Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Βάις: Τα συν και πλην...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος βάζει στη... ζυγαριά τα κέρδη και τις ζημιές του Ολυμπιακού από την πώληση του Βάις και καταλήγει σε ορισμένα συμπεράσματα...
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό συνήθειο. Οποιαδήποτε πώληση ποδοσφαιριστή από ελληνικό σύλλογο, ακόμη και παίκτη που δεν ήταν βασικός, την αντιμετωπίζουμε με αμφιβολία.
 
Από το... κλασικό “κονόμησε ο πρόεδρος πάλι”, μέχρι το “και τώρα με ποιόν θα παίζει η ομάδα”, οι αντιδράσεις σε μία πώληση είναι εννιά στις δέκα φορές αρνητικές. Μοναδική εξαίρεση το τελευταίο διάστημα ο Φέισα που έφυγε το περασμένο καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό με 4 εκατ. ευρώ για την Μπενφίκα και σχεδόν όλοι οι οπαδοί των ερυθρόλευκων πανηγύρισαν...
 
Αλλα και αυτό εξαίρεση στον κανόνα είναι. Διότι ο κανόνας είναι ο Ελληνας οπαδός να γκρινιάζει ακόμη και για την πώληση του Φιγκερόα που το συμβόλαιό του έληγε σε 6 μήνες έμπαινε στα 33 και έφερε στα ταμεία του ΠΑΟ, περίπου 700 χιλιάδες ευρώ!
 
Πάμε τώρα και στην περίπτωση του Βάις. Από το “πήραμε παίκτη που ο Μιραλάς δεν φτουράει μία μπροστά του” που ακούσαμε το περασμένο καλοκαίρι ανεπίσημα από τον Ολυμπιακό, φτάσαμε σήμερα (μόλις έξι μήνες μετά δηλαδή), στο επίσης ανεπίσημο “δώσαμε έναν αναπληρωματικό που δεν προσέφερε πολλά και πήραμε ένα σωρό λεφτά. Υπέροχο deal.”.
 
Ούτε το καλοκαίρι είχαν δίκιο, ούτε τώρα όποιοι το υποστήριζαν αυτό. Το καλοκαίρι ήταν όντως επιτυχία του Ολυμπιακού που έκλεισε τον Βάις ως ελεύθερο και κυρίως ήταν επιτυχία που άνοιξε την πόρτα ενός εκ των τριών τεσσάρων μεγαλύτερων μάνατζερ παγκοσμίως, του Ραϊόλα. Ο Βάις ήταν όντως ένας παίκτης με εξαιρετικές προοπτικές και ικανότητες και με ένα δεδομένο πρόβλημα, τον χαρακτήρα του.
 
Ο Βάις στον Ολυμπιακό αυτούς τους έξι μήνες ήταν πολύ νωρίς για να κριθεί. Δεν έκανε όσα μπορεί να κάνει βάση ταλέντου, αλλά δεν ήταν και παίκτης που δεν σε νοιάζει αν φύγει. Αν όντως ο Ολυμπιακός δεν τον υπολόγιζε, αν ήταν αναπληρωματικός της σειράς δεν θα έψαχνε αντικαταστάτη του, ούτε ο προπονητής του θα έλεγε “έχουμε ανάγκες τώρα, όχι το καλοκαίρι...”. Αυτά γιατί οι υπερβολές ποτέ δεν μου άρεσαν.
 
Κατά τα λοιπά ο Ολυμπιακός εφόσον βάζει στα ταμεία του πάνω από 4 εκατ. ευρώ (τα χρήματα που παίρνει η ίδια η ΠΑΕ είναι αυτά) ορθώς έκανε και τον έδωσε. Παίκτης που στα 24 του θέλει να πάει στο Κατάρ να παίξει ποδόσφαιρο μόνο και μόνο γιατί θα γίνει ακόμη πιο πλούσιος είναι παίκτης που δεν ποντάρεις επάνω του γιατί πολύ απλά δεν έχει φιλοδοξίες. Εκεί η κουβέντα τελειώνει για το αν ο Ολυμπιακός έκανε καλά που τον έδωσε. Ασφαλώς και έπραξε άριστα που είπε το “ναι”.
 
Μάλιστα κατά την άποψή μου δεν υπάρχει ούτε καν ένα “αλλά” μετά το “καλά έκανε και έδωσε τον Βάις”. Καλά έκανε και τον έδωσε και τέλος. Τα σχόλια του τύπου “ναι καλά έκανε και τον έδωσε, αλλά ποιόν θα πάρει τώρα...” δεν έχουν νόημα. Τι θα πει δηλαδή ποιόν θα πάρει τώρα;
Αυτό είναι ανεξάρτητο. Η τιμή για τον Βάις ήταν καλή και έπρεπε να πωληθεί, ανεξάρτητα από το αν αυτός που θα έρθει στη θέση του θα αποδειχτεί καλύτερος ή χειρότερος. Αν ο Ολυμπιακός πάρει χειρότερο δεν ήταν λάθος η απόφαση να πωλήσει τον Βάις, θα είναι λάθος η απόφαση να αγοράσει τον χειρότερο.
 
 
Επίσης η φράση που ακούω συνέχεια ότι ο Ολυμπιακός μόνο πουλάει και ποτέ δεν αγοράζει είναι τουλάχιστον υπερβολική. Την ακούμε από την εποχή που έφυγε ο Μιραλάς και αποδεικνύεται λάθος. Πήρε παίκτη ο Ολυμπιακός στη θέση του Μιραλάς, τον Βάις, κι' αν κρίνουμε από το πόσο τον πούλησε μέσα σε έξι μήνες, έκανε καταπληκτική επιλογή.
 
Και γενικά ο Ολυμπιακός δεν κάνει άλλη δουλειά από το να αγοράζει. Από Κολοβό και Πελέ, μέχρι Γιαταμπαρέ και Μπονγκ. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν αγοράζει, αλλά τι αγοράζει; Και μέχρι τώρα έχει δείξει ότι κάνει και σωστές και λάθος επιλογές, αλλά το πρόσημο είναι μάλλον θετικό και αυτό το δείχνει η πρόοδός του ως ομάδα κάθε χρόνο, όπου εμφανίζεται καλύτερος από την προηγούμενη χρονιά.
 
Οπως επίσης δεν μπορείς να κατηγορήσεις την ΠΑΕ ότι αφήνει την ομάδα αβοήθητη. Ο Σιόβας τραυματίστηκε για δύο μήνες και ο Ολυμπιακός θα πληρώσει κάπου κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε παίκτη και ομάδα για να πάρει δανεικό τον Μαρκάνο τον οποίο επί της ουσίας χρειάζεται μόνο για τα ματς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό δεν νομίζω ότι είναι δείγμα διοίκησης που κάνει αιματηρές οικονομίες ή που δεν προσέχει το ρόστερ της...
 
Από την άλλη το να μπαίνουμε στην λογική “πήρες 4 -4,5 εκατ. ευρώ από τον Βάις πρέπει αύριο το πρωί να τα δώσεις για να πάρεις τον αντι Βάις” είναι κατά την άποψή μου λάθος. Εχεις εντοπίσει τον παίκτη που θα κάνει την διαφορά και μπορείς να τον πάρεις τώρα, τότε δώσε και περισσότερα και πάρτον αρκεί να έχει τις προδιαγραφές.
Αν όμως πιστεύεις ότι ο Ολαϊτάν μπορεί να αναδειχτεί σε αυτή τη θέση, ή ότι ο Κολοβός μπορεί να γίνει περίπτωση ανάλογη του Σάμαρη, τότε μην δώσεις ούτε ευρώ για μεταγραφή. Διότι αν ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι είχε μπει στο τριπάκι να πάρει σέντερ φορ για την κορυφή της επίθεσης με τα χαρακτηριστικά του Τζεμπούρ που έφυγε, τώρα ο Μήτρογλου δεν θα ήταν αυτό που είναι, αλλά απλά ένας αναπληρωματικός παίκτης όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 
Το μοναδικό πραγματικά μεγάλο πλην κατά την άποψη μου και το μοναδικό σημείο για το οποίο μπορείς να κάνεις κριτική στον Ολυμπιακό είναι τα απίθανα πάρε δώσε. Δεν γίνεται σε κάθε μεταγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός να παίρνει και να διώχνει παίκτες με το τσουβάλι. Πότε ήρθε ο Μετζανί, ο Γιαταμπαρέ, ο Βάις και πότε έφυγαν κανείς δεν το κατάλαβε;
 
Την επόμενη χρονιά σε σχέση με την φετινή μπορεί να μην έχει εκτός από τον Βάις και τους Κάμπελ, Ρομπέρτο, Ντινγκά (δανεικοί), χώρια που μπορεί να υπάρξουν και εξαιρετικές προτάσεις για κάποιον από τους Μανωλά, Σιόβα, Σάμαρη, Μήτρογλου, Χολέμπας και κάποιος ή κάποιοι από αυτούς να φύγουν. Προσθέστε σε αυτούς και κανά δύο που ο Ολυμπιακός θα αποφασίσει ότι δεν του κάνουν, αλλά και τον Ιμπαγάσα που θα σταματήσει και μπορεί εύκολα να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός στην επόμενη έναρξη προετοιμασίας του θα έχει στην ομάδα τουλάχιστον 10 πρόσωπα που δεν είχε στην περσινή. Και το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός έκανε και πάλι διψήφιο αριθμό μεταγραφών.
Δεν γίνεται λοιπόν κάθε χρόνο να αλλάζει την μισή και βάλε ομάδα του. Και δίνω ένα παράδειγμα. Φέτος ο σχεδιασμός ξεκίνησε με άκρα Βάις και Κάμπελ και κορυφή τον Μήτρογλου. Ετσι χτίστηκε ο Ολυμπιακός. Το ερχόμενο καλοκαίρι ο Βάις δεν θα υπάρχει, η Αρσεναλ δεν είναι απίθανο να κρατήσει τον Κάμπελ για πάρτη της και επίσης δεν είναι απίθανο να έρθει μία πρόταση 10 εκατ. ευρώ για τον Μήτρογλου όπου ο Ολυμπιακός το σωστό θα είναι να τον πουλήσει.
 
Σωστό να πουλήσει τον Μήτρογλου, σωστό που πούλησε τον Βάις, δεν θα είναι στο χέρι του να κρατήσει τον Κάμπελ, συνεπώς η ομάδα σε ότι αφορά την επιθετική λειτουργία της θα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή και με τελείως νέα πρόσωπα. Με λίγα λόγια φτου και από την αρχή.
 
Και τέλος πάντων δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψει κανείς και πολλά για να δείξει ότι ο Ολυμπιακός δεν σταματά να κάνει μεταγραφές. Μην πάτε μακριά. Τώρα, Γενάρη μήνα, που υποτίθεται ότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε μεταγραφές γιατί δεν χρειάζονταν ενίσχυση, έχει πάρει ήδη Μαρκάνο, Πελέ, Ιμπραήμ, Αυλωνίτη (επισήμως), και Λεζέαρ και αναζητά τον αντί Βάις. Πέντε ή έξι μεταγραφές Γενάρη μήνα που δεν ήθελε να ενισχυθεί κιόλας. Που να ήθελε και ενίσχυση δηλαδή;
 
Αυτό είναι το μοναδικό τρανταχτό πρόβλημα κατά την άποψη μου στον Ολυμπιακό των τελευταίων δύο τριών ετών. Το ότι παίρνει και δίνει παίκτες με την πρώτη ευκαιρία και με απίθανη συχνότητα. Πολλά τα πάρε, πολλά τα δώσε ή δάνεισε και αυτό δεν είναι σοφό από την πλευρά του. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει ότι θα πουλάει έναν δύο σε καλή τιμή και θα αγοράζει έναν δύο σε καλή τιμή. Αλλιώς θα χάσει το νόημα της αυτή η ιστορία και θα μοιάζει περισσότερο με football manager και λιγότερο με σχεδιασμό ομάδας...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: