Ο Μιχάλης Τσόχος, γράφει για το μεταγραφικό πλάνο των “ερυθρόλευκων” που μοιάζει ασαφές, όπως και οι αρμοδιότητες στην ομάδα...
Πριν προχωρήσει ο Ολυμπιακός στον μεταγραφικό σχεδιασμό του θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με το υπάρχον ρόστερ”, αναφέρει συχνά πυκνά το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Και τα κείμενα καταλήγουν συνήθως με την φράση, “στο ρόστερ υπάρχουν πάνω από 50 παίκτες και ο Μίτσελ πρέπει να καταλήξει με αυτούς πρώτα”.
Ολα αυτά είναι σωστά, αλλά για να σταματήσει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η στρατηγική επιλογή του Ολυμπιακού. Διότι αν πάτε περίπου 10 μήνες πίσω στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού θα διαβάσετε τα εξής: “Ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του πάνω από 40 παίκτες και ο Ζαρντίμ θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα τι θα κάνει με αυτούς”.
Για να μην φτάσουμε στο σημείο του χρόνου τέτοια εποχή τα ρεπορτάζ να γράφουν “πριν ο Ολυμπιακός κάνει μεταγραφές θα πρέπει να δει τι θα κάνει με τους 70 παίκτες που έχει στο ρόστερ...” θα πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή. Τι θέλει ο Ολυμπιακός να κάνει τα επόμενα χρόνια; Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (ανεξάρτητα από τα ονόματα) τις τελευταίες μέρες, ο Ολυμπιακός στο φετινό μεταγραφικό παζάρι θέλει να κάνει τα εξής:
Να επενδύσει σε νεαρούς παίκτες σε ηλικία.
Να επενδύσει στο ελληνικό στοιχείο.
Να προωθήσει παίκτες από την ομάδα νέων που φέτος τα πήγε περίφημα και στην Ευρώπη
Να επιλέξει καλούς παίκτες ανεξάρτητα από την ηλικία τους οι οποίοι όμως να μην κοστίζουν ακριβά και να έχουν αξία μεταπώλησης.
Να φέρει ένα δύο μεγάλα ονόματα που θα γοητεύσουν τον κόσμο και θα γεμίσουν το Καραϊσκάκη.
Να αξιοποιήσει το όνομα και τις γνωριμίες του Μίτσελ στην Ισπανία και του Κοβάσεβιτς στην Σερβία.
Να στρέψει την προσοχή του στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και δη σε αυτήν της Αργεντινής.
Να... εκμεταλλευτεί την καλή σχέση και τις γνωριμίες με ορισμένους μάνατζερ (π.χ. Κοσεντίνο) και να πάρει από αυτούς παίκτες.
Τα μισά από τα παραπάνω να ισχύουν μας δείχνει ότι ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής δεν υπάρχει. Και το τονίζω γιατί τέτοιο δεν υπήρχε ούτε τα προηγούμενα καλοκαίρια και κάπως έτσι έφτασε ο Ολυμπιακός να έχει σήμερα πάνω από 50 παίκτες στο ρόστερ του.
Διότι δύο παίκτες να φέρει ο προπονητής (ο εκάστοτε προπονητής), δύο ο τεχνικός διευθυντής Κοβάσεβιτς με τις γνωριμίες του στην Σερβία ή όπου άλλου, δύο τρεις να έρθουν από την ελληνική αγορά ως ταλέντα (π.χ. Σάμαρης, Μπουχαλάκης, Τζανακάκης), άλλοι δύο από την ελληνική αγορά ως ξένοι που μπορούν να εξελιχτούν (π.χ. Ολαιτάν, Ντε Βισέντι) , ένας να έρθει ως κράχτης, ένα ταλέντο από την Αργεντινή (π.χ. Ρουίς), δύο ελεύθεροι που θεωρούνται ευκαιρία (π.χ. Σαλίνο, Ντρόμπνι), δύο, τρεις να προωθηθούν από την ομάδα νέων (π.χ. Σιόπης, Λεάντρο, Ιωαννίδης), ο Ολυμπιακός θα κάνει και φέτος το καλοκαίρι τουλάχιστον15 μεταγραφές – προσθήκες στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.
Ανεξάρτητα από το ποιοι θα αξίζουν και ποιοι όχι από αυτούς που θα πάρει φέτος το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός η ευκαιρία να καταλάβουν στον Ολυμπιακό ποιοι κάνουν και ποιοι όχι δεν θα υπάρξει. Οπως δεν έχει υπάρξει για τόσους και τόσους. Σήμερα ο Βλαχοδήμος κάνει, αν δεν είχε φύγει ο Ζαρντίμ όμως τώρα θα ήταν δανεικός, όπως ο Τάτος που πριν καταλάβουν στον Ολυμπιακό αν κάνει ή δεν κάνει τον δάνεισαν.
Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι ο Σάμαρης π.χ θα πάρει αρκετές ευκαιρίες στον Ολυμπιακό την επόμενη σεζόν; Ο Ολυμπιακός πρέπει πριν πάρει έναν παίκτη να τον φιλτράρει με πολύ αυστηρά κριτήρια, διότι διαφορετικά με το “καλός φαίνεται” ή με το “ευκαιρία είναι κι' αν δεν βγει δεν χάσαμε και τίποτα”, απλώς κάθε καλοκαίρι θα μαζεύει 15-20 παίκτες που δεν θα ξέρει τι να τους κάνει.