Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η Leipzig έχει… φτερά!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την RB Liepzig, που ανεβαίνει… τρένο τις κατηγορίες με την «σφραγίδα» της Red Bull. Το γερμανικό μοντέλο δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο ή όχι. Σίγουρα, όμως, είναι ξεχωριστό και τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα το δικαιώνουν. Όσο, όμως, υπάρχουν «πειρασμοί», θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όσο τα οικονομικά δεδομένα θα γιγαντώνονται, τόσο θα υπάρχουν αλλαγές.
Ίσως το μοναδικό χάσμα που δεν έχει γεφυρωθεί ακόμα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση στην Γερμανία είναι το ποδόσφαιρο. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής και σε αυτό. «Το Red Bull σου δίνει φτερά» είναι το σλόγκαν της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας και στην Λειψία μοιάζει να έχει απόλυτη εφαρμογή.
Το 2009 αποφάσισε να επενδύσει στο γερμανικό ποδόσφαιρο, αγοράζοντας την SSV Markranstädt, μία ομάδα που αγωνιζόταν στην 5η κατηγορία. Το όνομα άλλαξε σε RB Leipzig, όμως τα αρχικά δεν είναι αυτά που νομίζετε, καθώς από την Ομοσπονδία απαγορεύεται ο χορηγός να δίνει το όνομά του (εξαιρέσεις υπάρχουν, που αυτή τη στιγμή αφορούν την δημιουργία ομάδας και όχι την εξαγορά).
Η RasenBallsport Leipzig, λοιπόν, γεννήθηκε και λίγα χρόνια αργότερα μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί η πιο «αμφιλεγόμενη» ομάδα στην Γερμανία. Και για την περίφημη «παράδοση» και για τους χειρισμούς της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Η RB βρίσκεται, πλέον, στο κατώφλι της Bundesliga και με την οικονομική της δύναμη αποτελεί σοβαρή μελλοντική απειλή για τα… μεγαθήρια. Αυτή η οικονομική δύναμη, επίσης, κάνει όλους τους υπόλοιπους να την μισούν.
«Η παράδοσή μας είναι το μέλλον», είχε πει ο πρόεδρος Dietrich Mateschitz, που δεν έχει βρεθεί ούτε μία φορά στο γήπεδο... Φράση που είχε χρησιμοποιήσει και ο Dietmar Hopp για την Χόφενχαϊμ λίγα χρόνια νωρίτερα.

Είναι γεγονός ότι η Leipzig φέτος θα έχει μπάτζετ για μεταγραφές, που θα αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που όλες μαζί οι υπόλοιπες ομάδες της 2ης κατηγορίας έχουν προγραμματίσει να ξοδέψουν 11… Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, ήρθε στη δημοσιότητα μία υπόθεση, που δικαίως προκάλεσε αντιδράσεις.
Τον περασμένο Ιούνιο η Red Bull Salzburg ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάσιμο Μπρούνο από την Άντερλεχτ. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε… Τελικά, έγινε γνωστό ότι ο νεαρός Βέλγος μέσος ανήκει στην Leipzig, η οποία τον παραχώρησε στην αυστριακή ομάδα με τη μορφή δανεισμού! Πως το μάθαμε; Ας είναι καλά η Λίγκα (στην ανακοίνωση της κατάθεσης του συμβολαίου). Το κόστος; Ο τεχνικός διευθυντής και των δύο ομάδων (!), Ραλφ Ράνγκνικ, αποκάλυψε ότι ο Μπρούνο κόστισε 5 εκατ. ευρώ συν άλλα 4 σε μπόνους. Στο σύνολο είναι η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της 2ης κατηγορίας.
Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του 20χρονου επιθετικού Μαρσέλ Ζάμπιτσερ. Ο Αυστριακός μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στην Ραπίντ Βιέννης και είχε ρήτρα μόνο για ομάδα του εξωτερικού. Έτσι, ο Ράνγκνικ αποφάσισε να πληρώσει τη ρήτρα του η Leipzig και να τον δανείσει στην Salzburg!
Αυτή η… μυστικοπάθεια (η Leipzig δεν ανακοίνωσε τίποτα) και ο σύνδεσμος ανάμεσα στις ομάδες που έχει η Red Bull ενοχλούν πολλούς. Ειδικά, ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισαν να λειτουργήσουν τον σύλλογο. Μόλις η άνοδος εξασφαλίστηκε και η Leipzig βρέθηκε στις επαγγελματικές κατηγορίες, η Λίγκα έθεσε κάποιους όρους σχετικά με την αδειοδότηση.

Ο πρώτος ήταν η αλλαγή σήματος, που έμοιαζε πολύ με το logo της Red Bull και η διοίκηση ανταποκρίθηκε. Η δεύτερη ήταν αλλαγές στη διοικητική δομή του συλλόγου, κάτι που εναρμονίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Και ο τρίτος αφορούσε τα μέλη του συλλόγου.
Βλέπετε, ακόμη και αν η Red Bull είναι ουσιαστικά η ιδιοκτήτρια, με ένα έξυπνο τέχνασμα ισχύει ο κανόνας 50+1. Τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς αν αλλάξουν τα πράγματα η υπερασπιστική γραμμή είναι έτοιμη με μότο «ισότιμη μεταχείριση». Στην τελευταία φράση βάλτε Λεβερκούζεν, Βόλφσμπουργκ και Χόφενχαϊμ. Όταν, λοιπόν, ο κολοσσός αποφάσισε να επενδύσει στην Leipzig, έθεσε εξωφρενικές τιμές για όποιον ήθελε να γίνει μέλος. Η συνδρομή ορίστηκε στα 800 ευρώ ετησίως και η εγγραφή στα 100!
Το αποτέλεσμα ήταν 5 χρόνια μετά τα μέλη να είναι… 11 και από αυτά τα 9 να έχουν δικαίωμα ψήφου! Από το 2009 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε μία νέα αίτηση, καθώς η διοίκηση έχει το δικαίωμα να κόψει όποιον επιθυμεί χωρίς καν να δώσει εξηγήσεις…
Η… μάχη έχει ξεκινήσει και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα εκατομμύρια της Red Bull θα κάνουν καλό ή κακό. Όταν ξεκίνησε το πρότζεκτ αποφασίστηκε να ξοδευτούν περίπου 100 εκατ. ευρώ στις υποδομές του συλλόγου. Έτσι, η Leipzig δεν έχει στο ρόστερ της μόνο παίκτες επιπέδου Bundesliga αλλά και προπονητικό κέντρο και ακαδημίες.

«Θέλουμε σε λίγα χρόνια να είμαστε στην Bundesliga και να βγούμε στο Champions League», είχε πει το 2009 ο πρόεδρος Dietrich Mateschitz και αυτός ο στόχος, πλέον, μοιάζει πολύ πιθανό να επιτευχθεί. Η Leipzig δεν έχει μόνο τη θέληση αλλά και τα μέσα για να το καταφέρει.
Ο σύλλογος έχει καταφέρει να τραβήξει πάνω του όχι μόνο τα βλέμματα, αλλά σταθερά να αναπτύξει και μία νέα βάση οπαδών. Στο ματς με την Ζααμπρίκεν, που σηματοδότησε την άνοδο στην 2η κατηγορία βρέθηκαν περίπου 43.000 οπαδοί στην Red Bull Arena. Οπαδοί, που κάνουν τα πρώτα βήματά τους σε θέματα οργάνωσης και ουσιαστικά ψάχνουν την ταυτότητά τους. Έτσι, προς το παρόν αντιμετωπίζονται με άσχημο τρόπο από τους υπόλοιπους.

Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη ένα συνέδριο στο Μπράουνσβαϊγκ ανάμεσα σε οπαδούς (κυρίως Ultras) των ομάδων της 2ης κατηγορίας, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουν τα παιχνίδια στην Λειψία και κατά πάσα πιθανότητα θα το κάνουν. Πέρυσι, οι οπαδοί της Leipzig χλευάζονταν με κάθε ευκαιρία από τους αντιπάλους τους. Περίπου 8.000 οπαδοί της Χάνσα Ρόστοκ έκαναν το ταξίδι και σε ένδειξη διαμαρτυρίας μπήκαν στο γήπεδο στο 8’. Φυσικά, κέρδισαν τη μάχη της εξέδρας…

Πλακάτ, πανό και συνθήματα φροντίζουν να κάνουν σε όλους γνωστό ότι οι οπαδοί στην Γερμανία δεν θέλουν ομάδες που λειτουργούν με βάση το χρήμα. Που έχουν πίσω τους έναν χρηματοδότη. Παρά το γεγονός ότι κάποιες ομάδες λειτουργούν έτσι (με σχετική άδεια από την Λίγκα) και οι στρατηγικοί επενδυτές όλο και αυξάνονται (τελευταία παραδείγματα η Χέρτα, η Ντόρτμουντ και το Αμβούργο).
Άλλωστε, πριν από περίπου δύο χρόνια είχε συμφωνηθεί να διευκολυνθεί η είσοδος επενδυτών στο γερμανικό ποδόσφαιρο ως ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική ανάπτυξη.
«Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να τα βάλει με την Red Bull», είπε ορθά-κοφτά ο Χανς Γιόακιμ Βάτκσε. Και πώς να το κάνει όταν η τελευταία τον περασμένο χρόνο έσπασε το φράγμα των 5 δισ. ευρώ σε τζίρο…
«Χαστούκι στην ποδοσφαιρική κουλτούρα της Γερμανίας», χαρακτήρισε το 11 Freunde την άνοδο της Leipzig, ενώ το 2009 μετά την εξαγορά ο γερμανικός τύπος είχε συμφωνήσει: «Το τέλος του ποδοσφαίρου όπως το ξέρουμε». Δεν θα χρειαστεί να περάσουν και πολλά χρόνια για να δούμε αν θα πέσουν μέσα…
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: