Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

O Βενγκέρ "παίζει" με την υστεροφημία του...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον Αλσατό τεχνικό που είναι ξανά στη θέση του κατηγορούμενου, αυτή τη φορά όχι γιατί δεν ξοδεύει, αλλά γιατί ξοδεύει με λάθος τρόπο και σε λάθος παίκτες...
Τον Αύγουστο του 2013 ο Βενγκέρ βίωσε τις πιο δύσκολες ημέρες του στον πάγκο της Αρσεναλ στον οποίο κάθεται 18 χρόνια (από το 1996). Μέχρι και πλακάτ εναντίον του είχαν σηκωθεί στο “Emirates” στην περσινή πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Αστον Βίλα.

Η βασική κατηγορία, αν όχι η μόνη, ήταν “Βενγκέρ επιτέλους ξόδεψε μερικά χρήματα”. Το κλίμα άλλαξε άρδην την τελευταία ημέρα εκείνου του Αυγούστου όταν ο Αλσατός τεχνικός άνοιξε τα ταμεία και έκανε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Αρσεναλ. Με 50 εκατ. ευρώ ο Μεζούτ Εζίλ άφησε την Μαδρίτη και την Ρεάλ για το Λονδίνο και την Αρσεναλ.

Η χρονιά μετά από εκείνη την μεταγραφή κύλησε σε γενικές γραμμές καλά με την Αρσεναλ να διεκδικεί τον τίτλο ως το τέλος (είχε να της συμβεί χρόνια) και εν τέλει να τερματίζει τέταρτη στο πρωτάθλημα, αλλά επιτέλους να παίρνει έναν τίτλο μετά από 9 χρόνια, αυτόν του Κυπέλλου Αγγλίας.

Η χρονιά λοιπόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και η Αρσεναλ έφτασε στο φετινό καλοκαίρι το οποίο εδώ και χρόνια είχε προαναγγελθεί από διοίκηση και Βενγκέρ ως το καλοκαίρι που η Αρσεναλ θα αλλάξει επίπεδο και οικονομικά. Οι νέες χορηγικές συμφωνίες εκτόξευσαν τα έσοδα των “κανονιέρηδων” και όντως το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες ο Βενγκέρ είχε την δυνατότητα να κάνει μεταγραφές 100 εκατ. ευρώ και δεν είχε την ανάγκη να πωλήσει κανένα παίκτη.

Ολοι λοιπόν περίμεναν την ενίσχυση της Αρσεναλ που θα της επέτρεπε να γίνει ακόμη πιο ισχυρή ώστε να επιστρέψει και στην κατάκτηση του τίτλου για πρώτη φορά μετά το 2004! Ο Βενγκέρ όντως ξόδεψε. Περισσότερα και από αυτά που ξόδεψε η Μάντσεστερ Σίτι και σχεδόν ίδια με αυτά που ξόδεψε ο Μουρίνιο στην Τσέλσι. Επίσης δεν πούλησε παρά μόνο τον αναπληρωματικό Βερμάελεν.

Παρά ταύτα μετά και την ήττα που συνοδεύτηκε από την χειρότερη εμφάνιση της Αρσεναλ εδώ και πολλά χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Ντόρτμουντ, ο Αρσέν Βενγκέρ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κριτικής. Αυτή την φορά όχι γιατί δεν ξοδεύει, αλλά γιατί ξοδεύει με λάθος τρόπο. Ο Αλσατός όντως χάλασε πάνω από 90 εκατ. ευρώ φέτος το καλοκαίρι για να αποκτήσει τον Αλέξις Σάντσες (40 εκατ. ευρώ), τον Ντάνι Γουέλμπεκ (20 εκατ. ευρώ), τον Κάλουμ Τσέιμπερς (15 + 5 εκατ. ευρώ), τον Ντεμπισί (10 εκατ. ευρώ) και τον Οσπίνα (5 εκατ. ευρώ).

Ανεξάρτητα λοιπόν από την κουβέντα αν οι παίκτες που πήρε είναι ικανοί να κάνουν την διαφορά και να μετατρέψουν την Αρσεναλ σε πρωταθλήτρια, η κριτική αφορά κυρίως τις θέσεις στις οποίες ενισχύθηκε η ομάδα. Η Αρσεναλ είχε δύο πολύ μεγάλες ανάγκες στο ρόστερ της όπως είχε δείξει η περσινή σεζόν. Εναν βασικό αμυντικό χαφ κι' έναν σέντερ φορ που να κάνει την διαφορά. Ο Βενγκέρ αποφάσισε να μην πάρει καν αμυντικό χαφ και για σέντερ φορ πήρε εν τέλει την τελευταία ημέρα τον Γουέλμπεκ και αυτό επειδή τραυματίστηκε ο Ζιρού.

Αντιθέτως ξόδεψε σχεδόν το μισό μπάτζετ για να πάρει έναν, πολύ σπουδαίο μεν παίκτη, αλλά σε θέση που είχε πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Ο Σάντσες εκτόπισε από την ενδεκάδα τον Καθόρλα, αφού όλοι μαζί δεν χωράνε, την ίδια ώρα που ο Φλαμινί ή ο Αρτέτα είναι βασικοί αφού δεν υπάρχει άλλος ανασταλτικός μέσος στην ομάδα.

Η Αρσεναλ και με δεδομένο ότι ο Βενγκέρ χρησιμοποιεί τον Εζίλ ως ακραίο χαφ, έχει τα εξής εξτρέμ: Σάντσες, Εζίλ, Καθόρλα, Τσάμπερλέιν, Γουόλκοτ, Γκνάμπρι, Ποντόλσκι και Κάμπελ για τις δύο θέσεις των εξτρέμ. Οκτώ παίκτες για δύο θέσεις και επειδή κάποιοι με ευκολία θα πουν “ποιός Ποντόλσκι και ποιός Κάμπελ;” ο Βενγκέρ δεν συμφωνεί αφού τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου απέρριψε προτάσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ για τον Γερμανό και επίσης είπε όχι στην Μπενφίκα που έδωσε 10 εκατ. ευρώ για τον Κάμπελ.

Αυτούς τους δύο αν είχε πωλήσει θα είχε τα χρήματα για να πάρει έναν σπουδαίο αμυντικό χαφ. Κεντίρα, Καρβάλιο και Σνάιντερλεν ήταν αυτοί που είχαν γραφτεί και χοντρικά με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τους αποκτήσει.

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο λάθος του σχεδιασμού. Ο Βενγκέρ σε ένα καλοκαίρι που ξόδεψε τόσα λεφτά, “κατάφερε” να αφήσει την Αρσεναλ χωρίς αναπληρωματικό στόπερ!!! Ο Βερμάελεν πωλήθηκε στην Μπαρτσελόνα, ο Βενγκέρ μέχρι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έψαχνε τον αντικαταστάτη του (ήθελε τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά) κι' εν τέλει δεν πήρε κανέναν με το... πρόσχημα ότι ο Κάλουμ Τσέιμπερς που πήρε για να αναπληρωματικό δεξί μπακ έπαιζε και στόπερ. Οντως ο μικρός παίζει και στόπερ, αλλά τώρα που τραυματίστηκε ο Ντεμπισί και θα λείψει σχεδόν 2 μήνες, ο Τσέιμπερς θα πρέπει να παίξει ως δεξιός ακραίος οπισθοφύλακας.

Ετσι η Αρσεναλ θα πρέπει τους επόμενους δύο μήνες να παίξει όλα τα ματς της σε πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και Λιγκ Καπ με δύο στόπερ, τον Μερτεζάκερ και τον Κοσιενλί. Αν κάποιος πάθει κάτι ή δεχτεί κάρτα και τιμωρηθεί, τότε θα αρχίσουν οι αλχημείες ή θα παίξουν αμούστακα παιδιά, όπως στο ματς με την Ντόρτμουντ που αγωνίστηκε βασικός ο Ισπανός Μπεγερίν που είναι ένα παιδί που μέχρι τώρα δεν είχε συμμετοχή ούτε σε αγώνα Λιγκ Καπ! Η Αρσεναλ ξόδεψε ένα σωρό εκατομμύρια και όχι μόνο δεν έχει το αμυντικό χαφ που χρειάζονταν, ούτε τον επιθετικό που θα κάνει την διαφορά, αλλά ούτε έστω έναν αναπληρωματικό στόπερ!!!

Η κριτική για τον Βενγκέρ δεν σταματά εκεί. Η άθλια εικόνα του Μεζούτ Εζίλ την φετινή σεζόν (χωρίς υπερβολή ο χειρότερος παίκτης της Αρσεναλ σε κάθε φετινό ματς της) έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Μία όψη του νομίσματος της κριτικής που γίνεται στον Βενγκέρ για τον Γερμανό είναι ότι θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι ο Εζίλ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού, στον ρυθμό που έχουν τα ματς και το physical game που απαιτείται για να διακριθείς στην Πρέμιερ Λιγκ, στοιχεία που ο Γερμανός μέσος δεν τα είχε, δεν τα έχει και δύσκολα θα τα αποκτήσει. Οσοι δεν του καταλογίζουν αυτό και πιστεύουν ότι ο Εζίλ μπορεί να κάνει σπουδαία καριέρα στην Αρσεναλ κατηγορούν τον Βενγκέρ ότι πρώτον τον χρησιμοποιεί σε λάθος θέση και δεύτερον σε λάθος σύστημα. Ο Αλσατός φέτος χρησιμοποιεί τον Εζίλ ως ακραίο χαφ σε διάταξη 4-1-4-1 και η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιλογή έχει κάνει τον Γερμανό να δείχνει σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, από την έτσι κι' αλλιώς πολύ κακή που είναι.
Οσοι κάνουν κριτική στον Βενγκέρ για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον Εζίλ εκτιμούν ότι ο Γερμανός πρέπει να παίξει στο 4-2-3-1 πίσω από τον φορ. Οπως και να έχει και για τον Εζίλ και για τις πολύ κακές εμφανίσεις του όλη η κριτική πέφτει πάνω στον Βενγκέρ.

Ακόμη και μεγάλοι αναλυτές του αγγλικού ποδοσφαίρου έχουν πλέον αρχίσει να αναρωτιούνται, μετά και το πολύ μέτριο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα (μία νίκη σε 4 ματς) και την ήττα από την Ντόρτμουντ, που συνοδεύτηκε από μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της Αρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, αν ο Βενγκέρ με το πέρασμα των χρόνων έχει χάσει αυτό το χάρισμα που είχε, να επιλέγει τους καλύτερους δυνατούς παίκτες και να τους αγοράζει στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Αυτή η “κατηγορία”, τώρα στα τελειώματα της καριέρας του, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Αρσεναλ να πάρει πρωτάθλημα για 11η συνεχόμενη χρονιά, είναι πολύ πιθανό να... τσαλακώσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την υστεροφημία του Βενγκέρ. Οταν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι είχε έτοιμο στον πιάτο του τον Σεσκ Φάμπρεγκας και είπε δεν τον θέλω γιατί έχω τον Εζίλ, αυτή η αποδόμηση μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τον ίδιο και κυρίως την υστεροφημία του.

Διότι ο Βενγκέρ μετά από τόσα χρόνια στην Αρσεναλ και όσα σπουδαία έχει πετύχει για το μόνο που πραγματικά έχει να ανησυχεί είναι για τον τρόπο που θα φύγει, όταν θα φύγει. Αλλωστε ακόμη και ο ίδιος προβληματίζεται πάρα πολύ για αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον τελικό του Κυπέλλου τον περασμένο Μάιο κόντρα στην Χαλ ο Βενγκέρ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν η Αρσεναλ δεν σήκωνε και εκείνο το απόγευμα ένα τρόπαιο, ήταν πολύ πιθανό να μην ανανέωνε το συμβόλαιό του, διότι αισθανόταν ότι πλέον δεν μπορεί να οδηγήσει τον σύλλογο σε επιτυχίες.

Η Αρσεναλ και ο Βενγκέρ όταν πέρυσι βρέθηκαν σε ανάλογα δύσκολη θέση αντέδρασαν και μετά την εντός έδρας ήττα με την Αστον Βίλα ακολούθησε ένα δίμηνο στο οποίο η ομάδα πήγε τρένο και έφτασε στην κορυφή του πρωταθλήματος. Εχει τα κουράγια και την δυνατότητα να το κάνει και φέτος, ή η προβληματική εικόνα θα συνεχιστεί και ο Βενγκέρ θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση και κριτική; Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα κρίνουν συνολικά και την εφετινή χρονιά της Αρσεναλ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: