Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Γήπεδα... κατακόμβες!

Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι φορές που τραγικά λάθη οδήγησαν σε τραγωδίες μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Γήπεδα... κατακόμβες
Η κατάρρευση του πυλώνα στο γήπεδο του ΟΦΗ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αμέλειας των αρμόδιων αρχών. Ευτυχώς, από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα καθώς κάθε Δευτέρα έξω από το γήπεδο των Κρητικών υπάρχει λαϊκή και λόγω της Εθνικής Γιορτής της 25ης Μαρτίου δεν έγινε την ημέρα του ατυχήματος. Ωστόσο, υπήρξαν φορές που η τύχη δεν ήταν με το μέρος της ανθρώπινης ζωής.

Το Sportday.gr σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες με γήπεδα φτιαγμένα… από τραπουλόχαρτα να μετατρέπονται σε «κατακόμβες» για φιλάθλους και εργαζόμενους.

Burnden Park (09/03/1946)



Η Μπόλτον φιλοξενεί την Στόουκ για το Κύπελλο Αγγλίας με το «Burnden Park» να είναι κατάμεστο, παρά την κακή κατάστασή του… αποτέλεσμα η κατάρρευση μέρους κερκίδας και ο τραγικός θάνατος 33 οπαδών είτε από τα χαλάσματα είτε από ασφυξία.

Valley Parade (11/05/1985)



Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου καταγράφηκε το 1985 στο Μπράντφορντ της Αγγλίας. Η τοπική ομάδα έπαιζε με αντίπαλο την Λίνφιλντ όταν λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου πήρε φωτιά η φτιαγμένη από ξύλο κερκίδα, για άγνωστους μέχρι και σήμερα λόγους (φήμες λένε από τσιγάρο), με αποτέλεσμα 56 φίλαθλοι να βρίσκουν τραγικό θάνατο από εγκαύματα και ασφυξία.

Heysel (29/05/1985)



Μερικές μέρες μετά την τραγωδία του Μπράντφορντ, ακόμη μία σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου γράφτηκε με μαύρα γράμματα. Ίσως το γνωστότερο και πιο σοκαριστικό περιστατικό μεταξύ οπαδών και ακαταλληλότητας γηπέδου, ήταν αυτό στον τελικό ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στον τελικό του «Χέιζελ».

Οπαδοί των «ρέντς» κατευθυνθήκαν με άγριες διαθέσεις προς την κερκίδα των Ιταλών με αποτέλεσμα αυτοί θέλοντας να σωθούν να κατευθύνονται προς το εξωτερικό διάζωμα της κερκίδας, η οποία δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε, στερώντας τις ζωές 39 ατόμων.

Νίκος Γκούμας (07/09/1999)



Το Σεπτέμβρη του 1999 ο σεισμός κλίμακας 5.9 ρίχτερ που έπληξε την Αθήνα, είχε και τις επιπτώσεις του στα γήπεδα της πρωτεύουσας. Το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν άντεξε την ισχυρή σεισμική δόνηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές. Η «Ένωση» αναγκάστηκε αρχικά να το εγκαταλείψει και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί μόνο μέρος του για αρκετούς μήνες.  Το ευχάριστο ήταν ότι στους αγώνες που φιλοξενήθηκαν τα επόμενα χρόνια στο «Νίκος Γκούμας», μετά το πλήγμα του εγκέλαδου, δεν συνέβη ευτυχώς το παραμικρό ατύχημα.

De Grolsch (07/07/2011)



Τουλάχιστον ένας νεκρός και 14 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της κατάρρευσης μέρους της οροφής στο γήπεδο της Τβέντε. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του γηπέδου του ολλανδικού συλλόγου, μια κερκίδα κατέρρευσε με αποτέλεσμα 14εργάτες να καταπλακωθούν από τα χαλάσματα και ένας να χάνει τη ζωή.

πηγή: sday.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: