Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Δεν μπορεί να κρατήσει τον Μήτρογλου ο Ολυμπιακός...!

Ο Μιχάλης Τσόχος εξηγεί γιατί είναι λάθος από όλες τις απόψεις ο Ολυμπιακός να αρνηθεί νέα πρόταση της Φούλαμ αν και εφόσον ο ίδιος ο παίκτης επιθυμεί να πάρει τη μεταγραφή.  
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες που ο Κώστας Μήτρογλου αποφάσισε να κάνει την εξυπηρέτηση (διότι αυτό ήταν...) στον Ολυμπιακό και να υπογράψει νέο συμβόλαιο αφαιρώντας επί της ουσίας την ρήτρα που υπήρχε στο προηγούμενο και ήταν ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Ο Μήτρογλου το έκανε στο πλαίσιο των εξαιρετικών προσωπικών σχέσεων που έχει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και γιατί ήθελε να δείξει ότι αναγνωρίζει την βοήθεια του Ολυμπιακού στην καριέρα του και ότι τέλος πάντων όταν κι' αν θα φύγει από την ομάδα δεν θα είναι επειδή θα κάνει τη χρήση μίας ρήτρας σε ένα συμβόλαιο, αλλά επειδή θα συμφωνήσει από κοινού με τον σύλλογο του, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και η κατάλληλη πρόταση.

Και δύο μήνες φαίνεται ότι η ώρα έφτασε μαζί με μία μυθική πρόταση της Φούλαμ. Η πρώτη κίνηση των Αγγλων ήταν να ακουμπήσουν στο τραπέζι 11 εκατ. ευρώ. Ο Ολυμπιακός απάντησε “όχι”. Ο Μήτρογλου δεν είπε κάτι, αλλά περιμένει. Οι πληροφορίες από την Αγγλία λένε ότι σήμερα το αργότερο αύριο η Φούλαμ θα επιστρέψει με νέα, βελτιωμένη και τελική πρόταση. Στο τραπέζι θα πέσουν 14 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η Φούλαμ προσφέρει στον ίδιο τον Μήτρογλου σχεδόν 10 εκατ. ευρώ για 3,5 χρόνια συμβολαίου και φυσικά τον διαβεβαιώνουν όχι απλώς τον υπολογίζουν για βασικό, αλλά ότι αύριο τον υπογράφουν και το Σάββατο ξεκινά στην αρχική ενδεκάδα του ματς με τη Σαουθάμπτον. Η Φούλαμ αποφάσισε να επενδύσει όλο το μεταγραφικό μπάτζετ για τη σωτηρία της πάνω στον Κώστα Μήτρογλου. Δεν είναι μικρό πράγμα.

Ο Ελληνας επιθετικός είναι αλήθεια ότι πρώτον κολακεύτηκε, δεύτερον άκουσε τον Γιώργο Καραγκούνη να του μιλάει με τα καλύτερα λόγια και τρίτον βλέπει την ευκαιρία να παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου βασικός από την πρώτη ημέρα. Δεν σου δίνονται κάθε μέρα τέτοιες ευκαιρίες. Ναι ο Μήτρογλου σκέφτονταν ότι ήθελε να κάνει μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, αλλά εκεί θα έπρεπε να δώσει μάχη για να παίξει και σίγουρα θα ξεκίναγε ως αναπληρωματικός. Τώρα του δίνεται η ευκαιρία να παίξει βασικός σε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Δεν είναι εύκολο να πεις όχι. Ούτε είναι εύκολο να αρνηθεί τα σχεδόν 10 εκατ. ευρώ που θα πάει ο ίδιος για 3,5 χρόνια συμβολαίου. Μυθικά χρήματα!

Ο Ολυμπιακός λοιπόν έχει πρώτα και πάνω από όλα ηθική υποχρέωση να αφήσει τον Μήτρογλου να πάει στη Φούλαμ αν και εφόσον ο ίδιος το ζητήσει. Βάζω το αν και εφόσον διότι ο Μήτρογλου ναι μεν φαίνεται θετικός, αλλά ακόμη δεν έχει ζητήσει από τον Ολυμπιακό επιτακτικά την παραχώρηση του. Πιθανότατα περιμένει και αυτός τη νέα βελτιωμένη πρόταση της Φούλαμ και τότε να κάνει την κίνησή του ζητώντας να φύγει.

Ανεξάρτητα όμως από την ηθική υποχρέωση του Ολυμπιακού, με εξαίρεση το τάιμινγκ που όντως είναι κακό, τελευταίες ώρες της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου, η πρόταση είναι ιδανική και για τον Ολυμπιακό! Πρόταση 14 εκατ. ευρώ για τον Μήτρογλου είναι εξαιρετική. Οι εκτιμήσεις του τύπου “σίγουρα θα έρθουν 20 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι για τον Μήτρογλου” είναι για εμένα απολύτως σχετικές. Ο Μήτρογλου πριν δύο μήνες λίγο έλειψε να πάθει χοντρή ζημιά και να μείνει έξι μήνες έξω και το ότι στο Μουντιάλ θα τα σαρώσει είναι μία σχετική εκτίμηση.

Ο Ολυμπιακός βρίσκει τη Φούλαμ στην... ανάγκη να βρει έναν επιθετικό που θα την κρατήσει στην κατηγορία. Σε αυτή την ανάγκη πατά και περιμένει ότι τα 11 εκατ. ευρώ που προσέφερε θα γίνουν 14. Σε αυτή την ανάγκη μπορεί να πατήσει για να ζητήσει και μπόνους για γκολ του Μήτρογλου στην Πρέμιερ Λιγκ και ένα ποσοστό μεταπώλησης της τάξης του 20% ώστε αν τυχόν και τα σπάσει ο Κώστας και στη Φούλαμ να έχει να περιμένει και άλλα έσοδα. Μέχρι εκεί όμως. Στο τέλος λέει το “ναι” και ευχαριστεί πολύ.

Επαναλαμβάνω ότι είναι πρόβλημα το χρονικό σημείο. Επαναλαμβάνω ότι είναι λογικό να υπάρξει μία απογοήτευση ενόψει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά όπως και στη ζωή έτσι και στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ο Ολυμπιακός και ο Μήτρογλου έστω και αν η πρόταση έφτασε τώρα, πρέπει να ευλογούν την τύχη τους που έφτασε...

Ναι, αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα της διοίκησης του Ολυμπιακού και του Μίτσελ. Εχουν αισθανθεί ότι μπορούν να ελπίζουν σε πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρώτα βλέπουν τον Σιόβα να τραυματίζεται, μετά τον Βάις να φεύγει και τώρα πρέπει να δώσουν και τον Μήτρογλου.

Η μεν διοίκηση αισθάνεται ότι ο κόσμος θα τα βάλει μαζί της, ο δε Μίτσελ ότι η υπόσχεση ότι δεν θα πωληθεί παίκτης πήγε περίπατο. Τι νόημα όμως έχει να κρατήσεις έναν Μήτρογλου με τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα στον Ολυμπιακό αν θέλει να φύγει. Τι νόημα έχει να μην πάρεις ένα τόσο μεγάλο ποσό που αν το επενδύσεις σωστά μπορεί να σε κρατήσει σε top επίπεδο για δύο τρία χρόνια ακόμη;

Για να αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη, τον Γενάρη σε όλο τον κόσμο μεταγραφή επιθετικού με 14 εκατ. ευρώ δεν έχει γίνει ακόμη. Ο Μήτρογλου θα είναι η ακριβότερη. Επίσης η Γιουβέντους που πουλά τον Βούτσινιτς ζητά 9 εκατ. ευρώ. Η Εβερτον έδωσε τον Γέλαβιτς με 7 εκατ. ευρώ. Η Μονακό θέλει να πάει τον Τσιτσαρίτο Ερνάντες από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 10 εκατ. ευρώ, όσα έδωσε και η Μονακό για να πάρει τον Λασίνα Τραορέ. Το ακόμη καλύτερο η Αρσεναλ σκέφτεται να προσφέρει το ίδιο ποσό (13 εκατ. ευρώ) στην Μπάγερν για τον Μάντζουκιτς. Το να λέμε λοιπόν ότι 14 εκατ. ευρώ για τον Μήτρογλου είναι λεφτά στα οποία ο Ολυμπιακός μπορεί να το σκέφτεται ή να το συζητά αν είναι καλά, είναι ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

Από εκεί και πέρα ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολύ που θα επενδύσει τα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει αυτόν τον Γενάρη από Μήτρογλου, Βάις και Τζεμπούρ. Προφανώς και δεν πρέπει να γίνει βιαστική κίνηση τώρα. Το καλοκαίρι όμως θα υπάρχει απαίτηση για δύο τρεις σπουδαίες μεταγραφές. Και θα υπάρχουν και τα χρήματα για να γίνουν.

Για τώρα οι λύσεις των Παραγουανών όπως ο Βαλντέζ ή ο Πέρεζ της Βιγιαρεάλ που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ και μπορούν να δηλωθούν (θυμίζω ότι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει παίκτη που έχει παίξει Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε στο Europa διότι μόνο έναν τέτοιο μπορεί να δηλώσει και αυτός είναι ο Μαρκάνο) ή ο δανεισμός του Ασπας, αν η Λίβερπουλ αποφασίσει να τον δανείσει είναι πολύ καλές λύσεις. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει όλο το χρόνο για να βρει και να πάρει σέντερ φορ και ακραίο χαφ πολύ υψηλής ποιότητας. Και κυρίως θα έχει γεμάτο πορτοφόλι. Αν τότε δεν το κάνει ο κόσμος του Ολυμπιακού θα έχει κάθε λόγο να εξαγριωθεί, τώρα όμως είναι φανερό ότι δεν γίνεται αλλιώς...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: