Αύριο ο Ολυμπιακός μπαίνει για 16η φορά στην φάση των ομίλων, απέναντι στην περσινή φιναλίστ Ατλέτικο Μαδρίτης.
Θυμηθείτε τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» τα προηγούμενα χρόνια. Τα ματς της πρεμιέρας, πόσο τους επηρέασαν και τι κατάφεραν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
1997-98:
Ο «πρωτάρης» Ολυμπιακός ξεκινά εντυπωσιακά, νικώντας 1-0 την Πόρτο στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ χάρη σε ένα απίθανο γκολ του Γιαννακόπουλου. Ωστόσο η έλλειψη εμπειρίας δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο από την τρίτη θέση του ομίλου με πέντε πόντους.
1998-99:
Η σεζόν που το όνομα του Ολυμπιακού ακούστηκε πιο δυνατά από ποτέ στην Ευρώπη. Η κληρωτίδα τον φέρνει και πάλι αντιμέτωπο με την Πόρτο (2-2), ωστόσο τούτη τη φορά η συνάντηση με τους Πορτογάλους έμελλε να αποδειχθεί γούρικη. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή με την εξαιρετική πορεία μέχρι τα προημιτελικά και τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη Γιουβέντους από εκείνου το αλήστου μνήμης τέρμα του Κόντε με σύμμαχο τον… αέρα.
1999-00:
Με τον Τζιοβάνι και τον Ζάχοβιτς να μαγεύουν, οι «ερυθρόλευκοι» προκαλούν αίσθηση με το εντός έδρας 3-3 απέναντι στην πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Κασίγιας -στο ντεμπούτο του τότε- να έχει πολύ δουλειά! Οι μεγάλες εντός έδρας εμφανίσεις, δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογα θετικά αποτελέσματα εκτός συνόρων (ενδεικτικό το 3-2 από 0-2 με την Μόλντε) και μοιραία έρχεται ο αποκλεισμός.
2000-01:
Η μετ’ έπειτα φιναλίστ Βαλένθια νίκησε 2-1 (ο Τζόρτζεβιτς το γκολ του Ολυμπιακού) στο Μεστάγια. Η πρόκριση παίζεται μέχρι την τελευταία αγωνιστική και χάνεται τελικά σ’ αυτή, αφού η Λιόν υπερτερούσε στην ισοβαθμία (από 9 έκαστος). Το γκολ του συγχωρεμένου Φοέ στην Αθήνα έκανε την διαφορά…
2001-02:
Η πτώση των Δίδυμων Πύργων αναβάλει προσωρινά την αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μεταθέτει την πρεμιέρα, κόντρα στην Λα Κορούνια στο Ριαθόρ. Με συγκλονιστική ανατροπή και γκολ των Γιαννακόπουλου και Οφορίκουε ο Ολυμπιακός φτάνει μια ανάσα από την πρώτη του εκτός έδρας νίκη, ωστόσο ο Βαλερόν στην… εκπνοή διαμορφώνει το τελικό 2-2, σε ένα παιχνίδι το οποίο πολλοί θα το θυμούνται για τον τσακωμό του Ελευθερόπουλου με τον Μπερμούντες στα αποδυτήρια. Όταν τελικά γίνεται το ματς με τους Άγγλους, οι Πειραιώτες γνωρίζουν την πρώτη εντός έδρας ήττα τους στην διοργάνωση, ενώ χάνουν και το εισιτήριο για το UEFA από τη Λιλ.
2002-03:
Ο Ολυμπιακός βάλθηκε να αποδείξει πως είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Αφού διαλύει με το απίστευτο σκορ 6-2 την περσινή φιναλίστ Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη, γίνεται παιχνιδάκι στα χέρια της άσημης Μακάμπι Χάιφα, χάνει και τα δυο ματς με τη Γιουνάιτεντ, ήττα με κάτω τα χέρια και στην Γερμανία και λέει «αντίο» από νωρίς…
2003-04:
Η Ισπανία αποδείχθηκε ξανά αφιλόξενη, με τον Ολυμπιακό να στέκεται μεν καλά απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ, αλλά τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς να κάνει τη… ζημιά μετατρέποντας σε γκολ το πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος προς το τέλος του αγώνα. Η χειρότερη χρονιά σε επίπεδο εντυπώσεων για τους Πειραιώτες που θέλουν να σβήσουν από την μνήμη τους το ταπεινωτικό 7-0 από τη Γιουβέντους και θυμούνται μονάχα το ασύλληπτο γκολ του Τζιοβάνι με την «Γαλατά».
2004-05:
Ο Ολυμπιακός έχει «βρει το κουμπί» της Λα Κορούνια, φεύγει με το 0-0 από το Ριαθόρ και μπαίνει -αν μη τι άλλο- θετικά στη διοργάνωση. Το «Καραϊσκάκη» αποτελεί απόρθητο «κάστρο» (3χ3), ωστόσο η εχθρική διαιτησία στο Πριγκιπάτο, η προκλητική αδιαφορία των Ισπανών στο παιχνίδι με την Μονακό (0-5…) και το γκολ του Τζέραρντ στο «Ανφιλντ», στέρησε στην ισοβαθμία με τους Άγγλους την πρόκριση στην επόμενη φάση.
2005-06:
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες για πορεία στην Ευρώπη «γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος» μόλις στην πρεμιέρα, αφού η Ρόζενμποργκ φεύγει από το Καραϊσκάκη με το «διπλό» (1-3). Αξιόλογες εμφανίσεις στα εκτός έδρας παιχνίδια, με ήττες στα τελευταία λεπτά («δεν θα ξαναφάω γκολ στο 89’», το ιστορικό πρωτοσέλιδο της SportDay), νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης όταν πια όλα είχαν κριθεί και ένας παίκτης του οποίου άρχισε να λάμπει το άστρο στα ευρωπαϊκά γήπεδα (ο Γιάγια Τουρέ, ποιος άλλος) ό,τι αξίζει να κρατήσει κανείς.
2006-07:
Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Βαλένθια, στο 2-2 ο Ριβάλντο πλασάρει άουτ προς κενής εστίας, με τις «νυχτερίδες» να επικρατούν 4-2 με δυο τέρματα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Κατώτεροι των προσδοκιών οι Πειραιώτες ολοκληρώνουν τον όμιλο δίχως νίκη και εκτός UEFA, αφού τα βρίσκουν σκούρα απέναντι στην Σαχτάρ Ντόνετσκ (1-1) στο Φάληρο.
2007-08:
Με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, τον Λεντέσμα άρχοντα στο κέντρο, τον Τζόρτζεβιτς να διανύει την δεύτερη νιότη του, τον Γκαλέτι να κάνει «όργια» από δεξιά και τον Κοβάσεβιτς ευχάριστη έκπληξη στην επίθεση, ο Ολυμπιακός αποκτά ευρωπαϊκό προφίλ. Το 1-1 με τη Λάτσιο της πρεμιέρας δεν στοίχισε, αφού δόθηκε τέλος και μάλιστα με εμφατικό τρόπο στην κατάρα των εκτός έδρας παιχνιδιών, την οποία και ξόρκισε με δύο μεγάλα «διπλά» σε Ρώμη και Βρέμη. Στην φάση των νοκ-άουτ αγώνων οι «ερυθρόλευκοι» απλά υποτάχθηκαν στην ανωτερότητα της Τσέλσι και με μια ισοπαλία και μια ήττα αποχαιρέτησαν με ψηλά το κεφάλι την διοργάνωση.
2009-10:
Σε μια εφιαλτική σεζόν στις εν Ελλάδι υποχρεώσεις του, ο Ολυμπιακός βρήκε καταφύγιο στην Ευρώπη. Η κεφαλιά-κανονιά του Τοροσίδη στο 1-0 επί της Άλκμααρ ανοίγει τον δρόμο για μια σπουδαία πορεία. Με το απόλυτο εντός έδρας και ένα πόντο στην έδρα των Ολλανδών πέρασε μαζί με την Άρσεναλ στον γύρο των νοκ-άουτ, όπου αποκλείστηκε στα σημεία από την Μπορντό.
2011-12:
Φανερά ανέτοιμος για ένα τέτοιο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός επέτρεψε στην Μαρσέιγ να φύγει με το «διπλό» (0-1) από το Φάληρο. Στην πορεία έφερε τούμπα την κατάσταση στον όμιλο, κατέκτησε σπουδαία αποτελέσματα αλλά αποκλείστηκε. Η πρόκριση δεν χάθηκε με την Άρσεναλ την τελευταία αγωνιστική, αλλά στην Γερμανία... Η ευρεία νίκη επί των «κανονιέρηδων» περνούσε σε δεύτερη μοίρα, αφού η Μαρσέιγ με ανατροπή που συζητήθηκε αρκετά (από 0-2, 3-2 την Ντόρτμουντ) έπαιρνε εκείνη το εισιτήριο για την νοκ-άουτ φάση.
2012-13:
Σχεδόν τίποτα δεν βγήκε στον Ολυμπιακό. Στο μεγαλύτερο μέρος κατώτερος των προσδοκιών, ξαναμπήκε -προσωρινά- στο παιχνίδι με την ισοφάριση του Αμπντούν, αλλά ο Χούντελααρ έφερε άμεσα το ματς ξανά στα μέτρα της Σάλκε, η οποία επικράτησε 2-1. Οι Πειραιώτες συνέχισαν στον Europa League (αποκλείστηκε από την Λεβάντε).
2013-14:
Ονειρεμένο ξεκίνημα με ένα απίθανο γκολ από τον Βάις, δύο δοκάρια και ένα από τα καλύτερα ημίχρονά του στην Ευρώπη απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Στο δεύτερο μέρος όμως έμεινε από δυνάμεις, «προδόθηκε» από την άμυνά του και ηττήθηκε με το βαρύ 4-1. Η συνέχεια πάντως ήταν αντιστρόφως ανάλογη φτάνοντας ως τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, με μια σπουδαία νίκη ενάντια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρόκριση να χάνεται στο «Ολντ Τράφορντ». *Πηγή: sport-fm.gr*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου