Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η μπάλα ...πέρασε!!

Ο κίνδυνος το λαοφιλέστερο των αθλημάτων να μετατραπεί πιο πολύ σε playstation βρίσκεται στην πόρτα. Γράφει ο Αντώνης Κατσαρός.
Η μπάλα ...πέρασε!
Η αποκαλούμενη από τους περισσότερους ως «ιστορική» ημέρα για το ποδόσφαιρο, στη διάρκεια της οποίας εντάχθηκε πλέον επίσημα στο παιχνίδι η συνεργασία του διαιτητή με την τεχνολογία (στις περιπτώσεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει μάτια επάνω στη γραμμή του τέρματος), πριν εγγυηθεί το δίκαιον του αποτελέσματος, προφυλάσσει την εικόνα του αθλήματος συνολικά. Για τους δρόμους πάντως που θ΄ ανοίξει η χρησιμότητά της, η συζήτηση που θα προκύψει δεν θα είναι αμελητέα.
Χωρίς ακόμα να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά του σχεδίου στον απόλυτο βαθμό, καθώς τα επίσημα τεστ που θα δοκιμάσουν το σύστημα θα χρειαστούν πολύ χρόνο, η «τεχνολογία της γραμμής» καταρχήν υιοθετείται για να σώσει την αξιοπιστία του ίδιου του αθλήματος, την οποία η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία έχει μεγάλη ανάγκη. Αυτή κλονίζεται περισσότερο όταν προκύπτουν φάσεις που εκθέτουν τους διαιτητές και τις αρχές του ποδοσφαίρου στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως το γκολ του Λάμπαρντ που είδαν όλοι- εκτός των διαιτητών- στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, πριν δύο χρόνια. Έκτοτε ξεκίνησε η κουβέντα για την οριστική απόφαση.
Η προσέγγιση της ιστορικής παρέμβασης στη φιλοσοφία του αθλήματος, εγγυάται στους θεατές πως ο διαιτητής δεν θα φέρει πλέον την παραμικρή ευθύνη για τις όποιες αποφάσεις στις δύσκολες φάσεις επί της γραμμής του τέρματος, οι οποίες θα σήκωναν πολύ συζήτηση. Ακόμα κι αν στη διάρκεια της πρώτης εφαρμογής, στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων το Δεκέμβριο στην Ιαπωνία, διαπιστωθούν ατέλειες, η FIFA θα μπορεί πλέον να επικοινωνήσει πως αυτές είναι προτιμότερες από τα ανθρώπινα σφάλματα των διαιτητών.
Την ίδια ώρα οι ομάδες στην Αγγλία επιζητούν την άμεση εφαρμογή και στην premier league, γιατί κι εκεί τα χρήματα (που παίρνει η λίγκα κατά συνέπεια και οι ομάδες από τον κόσμο) είναι πολλά. Το ακριβότερο πρωτάθλημα στον κόσμο (αξιολογώντας το ετήσιο κόστος των τηλεοπτικών του συμβολαίων), το πρωτάθλημα με τους περισσότερους τηλεθεατές, τους πιο πολλούς κατόχους διαρκείας και τους αμέτρητους πελάτες στις μπουτικ των γηπέδων από όλες τις γωνίες του κόσμου, έχει ανάγκη το προφίλ της απόλυτης διαφάνειας. Ώστε να το επικοινωνήσει επίσης, για να μην χαθούν τα χρήματα από τους πελάτες – οπαδούς.
Ο κίνδυνος το λαοφιλέστερο των αθλημάτων να μετατραπεί πιο πολύ σε playstation, καθώς- όπως φοβάται ο Πλατινί- ανοίγει ο δρόμος και για περαιτέρω αλλαγές την επόμενη φορά που μία φάση σε άλλο σημείο του γηπέδου θα διαφύγει της προσοχής του διαιτητή και θ’ αλλάξει το αποτέλεσμα ενός αγώνα, βρίσκεται πάντως στην πόρτα. Όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τις γραμμές περιοχής, από τα όρια της οποίας ο διαιτητής καλείται να εκτιμήσει και ν’ αποφασίσει το πέναλτι ή το φάουλ. Η ομάδα που θα ηττηθεί σε αγώνα, το αποτέλεσμα του οποίου αποφασίστηκε από τη λάθος εκτίμηση σε τέτοια περίπτωση, θα απαιτήσει η τεχνολογία νε υιοθετηθεί και στις γραμμές αυτές.
Τα χρήματα που θα κληθούν οι ποδοσφαιρικές αρχές να δαπανήσουν, προκειμένου να τοποθετηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός της τεχνολογίας στα γήπεδα, στις μεγάλες διοργανώσεις καταρχήν, αλλά και σε όποια πρωταθλήματα ακολουθήσουν αυτή τη λογική, είναι πολλά. Εκείνα όμως που θα χάνονταν εάν η μπάλα έχανε την αξιοπιστία της, πολύ περισσότερα. Γι αυτό ο Μπλάτερ δεν στεναχωρήθηκε με την προσπάθεια του Πλατινί να αποκρούσει την απόφασή του. Στο σουτ του προέδρου της FIFA (και όχι του προέδρου της UEFA και πρώην μαέστρου των γηπέδων) η μπάλα πέρασε τη γραμμή…
Πηγή: pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: