Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Επίσημη… μυαλωμένη!

Ο Χρήστος Ρομπόλης γράφει στο sport-fm.gr από τη Σεβίλλη για την Εθνική που αξιοποίησε στο έπακρο το μεγάλο της ατού και ήταν άκρως πειστική στην πρεμιέρα της στο Μουντομπάσκετ απέναντι στη Σενεγάλη.

Επίσημη… μυαλωμένη
Κανείς δεν θα πανηγυρίσει για τη νίκη επί της Σενεγάλης. Είναι από τα παιχνίδια που αποτελεί καθήκον για ομάδες επιπέδου της ελληνικής να κερδίζει. Ένα καθήκον, ωστόσο, στο οποίο δεν ήταν «πιστή» τα δύο περασμένα καλοκαίρια. Αυτό είναι το πρώτο κέρδος από τη νίκη της πρεμιέρας για την Εθνική.

Το δεύτερο και το οποίο κρατάμε για τη συνέχεια πέραν των δύο βαθμών, έχει να κάνει με το μυαλό της. Σίγουρα, το μπάσκετ πλέον περισσότερο από ποτέ άλλοτε στηρίζεται στα αθλητικά προσόντα των παικτών και αυτοί που είναι ψηλότεροι, με μακρύτερα χέρια, περισσότερους μυς, πιο γρήγοροι και πιο αλτικοί έχουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς που είναι… αδικημένοι από τη φύση.

Η Εθνική απέναντι στη Σενεγάλη των… δεκαθλητών επιστράτευσε το δικό της μεγάλο όπλο, το οποίο προσπαθεί να «παντρέψει» με αθλητικά στοιχεία (με παίκτες όπως οι Καλάθης, Παπανικολάου και Αντετοκούνμπο) και δεν είναι άλλο από το μυαλό. Μυαλό που λειτούργησε στην εντέλεια από το άριστα διαβασμένο σκάουτινγκ και το κοουτσάρισμα του προπονητικού τιμ, μέχρι τον τελευταίο παίκτη που ρίχτηκε στη μάχη και το έβαλε να δουλέψει.

Η «επίσημη αγαπημένη» μπήκε με τη σωστή νοοτροπία, διάβασε το παιχνίδι, κυκλοφόρησε την μπάλα με υπομονή, έψαξε την καλύτερη δυνατή επιλογή, αμύνθηκε σωστά, προστάτεψε τη ρακέτα της, μέχρι και τα φάουλ που έκανε έξυπνα ήταν… Γενικά δεν άφησε τίποτα στην τύχη, δεν αρκέστηκε στην τόνους βαρύτερη φανέλα και παράδοσή της από τους συμπαθείς Σενεγαλέζους και δεν έκανε τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που χρειαζόταν για να ξεπεράσει απλώς το πρώτο εμπόδιο.

Λένε πως οι έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι πιο έξυπνοι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων. Το παρ’ ολίγον πάθημα της Κροατίας από τις Φιλιππίνες λειτούργησε ως έξτρα… υπηρεσία αφύπνισης της Εθνικής. Όχι ότι οι παίκτες της ελληνικής ομάδας θα εμφανίζονταν χαλαροί σε διαφορετική περίπτωση, αλλά ένα έξτρα «καμπανάκι» είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια. Αρχικά εξίσου πειστική απέναντι στις Φιλιππίνες και κατόπιν στα πιο δύσκολα, κόντρα στο καλύτερο από ό,τι παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα Πουέρτο Ρίκο, την εντυπωσιακή Αργεντινή που απέδειξε πως υπάρχει ζωή παρά τις απουσίες της και την Κροατία που πήρε ένα ανώδυνο-από τη στιγμή που κέρδισε-μάθημα και σίγουρα θα βελτιωθεί στην πορεία.

Το Μουντομπάσκετ μόλις άρχισε. Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί, οι μεγαλοστομίες και τα συναφή. Το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να αρχίσει, έστω και με καθυστέρηση, η κουβέντα για μετάλλια και μεγαλεία. Για την ώρα κρατάμε πως αυτή η Εθνική, που αποπνέει υγεία και εμπνέει εμπιστοσύνη, έβγαλε μια υποχρέωση και έστειλε αισιόδοξα μηνύματα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: