Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Αδικία, υπερβολή, αλλά και αλήθειες...!

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη και εξηγεί πού φταίει και πού δεν φταίει ο Μπαρτζώκας...
Δυστυχώς για κάποιους ή ευτυχώς για κάποιους άλλους, τα social media έχουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας. Έτσι, δεν χρειάζεται παρά μια πεντάλεπτη βόλτα σε facebook και Twitter, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να πάρεις... κλίμα. Πόσω μάλλον μετά από ένα παιχνίδι το οποίο μάλιστα δείχνει η Δημόσια Τηλεόραση.
Με μια γρήγορη σφυγμομέτρηση μπορεί κανείς να δει πως το 80% των φίλων του Ολυμπιακού ζητάνε το... κεφάλι του Γιώργου Μπαρτζώκα εδώ και τώρα. Κατηγορούν τον Έλληνα κόουτς ακόμη και σε αυτό το παιχνίδι που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στην έδρα της την ομάδα που έχει 9-0 στο TOP-16, έχει να χάσει σχεδόν δύο χρόνια σε αυτή τη φάση της Ευρωλίγκα μπροστά στο κοινό της και οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν χωρίς Σπανούλη και Πρίντεζη.
Το άλλο 10% τα έχει με τον Κόλινς και το άλλο 10% με τους υπόλοιπους. Βέβαια εάν ο Ολυμπιακός προκριθεί στα προημιτελικά ή στο Final Four, οι περισσότεροι από αυτό το 80% που τώρα ζητούν την απόλυση του Μπαρτζώκα, θα τον αποθεώνουν. Αλλά αυτό δεν αλλάζει. Έτσι είμαστε ως λαός. Γενικά. Οπότε ας το αποδεχτούμε και ας πάμε παρακάτω.
Αυτό όμως που δεν γίνεται με τίποτα να αποδεχτούμε είναι ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κριτική στον προπονητή των ερυθρολεύκων για την ήττα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Είναι αδιανόητο, υπερβολικό και άδικο. Γιατί κανείς προπονητής στον κόσμο δεν θα μπορούσε να κερδίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι με τις υπάρχουσες συνθήκες. Για την ακρίβεια ήταν υπέρβαση για τον Ολυμπιακό το ότι διεκδίκησε τη νίκη μέχρι το 27'.
Γιατί δεν είναι μόνο ότι απουσίαζε ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Είναι και το ότι τραυματίστηκε στο πιο καθοριστικό σημείο ο κορυφαίος της ομάδας, ο Μπράιαν Ντάνστον. Ενα πρόβλημα αντέχεται, τρεις βασικοί εκτός όμως είναι πολλοί. Πάρα πολλοί. Γιατί την ίδια στιγμή ο Σλούκας και ο Μάντζαρης κλήθηκαν να κάνουν πολλά περισσότερα απ' ό,τι έπρεπε και με την άμυνα προσαρμοσμένη πάνω τους, είχαν ξεκάθαρο πρόβλημα. Ο Περπέρογλου δεν είχε πεδίο ούτε για ανάσα, απέμεινε να παλεύει ο Πέτγουεϊ, που μαζί με τον Ντάντσον ήταν οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού...
Τηρουμένων των αναλογιών, ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα την Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα, απ' ό,τι στο ΣΕΦ, όταν και παρατάχθηκε πλήρης. Γι αυτό και μόνο είναι υπερβολική και άδικη η έντονη κριτική προς τον προπονητή και τους παίκτες που ίδρωσαν στο παρκέ, διότι οι περισσότεροι πιθανολογούσαν ότι ο Ολυμπιακός θα γνωρίσει συντριβή στη Βαρκελώνη. Ε, αυτό δεν έγινε. Αλήθεια, πόσες ομάδες θα μπορούσαν να νικήσουν ένα τέτοιο ματς δίχως τους καλύτερους παίκτες τους και λαβωμένο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης τον κορυφαίο ξένο; Υπό φυσιολογικές συνθήκες καμία.
Εννοείται πως λάθη έχουν γίνει από την αρχή και στις διαχείριση και στις επιλογές. Ειδικα΄η περίπτωση Κόλινς ξεπερνά τη λογική και ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλο δρόμο από το να τον αλλάξει στο πρωτάθλημα. Ο Αμερικανός δεν μπορεί, ακόμα και όταν παίζει δίχως πίεση και άγχος. Χίλιες φορές να έπαιζε ο Παπαπέτρου, που πάλι είδε όλο το ματς από τον πάγκο. Χίλιες φορές. Δεν τόλμησε ο Μπαρτζώκας και αυτό είναι μεγάλο λάθος. Άλλωστε και ο Λοτζέσκι τα έσπασε, συνεπώς υπήρχε λόγος να μπει ο 20χρονος Έλληνας... Αυτά είναι τα λάθη που κάνει ο Μπαρτζώκας, όχι όλα τα άλλα. Γιατί το ματς θα το έχανε ούτως ή άλλως στη Βαρκελώνη... Το κακό είναι ότι δεν κέρδισε και τίποτα, με εξαίρεση ίσως την σπουδαία εμφάνιση του Πέτγουεϊ... Όμως επί της ουσίας ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στην Ισπανία και όλη η Ευρώπη ήξερε πως είναι καταδικασμένος...
Ο στόχος του είναι να νικήσει στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια, γιατί έτσι θα ξεχαστούν οι ήττες και οι άσχημες εμφανίσεις και οι ερυθρόλευκοι θα είναι ζωντανοί στη μάχη για την είσοδο στο φάιναλ φορ.
ΥΓ: Ο Αλβέρτης τόλμησε στην Πόλη... Είναι άγνοια κινδύνου; Είναι ένστικτο; Όπως και να έχει, ήταν μάγκας. Προπονητής δεν είναι, δεν ξέρουμε καν αν θα γίνει. Το κοουτσάρισμα όμως το έχει... Ή τουλάχιστον το είχε στο πρώτο ματς της καριέρας του.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: