Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Νοερή προέκταση!!

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η σεζόν για την κάθε ομάδα κι ο ΠΑΟΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Γράφει ο Κώστας Μπότσαρης.
Νοερή προέκταση
Φίλοι και γνωστοί ρωτούσαν μετά την επιστροφή από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας για τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη δουλειά που έγινε εκεί κι είχαμε την τύχη και τη χαρά να παρακολουθήσουμε.
Η απάντησή μου σε όλους ήταν πως είδα μια νέα ομάδα, συμπαθητική με προοπτικές που θα εξαρτηθούν κι από τα υπόλοιπα κομμάτια που θα προστεθούν σ' αυτήν παρουσιάζοντας την πλήρη εικόνα του ποδοσφαιρικού συνόλου που θα φέρει τον "Δικέφαλο" στο στήθος για τη σεζόν 2012-13.
Παράλληλα προσέθετα πως οτιδήποτε θετικό προέκυψε ήταν απόρροια της νέας τεχνικής ηγεσίας που, κατά την ταπεινή μου άποψη και με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα που πέρασαν από τον πάγκο της ομάδας την τελευταία διετία, είναι ότι καλύτερο μετά τον Φερνάντο Σάντος και τους συνεργάτες του.
Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ τις ποδοσφαιρικές προσωπικότητες της ομάδας όπως τέτοιες είναι ο Πάμπλο Γκαρσία ή ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης αλλά στη δική μου λογική αυτοί είναι οι σταθερές της ομάδας. Δηλαδή μονάδες με δεδομένη, ισχυρή προσωπικότητα και ξεχωριστές ποδοσφαιρικές ικανότητες, στοιχεία τα οποία - μαζί με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους που διέπουν μια ομάδα - καλείται το εκάστοτε προπονητικό τιμ να αξιοποιήσει για να πάρει το καλύτερο δυνατό. ʼλλωστε αυτοί ... προϋπήρχαν.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί η σεζόν για την κάθε ομάδα κι ο ΠΑΟΚ δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ερμηνεύσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής κι αναπόφευκτα τα συγκρίνουμε με τ' αντίστοιχα των προηγούμενων ετών στην ανάλογης χρονική περίοδο.
Οπως είχα σημειώσει και στον απολογιστικό έλεγχο της προετοιμασίας η νέα τεχνική ηγεσία αποτέλεσε από μόνη της πηγή θετικής ενέργειας. Είχε κι έχει διάθεση, ικανότητα, αυτοπεποίθηση και συγκεκριμένο πλάνο, πασχίζοντας να πετύχει με όσα διαθέτει κι όχι με όσα θα ήθελε να διαθέτει. Επιζητά γνήσιες συμπεριφορές από παίκτες με αυτογνωσία για το ποιοι είναι, τί θέλουν και πως μπορούν να το πετύχουν. Το μόνο που απαιτεί είναι αφοσίωση, προσήλωση και διάθεση.
Είναι κατανοητό πως σε μια ομάδα με αποδυναμωμένο ρόστερ, περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, απειροελάχιστη ενίσχυση ως τώρα και πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές οι συνθήκες δε χαρακτηρίζονται δα κι ως ... ευνοϊκές. Ο βαθμός δυσκολίας ανέβηκε από τη στιγμή που αποφασίστηκε το νέο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα ν' αλλάξει συνήθειες κι αγωνιστικό προφίλ εγκαταλείποντας την ασφάλεια που παρείχε η άριστη γνώση του 4-2-3-1, σύστημα που εφήρμοζε η ομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εντούτοις το κουράγιο δε χάνεται, η πεποίθηση δεν κλονίζεται κι η επιβράβευση έρχεται μέσα από τ' αποτελέσματα.
Η εκτός έδρας νίκη στο Τέλος Αβίβ επί της Μπνέι Γιεχούντα με 2-0 στον πρώτο εκ των δυο αγώνων για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League ήρθε ως μια νοερή προέκταση της προσπάθεια που ξεκίνησε στο Ντόορβερθ αρχές Ιουλίου και συνεχίζεται σε καθημερινή βάση μέσα από τις προπονήσεις. Οχι, μια νίκη επί μιας αδύναμης αντιπάλου -όπως αποδείχτηκε στην πράξη - δε συνιστά πιστοποιητικό ευτυχίας και λόγο διθυραμβικών κειμένων. Ούτε όμως δικαιολογεί απαξιωτικές και ισοπεδωτικές τοποθετήσεις που ακυρώνουν τα πάντα. Ισορροπία κύριοι, τα πάντα με μέτρο.
Υπήρξαν κι άλλες, πολλές περιπτώσεις είτε στο ποδοσφαιρικό παρελθόν του ΠΑΟΚ είτε άλλων ομάδων εντός κι εκτός συνόρων που ο Δαυίδ ξαπόστειλε από νωρίς τον θεωρητικά ποδοσφαιρικό Γολιάθ για πλείστους όσους λόγους που τη συγκεκριμένη στιγμή δεν έχει κανένα νόημα ν' ανασύρουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κι όμως, αυτός ο νέος ΠΑΟΚ ανταπεξήλθε μ' επιτυχία σε κάθε δυσκολία με αρωγό και την τύχη.
Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση Μαλεζά, την αδυναμία του τραυματία Σταφυλίδη ν' αγωνιστεί - ναι σ' αυτόν τον ΠΑΟΚ η απουσία του διεθνούς νεαρού αριστερού οπισθοφύλακα είναι σημείο αναφοράς - η μη απόλυτη ετοιμότητα των Φωτάκη - Σαλπιγγίδη και τα πολλά νέα πρόσωπα χωρίς σημαντική εμπειρία αξίζουν ένα χαμόγελο ικανοποίησης και συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Σε σχέση με τον αντίστοιχο, περυσινό αγώνα με τη Βαλερένγκα στο Οσλο μόνο πέντε ποδοσφαιριστές είχαν σημαντικό χρόνο συμμετοχής κι αυτοί ήταν οι Λίνο, Ετο, Γκαρσία, Λάζαρ, Αθανασιάδης ενώ ελάχιστο χρόνο συμμετοχής στο "Ούλεβαλ" είχε ο Ρομπέρ μπαίνοντας στο 89' ως αλλαγή του Φωτάκη. Ούτε Κρέσιτς, ούτε Μαλεζάς, ούτε Τσιρίλο, ούτε Αρίας, ούτε Βιεϊρίνια, ούτε Φωτάκης. Φανταστείτε να έλεγε κάποιος πέρυσι, τέτοια εποχή, πως ο ΠΑΟΚ φέτος θα διεκδικούσε τους στόχους της με τους ικανούς πλην νεαρούς Γλύκο, Κατσικά, Κάτσε, Πέλκα κ.α.
Η ομάδα του Γιώργου Δώνη ήταν σοβαρή, αξιοπρεπής κινδύνευσε σε λίγες περιπτώσεις, πέρασε στο γήπεδο αυτό που ζήτησε ο προπονητής της έχοντας την κατοχή της μπάλας, ελέγχοντας τον ρυθμό και προοδευτικά βελτιώνοντας την εικόνα της μα πάνω απ' όλα την αποτελεσματικότητά της. Με τη συμπαράσταση περίπου ογδόντα φίλων της έκανε σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα πλέι οφ αρκεί να παρουσιαστεί εξίσου καλή και σοβαρή στον επαναληπτικό αγώνα της προσεχούς Πέμπτης στην Τούμπα, εκεί όπου θα πρέπει να ξεπεράσει και την απουσία του τραυματία Πάμπλο Γκαρσία. Να επαναλάβω πως αυτά συμβαίνουν ως τώρα. Γεροί να είμαστε να παρακολουθήσουμε και να συζητήσουμε κι όλα όσα ακολουθήσουν.
Ο "Δικέφαλος" επείγεται να κλείσει τα μεταγραφικά του και δη στις θέσεις του τερματοφύλακα και του κεντρικού αμυντικού. Στην πρώτη περίπτωση ο ΠΑΟΚ στράφηκε στους Σηφάκη και Κωνσταντόπουλο. Αρχικά έριξε το βάρος στον πρώτο. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι πως όση ευθύνη έχει μια ομάδα για την επιλογή ενός ποδοσφαιριστή άλλη τόση έχει ο ποδοσφαιριστής για την επιλογή της ομάδας που θα συνεχίσει την καριέρα του. Κι επειδή αυτό είναι κάτι πολύ γενικό, δεσμεύομαι για λεπτομερή επεξήγησή του αλλά σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα για να αποφευχθούν τα ... εμφράγματα. Σ' ότι έχει να κάνει με τον στόπερ καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μειωθεί το ρίσκο αποτυχημένης επιλογής, εξ ου κι η όποια καθυστέρηση. Μακάρι όλα να πάνε καλά.
Θετικά ήταν τα νέα κι από την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε το φάκελο του ομογενούς επιχειρηματία ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή του στα διοικητικά δρώμενα. Πλέον εναπόκειται στον ίδιο το αν θα μετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ μέχρι τις 16 Αυγούστου καταθέτοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Εφόσον συμβεί αυτό, θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα καθώς ως γνωστόν όποιος καεί στο χυμό φυσάει και το... γιαούρτι. Βέβαια ο αντίλογος ορθώς επισημαίνει πως γιατί να μπει κάποιος σε μια διαδικασία με κόστος σε χρόνο και χρήμα για ελέγχους και συγκέντρωση δικαιολογητικών αν οι προθέσεις του δεν είναι γνήσιες, όμως και πάλι τα μάτια μας έχουν δει τόσα πολλά που θαρρώ πως δικαιολογούν την όποια επιφυλακτικότητα.
Προς το παρόν ... καλή δύναμη και καλή συνέχεια σ' όλους.
Πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: