, ο Ολυμπιακός γέμιζε τα αεροδρόμια με τους Ζιοβάνι και τους Ριβάλντο.
Ο Βαγγέλης, λοιπόν, που μπορεί και βάζει λεφτά μέχρι και για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, στον Ολυμπιακό λειτουργεί εξίσου πατριωτικά. Συλλογικές και μη εφημερίδες πανηγύριζαν για την ελληνοποίηση του ρόστερ: «Το 'πε και το 'κανε ο πρόεδρος». Ο,τι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική αγορά το έφερε στον Θρύλο: Σιόβα, Βλαχοδήμο, Γιαννιώτη, Μανωλά, Τάτο και Ζαραδούκα. Καμία σημασία ότι Τάτος και Ζαραδούκας είναι περυσινές μεταγραφές.
Τους βάλαμε μαζί με τους εφετινούς για να κάνουμε μπούγιο. Στον Παναθηναϊκό, που δεν έχουνε λεφτά και κάνουνε έρανο για να βρούνε μεταγραφές για να παίξουνε, είναι μετρημένες. Οχι μόνο στα δάχτυλα, αλλά πολύ περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με το οικονομικό: Φτηνοί και ελεύθεροι. Και ταβάνι στα συμβόλαια τα πεντακόσα χιλιάρικα. Ο Βαρδινογιάννης, όταν τη χρυσή εποχή της Σοφοκλέους τίναζε την μπάνκα στον αέρα με μεταγραφές τύπου Πάουλο Σόουζα και Μιχάλη Κωνσταντίνου με εννιά μηδενικά πίσω σε δραχμές, είχε καβούρια στην τσέπη.
Ο Αλαφούζος σήμερα ξαναφέρνει τον Σισέ. Οχι για να παίξει. Αλλά για να μιλήσει μέσω τηλεοπτικού σποτ στον κόσμο του Παναθηναϊκού και να συμβάλει στον έρανο. Στην ΑΕΚ, που κάποτε παίρνανε Ζαγοράκηδες, Ντέμηδες και Τσιάρτες, οι μεταγραφές άρχισαν και τελείωσαν με τον Θωμά Μαύρο. Κράχτη για τον έρανο. Ετσι έγινε θέμα η άδοξη αποχώρηση του γιγαντιαίου Φούλη, γνωστού και ως Γεωργέα, που δεν συμπεριλαμβάνεται στις μεταγραφές ή ανανεώσεις συμβολαίων που έχει δικαίωμα να κάνει η προσφυγομάνα ΑΕΚ. Το μερακλίδικο, αλλά και ευπρεπές σύνθημα της Original «Γεωργέα-Γεωργέα, τα βουνά της Καλαμάτας είναι ωραία» δεν πρόκειται να ξανακουστεί στο ΟΑΚΑ.
Στον ΠΑΟΚ οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έδωσαν σκληρή μάχη. Μήλον της Εριδος ο πολύς Μπούντιμιρ. Μπορείς να τα βάλεις όμως με ποδοσφαιρικά μεγέθη τύπου ΑΠΟΕΛ; Η μάχη ήταν άνιση. Και ο απατεώνας Κροάτης ποδοσφαιριστής, όπως τον χαρακτήρισε ο Γιώργος Δώνης, έριξε τον ΠΑΟΚ και παραδόθηκε ψυχή τε και σώματι στους κουμπάρους Κυπρίους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το μνημονιακό ποδοσφαιρικό καλοκαίρι του 2012.
Με τις ομάδες να είναι με απλωμένο το χέρι, όπως οι πρεζάκηδες, «δώστε μου κάτι για να φάω». «Πάρτε κανένα διαρκείας για να τη βγάλουμε». Στη φωτογραφία το πρωτοσέλιδο με μία από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού. Ο Ντιέγκο Ρομάνο που υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του με τον Εργοτέλη, μαζί με τον ομορφάντρα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου Σταύρο Λαμπράκη (ένθετη φωτό). Αυτά.
Σ' αυτή τη ζωή δεν είναι το παν το πορτοφόλι
ΣΤΟΝ Παναθηναϊκό, ο Αλαφούζος την έχει δει τη δουλειά η ισχύς εν τη ενώσει. Και δεν ξηγιέται άσχηµα. Οταν σαν µαγαζί είσαι ρέστος και κυνηγάς τους πελάτες του «Παναθηναϊκού Σωµατείου» και τον οβολό τους µε το ντουφέκι, έχεις ανάγκη ακόµα και το µυρµήγκι. Πολύ περισσότερο τη στήριξη του Νικόλα Πατέρα. Του προέδρου του νταµπλ, που σύµφωνα µε την ανακοίνωση έχει βάλει στον Παναθηναϊκό 12 εκατοµµύρια, που δεν είναι 12 ακριβώς αλλά τέλος πάντων.
Για το αν θα βάλει τούδε και στο εξής ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Αναφορά έγινε και στον Ανδρέα Βγενόπουλο που µετά τους Ελληνες έπεισε να τον εµπιστευθούν και οι Κύπριοι επενδυτές. Ο Βγενόπουλος λοιπόν δεσµεύθηκε ότι θα βάλει το 10% απ' όσα χρήµατα συγκεντρωθούν συνολικά από το «Σωµατείο». Οι δεσµεύσεις του Ανδρέα, ωστόσο, είναι ρευστές.
Σήµερα είναι, αύριο δεν είναι. Ετσι ο µόνος που έστω και έµµεσα έχει ήδη βάλει το χέρι στην τσέπη είναι ο καβούριας ο Βαρδινογιάννης. Με το ενοίκιο της Παιανίας που χάρισε γι' αυτήν τη σεζόν, ύψους ενός εκατοµµυρίου γιούρο και τρακόσα χιλιάρικα χορηγία. Επειδή όµως σ' αυτήν τη ζωή δεν είναι το παν το πορτοφόλι, ο Αλαφούζος θα µπορούσε να είχε αξιοποιήσει µε άλλον τρόπο τους παλιούς παράγοντες. Π.χ. τόσο καιρό κάνανε συζητήσεις µε τον Κατσουράνη. Επί Πατέρα του είχε γίνει αυτό το βασιλικό συµβόλαιο. Οπως και του Σεϊταρίδη. Αν του έκανε ένα τηλέφωνο ο πρόεδρος του νταµπλ, το θέµα θα είχε λυθεί σε πέντε λεπτά.
Την έχει δει τη δουλειά η ισχύς εν τη ενώσει
Ανεβάζουν ψηλά το κασέ για να έχουνε περιθώρια
ΣΕ εποχές µνηµονίου όπως είπαµε το φτηνός και ελεύθερος γίνεται δόγµα. Μαζί µε το δανεικός. Οι δύο προσιτές λύσεις για να γεµίζουνε τα ρόστερ. Ειδικά στις περιπτώσεις των ελεύθερων ποδοσφαιριστών τα παζάρια µπορούν να φτάσουν σε επίπεδα Κωνσταντινούπολης και Καΐρου. Χίλια σου ζητάνε για ένα χαλί κι όταν τους δίνεις τρακόσα σ' έχουνε πιάσει κορόιδο. Ετσι ξεκινάνε και οι µάνατζερ όταν δεν υπάρχει οµάδα στη µέση. Ανεβάζουνε ψηλά το κασέ για να έχουνε περιθώρια.
Είτε να δώσουνε µερτικό αν κλείσει σε υψηλή τιµή η δουλειά είτε για να κατέβουνε στα πραγµατικά λεφτά που αξίζει ο ποδοσφαιριστής τους. Φτηνός και ελεύθερος, βέβαια, εννιά φορές στις δέκα πάει να πει µάπα το καρπούζι. Μια τέτοια περίπτωση λοιπόν είναι και ο Σέρβος Νίκολα Γκούλαν, που άφησε ελεύθερο η Φιορεντίνα και πάει να κλείσει ο Ολυµπιακός. Αριστερό µπακ, που δεν βρίσκεις εύκολα παίκτη σ' αυτήν τη θέση, 23 ετών και από το Καµπιονάτο. Και στα ψιλά γράµµατα, ότι έχασε την περυσινή σεζόν λόγω µυϊκών τραυµατισµών. Και γι' αυτό ακριβώς είναι και φτηνός και ελεύθερος.
Να µείνουµε σοβαροί
-Χάρης Οικονοµόπουλος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως πάνε να πάρουνε αυτόν τον Γκούλαν για να κάνει παρέα τα Σαββατοκύριακα στον Φέισα;
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: